Schemele noi de plată și complexitatea lor dau bătăi de cap mai multor state din Uniunea Europeană! Fermierii au dificultăți la completarea cererii unice. În România, este binecunoscut deja cât sistemul informatic este pus la punct din mers ceea ce ar putea întârzia procesul de completare a cererilor pentru subvenții. Ce anunț a făcut comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan?
Termenul limită de depunere a cererii unice de plată este 16 mai 2016. Irlandezul de la Agricultură a declarat însă că va permite statelor membre UE să prelungească acest termen până la 15 iunie 2016, fără penalități, pentru ca fermierii să reușească să-și depună cererea de ajutor pentru plățile directe și anumite cereri de plată în cadrul dezvoltării rurale.
Este în întregime o opțiune pentru fiecare din statele membre dacă acestea aleg să se folosească de flexibilitatea oferită. Un regulament formal de punere în aplicare va fi adoptat în acest sens de Comisie și publicat în zilele următoare.
Decizia Comisiei de a extinde aceasta flexibilitate excepțională reflectă gravitatea situației economice pe anumite piețe agricole și unele dificultăți cu caracter excepțional care rezultă din primul an de punere în aplicare a schemelor de plăți directe și a măsurilor de dezvoltare rurală, a declarat comisarul Hogan.
Relaxarea termenului limită îi va ajuta pe fermierii care au dificultăți în completarea cererii unice. În România, cei care ar putea avea probleme cu depunere cererii sunt crescătorii de animale pentru care startul s-a dat abia la 25 aprilie 2016.
Statele membre care decid să prelungească termenul limită pentru depunerea cererii de ajutor trebuie să se asigure în continuare că normele privind buna gestiune financiară sunt respectate, a mai precizat comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a dat startul sesiunii de primire a cererilor unice pe data de 1 martie 2016. Până la data de 28 aprilie 2016, 550.523 de fermieri români au completat cererea unică pentru o suprafață de 2.792.439 ha.
(sursa: Comisia Europeană)