Comunicatele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dezvăluie un lucru ciudat despre plata SUBVENȚIILOR! Cu cât crește numărul fermierilor de pe listele de plată, cu atât scade suma virată în conturile fermierilor.
Nepotrivirile între sumele virate și numărul de fermieri din comunicatele APIA le-am descoperit imediat după conferința de presă în care conducerea instituției voia să-și anunțe victoria.
Am respectat calendarul stabilit și obiectivele asumate și am dat drumul plăților pe 8 aprilie, a spus Ioan Merca, șeful APIA, în conferință de presă. Chiar cu o zi mai devreme, pe 7 aprilie a început plata subvenției pe suprafață către fermieri, l-a îmbărbătat Simona Man, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Nu am vrut să le umbrim bucuria celor de la APIA și echipei de la Ministerul Agriculturii, tuturor care au făcut mari și grele eforturi ca subvențiile să ajungă, în cele din urmă și după o lungă așteptare, la fermierii români deja în pragul disperării. Și totuși, câteva detalii din cele două comunicate transmise nouă de Agenția de Plăți ne-au zgândărit curiozitatea. Așa că le-am confruntat și să vedeți ce am descoperit.
Pe măsură ce sunt mai mulți fermieri pe listele de plată, sumele care trebuie virate în conturile acestora se topesc.
În prima zi de plată a subvențiilor, pe 8 aprilie 2016, conducerea APIA ne-a comunicat:
Ieri, 07 aprilie, a început autorizarea iar astăzi, 08 aprilie, a început efectuarea plăților finale aferente cererilor unice de plată – Campania 2015. Ieri erau pregătite pentru plată 536.160 cereri unice în sumă totală estimată de 300 milioane euro.
Ați observat că sunt 536.160 de cereri, în sumă totală estimată de 300 de milioane de euro.
Luni, 11 aprilie, APIA a venit cu cel de-al doilea comunicat. Iată ce scrie în acesta:
La acest moment (adică luni, 11 aprilie, n.r.) au fost autorizate la plată 613.692 de cereri unice în sumă totală autorizată de 200 de milioane de euro.
Cu 100 de milioane de euro mai puțin, dar cu aproape 100.000 de fermieri mai mulți!
Deci, suma a scăzut invers proporțional cu numărul fermierilor. Emoția atingerii obiectivelor fixate, efortul susținut i-a încurcat puțin la calcule pe directorii din APIA centrală. Este de înțeles. Niciun fermier nu mai credea că o să mai vadă în acest an vreo para chioară din subvenții.