OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură anunță eșantionul de fermieri pentru controlul prin teledetecție pentru anul 2019. Fermierii selectați la control au cerut subvenții pe suprafață pentru acest an. APIA anunță și suprafața care va fi controlată și planificarea acestor verificări.
Potrivit informațiilor transmise de APIA, în campania anului de cerere 2019, numărul fermierilor posibil de selectat la controlul prin teledetecție este de cca. 83.464 fermieri cu o suprafață controlată de cca 738.593 ha, după cum urmează:
Anul trecut, APIA a selectat 73.203 de dosare pentru subvenții în eșantionul de control. Anul acesta, conform informațiilor APIA, crește numărul fermierilor din eșantionul pentru teledetecție. Ar urma să fie selectați 83.464 fermieri.
Estimarea privind numarul de controale este bazată pe datele rezultate din Campania de control a anului de cerere 2018 dar şi a reglementărilor specificate de documentele de lucru ale Comisiei Europene.
Având în vedere faptul că este posibil ca nu toţi fermierii care au depus cereri de sprijin în anul 2018 să depună și în anul 2019, dar şi faptul că vor fi fermieri noi care vor depune cereri de sprijin SAPS, schema unică de plată pe suprafață, în campania 2019, firma care efectuează controlul prin teledetecție (CwRS) trebuie să țină seama că, după încheierea campaniei de depunere a cererilor de plată 2019 şi în funcţie de rata de neconformitate înregistrată în campania 2018, numărul de fermieri poate creşte sau poate descrește, în funcţie de numărul de fermieri controlabili eligibili, selectați pentru control în zonele acoperite de imaginile satelitare.
Conform planificării făcută de APIA, termenul final fixat firmei prestatoare pentru transmiterea rezultatelor controlului este 15 decembrie 2019. Astfel, fermierii din eșantionul de control teledetecție nu vor fi incluși la plata avansului la subvențiile cuvenite pentru acest an.
În controlul pe care îl efectuează, firma prestatoare, cu care APIA a încheiat contract pentru controlul prin teledetecție, are obligația să livreze rezultate privind măsurarea suprafețelor pentru toate schemele pe suprafață accesate de fermieri, transmise prin datele exportate pentru toți fermierii selectați în controlul prin teledetecție.
Pentru fermierii care fac parte din eșantionul de control prin teledetecție și au ca scop controlul cerințelor de eco-condiționalitate și/sau a angajamentelor și cerințelor măsurilor de AGROMEDIU, controlul prin CwRS va fi completat cu rezultatele obținute la fața locului, pentru aceste scopuri, de către inspectorii APIA și introduse într-un raport separat emis din sistemul IACS (Sistemul Integrat de Administrare și Control).
Prestatorul va realiza o inspecţie fizică pe teren în cazul tuturor parcelelor agricole pentru care fotointerpretarea nu permite să se verifice în mod satisfacator exactitatea declarației. De asemenea va executa vizite rapide pe teren acolo unde există dubii ale folosinţei/utilizării parcelelor având în vedere că în rezultatele teledetecției pentru Schema Sprijin Cuplat se vor livra codurile de cultură observate.
Pentru un rezultat al controlului concludent, prestatorul va realiza vizite rapide în teren pentru toate parcelele care sunt acoperite de nori pe imaginea satelitară sau nu sunt suficient de clare (exemplu - cazul serelor și solariilor ).
Scopul controlului prin teledetecţie este de a verifica, pe un eșantion de cereri, condiţiile în care este acordat ajutorul financiar solicitat în cererile de sprijin.
În cazul în care în urma tuturor controalelor se constată că parcela nu respectă definiția, nu se acordă plăți pentru suprafețele identificate eronat.
Comisia Europeană a aprobat, pentru Romania, furnizarea unei imagini de foarte mare rezoluţie (VHR) şi a două imagini de înaltă rezoluție HR pentru fiecare zonă de control.
ATENȚIE! Aceste informații sunt furnizate de către APIA.