Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APIA face un pas IMPORTANT! Cât de aproape este plata SUBVENȚIILOR?

Publicat: 25 martie 2016 - 15:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Intră în probă modulul raport de control teren! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai face un pas important pentru plata subvențiilor către fermieri! Șefii APIA din toată țara au avut joi, 24 martie, o videoconferință cu conducerea centrală a instituției, susțin surse din Agenția Națională de Plăți.

Angajaților APIA din toată țara li s-a explicat pas cu pas cum să lucreze cu modulul de control teren. După modulul de control administrativ, primul funcțional, este a doua componentă din Sistemul Informatic de Administrare și Control (IACS) care ar urma să devină funcțională.

De săptămâna viitoare, de luni, ar putea fi introduse în sistem rapoartele de control în teren. Deocamdată, angajații APIA probează modulul de control în teren. Lucrează pe cazuri concrete, reale, pe dosarele pentru subvenții ale fermierilor, ca să vadă cum funcționează componenta nouă a softului în momentul în care sunt conectate toate centrele județene APIA din țară. În timpul probelor, APIA va observa unde se împiedică sistemul, dacă generează sau nu datele.

Sunt aproximativ 58.000 de rapoarte de control în teren, sunt incluse atât rapoartele concepute de angajații APIA după verificările făcute în teren a parcelelor agricole, cât și rapoartele de teledetecție, măsurători făcute de compania Gauss, cu care APIA are contract. 

Pentru ca fermierii să-și primească subvențiile, trebuie să devină funcțional și modulul de autorizare la plată. Surse din structura națională APIA susțin că se lucrează conform graficului stabilit de ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Chiar mai bine! Ar putea fi câștigate două zile la plata subvențiilor. În grafic figurează 8 aprilie 2016, dar ar putea să fie chiar 6 aprilie 2016, ziua când vor începe plățile.

Dezvoltatorul softului cu care lucrează APIA este consorțiul SIVECO-Teamnet. Potrivit dezvoltatorului, acest sistem informatic are 13 componente sau module. 

943.454 de fermieri români își așteaptă subvențiile pentru anul 2015. Din acest total, 602.159 de fermieri au încasat un avans de aproximativ 53 euro/ha din plata pe suprafață.

Cât va fi fiecare schemă de plată este dezvăluit de Ministerul Agriculturii într-un proiect de act normativ, pe care urmează să-l supună aprobării Guvernului.

Cuantmul fiecărei scheme de plată poate suferi mici modificări. În acest moment, APIA nu a stabilit câte hectare sunt eligibile pentru schema de plată unică pe suprafață, câte sunt eligibile pentru plata pe înverzire, etc. Iată care este cuantumul plăților 2015!

1. Plata unică pe suprafață (SAPS) –  79,73 euro/ha.
2. Plata pe înverzire – 59,12 euro/ha.
3. Plata redistributivă – 5 euro/ha  între 1 ha și 5 ha, 51,07 euro/ha între 5 ha și 25 ha.
4.Ajutorul național tranzitoriu (ANT) – 19,19 euro/ha. Este singura componentă a subvenției pe suprafață plătită de la bugetul de stat. Această plată se acordă în sistem regresiv, scade cu aproximativ 5% în fiecare an.
5. Plata pentru tineri fermieri – cca. 19,93 euro/ha. Este încasată doar de fermierii care au vârsta până-n 40 de ani și care s-au instalat ca șefi de exploatație.
Vizualizat: 7237 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Agriculture Equipments prin departamentul APAN Horticultură oferă fermierilor maşini şi echipamente specializate pentru vie şi livezi de la producători de top: Clemens, Manez Lozano, TCM Cancela, Alma, INFACO, Lipco şi alţii, alături de tractoare McCormick (48 - 112CP), atât modele consacrate cât şi modele noi din gama X, modele F100 TOP, X2.30, F70 şi F80. În fiecare zi a târgului Indagra, vizitatorii au avut posibilitatea să deguste vinuri din gama "Caii de la Letea" produse în podgoria Sarica Niculiţei, care recomandă utilajele Clemens şi tractoarele McCormick.

Interviu cu Lucian Milea, specialist pomicultură şi viticultură APAN Horticultură.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii