Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță ce plătește în mai 2016! Deși singura plată făcută, până acum, și nici aia integral este subvenția pe suprafață, APIA susține cu optimism că demarează, în această lună, plata altor subvenții din agricultură.
10-12 mai 2016 este intervalul pe care conducerea Agenției de Plăți îl estimează pentru autorizarea plății pe înverzire, greening sau practici agricole benefice pentru mediu și climă. 59,12 euro/ha este cuantumul acestei plăți pe care fermierii români o așteaptă cu nerăbdare.
Pentru plata pe înverzire sunt pregătite 535 de milioane de euro, pentru o suprafață agricolă de 9,04 milioane de hectare. Vrem să autorizăm această plată la începutul lunii mai, a declarat Ioan Merca, directorul general APIA.
Plata pe înverzire va fi autorizată în jurul datelor de 10-12 mai, a spus în conferință de presă și adjunctul lui Merca, Nicolae Horumbă.
Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu este o componentă a subvenției pe suprafață. Deși APIA a autorizat cu prioritate la plată subvenția pe suprafață, această schemă a fost exclusă dintr-un motiv tehnic. Este o schemă de plată complexă, care creează multe probleme și pentru care a fost nevoie să fie construit un modul separat, confirmă dezvoltatorul softului pentru APIA, consorțiul SIVECO-Teamnet.
Modulul, parte componentă din Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), trebuie să fie capabil să calculeze suma care i se cuvine fiecărui fermier în funcție de cum a respectat regulile impuse pentru plata pe înverzire. Sunt trei reguli, menționate de regulamentele europene: diversificarea culturilor, menținerea pajiștilor permanente și 5% din întreaga exploatație agricolă să fie rezervată pentru zona de interes ecologic (ZIE). Regulile sunt croite pentru exploatațiile mai mari de 10-15 ha. Fermele vegetale sub 10 ha nu sunt obligate să le respecte. Pentru această plată, sancțiunile se aplică abia din 2017. Cu toate acestea, fermierii care nu a respectat una dintre reguli pot să se aștepte la reducerea la jumătate a sumei de 59,12 euro/ha.
Suntem deja în prima zi din mai și tot de la mijlocul lunii, Agenția de Plăți ar vrea să le achite fermierilor și plățile compensatorii pe măsura 13 - plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, cuprinsă în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
În campania 2015, 400.000 de fermieri solicită aceste plăți compensatorii. Suma totală alocată pentru aceste plăți este 230 de milioane de euro.
În decursul lunii mai se vor autoriza și celălalte scheme de plată din cererea unică, astfel încât fermierii să aibă banii în conturi până la data limită de 30 iunie, îi asigură pe fermierii români conducerea APIA. Anunțul este plin de optimism deși, până acum, fermierii au primit foarte puțini bani din subvenții.
Până la această dată, Agenția de Plăți a plătit doar o treime din bugetul total de 1,59 miliarde de euro, alocat plăților în agricultură pentru campania 2015.
Sumele plătite fermierilor români, până la această dată și defalcate pe fiecare schemă de plată sunt următoarele:
Schemele de plată finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă:
plățile aferente schemei unice de plată pe suprafață, SAPS - 147,12 milioane euro, pentru o suprafață de circa 5 milioane ha;
schema de plată pentru micii fermieri - 68,42 milioane euro;
schema de plată redistributivă - 49,05 milioane euro;
plata pentru tinerii fermieri - 3,55 milioane euro.
Schema de plată având ca sursă de finanțare bugetul național:
plata pentru schema de ajutor național tranzitoriu pentru culturile în teren arabil (ANT1) - 69,1 milioane euro.
Potrivit APIA, subvenția pe suprafață a fost plătită 725.252 de fermieri. Suma totală transferată este 337,3 milioane de euro.