Intră în probă modulul raport de control teren! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai face un pas important pentru plata subvențiilor către fermieri! Șefii APIA din toată țara au avut joi, 24 martie, o videoconferință cu conducerea centrală a instituției, susțin surse din Agenția Națională de Plăți.
Angajaților APIA din toată țara li s-a explicat pas cu pas cum să lucreze cu modulul de control teren. După modulul de control administrativ, primul funcțional, este a doua componentă din Sistemul Informatic de Administrare și Control (IACS) care ar urma să devină funcțională.
De săptămâna viitoare, de luni, ar putea fi introduse în sistem rapoartele de control în teren. Deocamdată, angajații APIA probează modulul de control în teren. Lucrează pe cazuri concrete, reale, pe dosarele pentru subvenții ale fermierilor, ca să vadă cum funcționează componenta nouă a softului în momentul în care sunt conectate toate centrele județene APIA din țară. În timpul probelor, APIA va observa unde se împiedică sistemul, dacă generează sau nu datele.
Sunt aproximativ 58.000 de rapoarte de control în teren, sunt incluse atât rapoartele concepute de angajații APIA după verificările făcute în teren a parcelelor agricole, cât și rapoartele de teledetecție, măsurători făcute de compania Gauss, cu care APIA are contract.
Pentru ca fermierii să-și primească subvențiile, trebuie să devină funcțional și modulul de autorizare la plată. Surse din structura națională APIA susțin că se lucrează conform graficului stabilit de ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Chiar mai bine! Ar putea fi câștigate două zile la plata subvențiilor. În grafic figurează 8 aprilie 2016, dar ar putea să fie chiar 6 aprilie 2016, ziua când vor începe plățile.
Dezvoltatorul softului cu care lucrează APIA este consorțiul SIVECO-Teamnet. Potrivit dezvoltatorului, acest sistem informatic are 13 componente sau module.
943.454 de fermieri români își așteaptă subvențiile pentru anul 2015. Din acest total, 602.159 de fermieri au încasat un avans de aproximativ 53 euro/ha din plata pe suprafață.
Cât va fi fiecare schemă de plată este dezvăluit de Ministerul Agriculturii într-un proiect de act normativ, pe care urmează să-l supună aprobării Guvernului.
Cuantmul fiecărei scheme de plată poate suferi mici modificări. În acest moment, APIA nu a stabilit câte hectare sunt eligibile pentru schema de plată unică pe suprafață, câte sunt eligibile pentru plata pe înverzire, etc. Iată care este cuantumul plăților 2015!