Șefii APIA din teritoriu lansează un apel disperat: fermierii să răspundă invitațiilor și să se prezinte la APIA pentru cererea unică! Sunt județe unde șefii APIA au ajuns să facă muncă de detectiv ca să afle câți dintre fermierii invitați au murit între timp, câți au renunțat la agricultură, câți ignoră invitațiile.
Săptămâna aceasta am chemat toți primarii din județ să aflăm ce s-a întâmplat cu fermierii invitați și care nu au dat niciun semn de viață. Sunt foarte mulți restanțieri și încerc cu ajutorul primarilor să dau de urma lor. Dintre fermierii care exploatează peste 50 ha și solicită plata pe suprafață, abia avem înregistrați 30%. În prima zi în care s-a dat drumul cererilor pentru schema decuplată de producție la bovine, am chemat 253 de fermieri. Știți câți s-au prezentat? 25! Extrem de puțini, iar problema se manifestă la nivel național. Toți colegii mei sunt neumlțumiți pentru că fermierii nu răspund invitațiilor. Noi suntem la dispoziția fermierilor. Nu ne permitem să stăm acasă nici la sfârșit de săptămână. Aproape în fiecare sâmbătă suntem chemați, de obicei, la videoconferință, iar șefii noștri ne comunică ce s-a schimbat în legislație, ce a intervenit nou și modificările se fac de la zi la zi, spune Liviu Zaharia, șeful APIA Botoșani.
Sesiunea de preluare a cererii unice a pornit cu stângul și s-a împiedicat într-un șir de obstacole. Înainte de modificarea celebrului Ordin al ministrului Agriculturii 619, primarii și fermierii aveau de furcă cu identificarea fără echivoc a terenurilor. Primarii știau că fermierii au nevoie de copiile contractelor de arendă, copii peste copii ale filelor din Registrul agricol, documente și declarații notariale cu care să dovedească utilizarea legală a terenului, cu alte cuvinte, o valiză de maculatură. S-a modificat Ordinul, dar modificările au ajuns târziu pe la unii primari, iar fermierii s-au lovit de birocrație și neștiință. Primăria le pretindea una, APIA le spunea altceva și erau pe drumuri între cele două instituții. Când s-au limpezit lucrurile și primăriile au înțeles ce adeverințe trebuie să elibereze, a fost rândul medicilor veterinari să nu priceapă ce adeverințe trebuie să le dea crescătorilor de animale. Vineri (22 mai n.r.) am avut o întâlnire cu medicii veterinari și le-am explicat ce adeverințe trebuie să le dea crescătorilor de animale. Medicii veterinari nu erau pregătiți, spune șeful APIA Botoșani.
În acest moment, APIA preia cererile unice din sectorul vegetal și cererile unice pentru schema decuplată de producție la bovine. Ca să nu existe confuzii, cererea unică pentru bovine poate fi completată până la 9 capete. Pentru alte scheme de plată pentru bovine, ovine și caprine, APIA nu preia, deocamdată, cererile unice. Dar șefii APIA îi roagă pe fermierii care au și ferme de producție vegetală și ferme de creștere a animalelor să se prezinte la APIA. Ei vor completa cererea pentru subvențiile pe pământ. Cererea unică va rămâne deschisă și se va completa și pentru subvențiile pe cap de animal odată ce baza de date cu animale va fi funcțională.
Termenul de încheiere a campaniei este 15 iunie. Au mai rămas 22 de zile. Ministerul Agriculturii propune printr-un act normativ, supus dezbaterii publice, prelungirea acestui termen cu încă 25 de zile, perioadă în care cererile unice se vor prelua cu penalități de 1% pe zi. Fermierii trebuie să înțeleagă că este doar o propunere.