CEL MAI GENEROS EȘANTION DE FERMIERI LA CONTROL DE CÂND EXISTĂ APIA! ATENȚIE, fermieri ! Controalele pe teren pentru plata subvențiilor au început deja de DOUĂ ZILE! Vă punem la dispoziție județele cu cele mai mari eșantioane de fermieri și cu cea mai mare suprafață arabilă verificată, stabilite de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) pentru controlul clasic și prin teledetecție!
TIMIȘ - JUDEȚUL CU CEA MAI MARE SUPRAFAȚĂ ARABILĂ CONTROLATĂ
802 fermieri la control, iar suprafața care va fi verificată este de 155.000 de hectare dintr-un total de aproape 500.000 de hectare teren arabil.
HARGHITA
Ca număr de fermieri controlați, Harghita este în top! 6.000 de fermieri intră, în total, la controlul clasic și prin teledetecție și 11.000 de parcele agricole vor fi verificate. Trebuie să știți că teledetecția reprezintă aproximativ două treimi din numărul fermierilor aflați în eșantionul de control, ne spun surse APIA.
CARAȘ SEVERIN
Este un județ la fel de încărcat la control, cu un eșantion numeros: 4.184 de fermieri, din care 1.335 vor fi la controlul clasic, ceea ce înseamnă că angajații APIA vor bate cu piciorul parcelele pe care trebuie să le inspecteze. Suprafața controlată este de 85.500 de hectare.
ARAD
2.245 de fermieri în total la controlul clasic și prin teledetecție. 134.000 de hectare vor fi verificate de funcționarii Agenției de Plăți.
MUREȘ
4.201 de fermieri intră în total la control, iar suprafața este de 105.700 de hectare. Reprezintă 41% din totalul celor 26.000 de fermieri care au depus cererea unică de plată. Este județul care se caracterizează prin accesarea tuturor pachetelor de agro-mediu disponibile în măsura 10 din PNDR 2014-2020.
CLUJ
3.984 de fermieri, în total, la controlul clasic și prin teledetecție, iar suparafața exploatată de aceștia și care va fi verificată se apropie de 100.000 ha.
BIHOR
4.400 de fermieri intră în total la controlul clasic și prin teledetecție, iar suprafața verificată este de 92.000 de hectare.
BRAȘOV
1.500 de fermieri sunt la controlul clasic și prin teledetecție și suprafața agricolă verificată este de 60.000 de hectare.
CĂLĂRAȘI
Angajații Agenției de Plăți de aici sunt printre norocoși, au fermieri puțini în eșantion, 685 de agricultori intră la controlul clasic și prin teledetecție, iar 84.000 de hectare vor fi verificate.
IALOMIȚA
Asemeni Călărașiului și acest județ din sudul țării are suprafețe întinse, mari, exploatate de un număr mic de fermieri. Astfel, 1.000 de fermieri sunt la controlul clasic și prin teledetecție și 82.000 de hectare vor fi verificate.
Dacă în anii trecuți eșantioanele de control reprezentau cca 10% din numărul total de fermieri care cer subvenții, acum sunt județe unde procentul depășește 40%. Eșantioane generoase de agricultori selectați la control au și județele Bistrița Năsăud cu 3.800 de fermieri, Maramureș cu 3.600 de fermieri, Satu Mare cu 1.300 de fermieri și Sălaj cu 1.000 de fermieri ale căror ferme vegetale vor fi luate la pas de inspectorii APIA.
Controalele trebuie finalizate de APIA la data de 30 noiembrie 2016. Din data de 1 decembrie 2016 se intră legal, conform regulamentelor europene, în termenul pentru plata integrală a subvențiilor care li se cuvin agricultorilor. Practic, funcționarii Agenției de Plăți care efectuează controlul clasic, în teren, au la dispoziție 65 de zile calendaristice, nu lucrătoare, sunt socotite și sâmbetele și duminicile, ca să termine rapoartele de control.
De finalizarea controalelor depinde plata integrală a subvențiilor. Centrele județene APIA dispun de puține echipe, iar detașarea echipelor de la un județ la altul va fi aproape imposibilă pentru că fiecare județ se confruntă cu un eșantion mare de fermieri, unele cu parcele fărămițate, cu distanțe mari de parcurs între o parcelă și alta. Nu este exclus ca birourile APIA din toaă țara să rămână pustii în această perioadă.
Cele mai generoase eșantioane de control de când există APIA ar fi rezultatul ratei mari de eroare din campania agricolă 2015, când au fost depistate numeroase coduri de neconformitate, și ar fi un efect al sintagmei pe care au urât-o toți fermieri și care le-a dat bătăi de cap și angajaților APIA, și anume identificarea fără echivoc a parcelelor agricole. La această sintagmă din legislație s-a renunțat, la fel și la abaterea de 0,75 m pentru o parcelă.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat recent că pentru plata avansului pe suprafață nu este nevoie de terminarea controlului în teren. Fermierii români ar trebui să-și primească avansul din plata pe suprafață și din plățile pe agro-mediu din data de 16 octombrie 2016. Bugetul stabilit de Ministerul Agriculturii pentru plata avansului pe suprafață este de 822.095.000 de lei.
(Sursa Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, Ministerul Agriculturii)