100 DE MILIOANE DE EURO PENTRU FERMELE MICI! Fermierii mici sunt ajutați să-și dezvolte exploatațiile agricole! Agricultorii nu se vor mai împiedica de birocrație și nu vor mai fi nevoiți să ducă un vraf de documente pentru a obține un sprijin financiar de 15.000 de euro.
Pragul impus la dimensiunea economică a fermei i-a împiedicat până acum pe micii fermieri să beneficieze de sprijinul financiar, 100% nerambursabil, în valoare de 15.000 de euro care poate fi accesat prin submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” din cadrul PNDR 2020.
Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), după o serie de observații primite, a modificat acest prag în ghidul solicitantului în așa fel încât să beneficieze mai mulți fermieri de bani. Dimensiunea economică a fermei eligibilă pentru finanțare s-a diminuat de la 8.000 S.O. la 4.000 – 11.999 € S.O. Modificarea dimensiunii economice a fermei permite și celor care au exploatații mai mici să solicite și să obțină finanțare.
De asemenea, din această sesiune depunerea Cererilor de finanțare pentru sM 6.3 se realizează on-line pe pagina oficială de internet a Agenției, www.afir.info. Această modalitate de depunere a proiectelor vine în sprijinul solicitanților care nu mai sunt nevoiți să meargă la sediul Oficiilor Județene din țară să depună întreg Dosarul cererii de finanțare.
Totodată, în cazul în care, în sistemul electronic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) nu se pot vizualiza înregistrările efectuate de solicitant în timpul campaniei de depunere a cererilor unice de plată, acesta poate depune o adeverinţă din care să reiasă toate datele necesare îndeplinirii condiţiilor eligibilitate şi de selecţie aferente sM 6.3, care implică înscrieri la APIA.
Sesiunea din 2017 este deschisă în perioada 3 mai, ora 09:00 – 31 iulie, ora 17:00 sau până la epuizarea fondurilor disponibile. Cererile de finanțare trebuie întocmite conform Ghidului solicitantului și a ultimelor versiuni de documente disponibile gratuit pe pagina de internet a AFIR, www.afir.info.
Alocarea financiară, stabilită pentru fermele mici, în sesiunea 2017, este de 100 milioane de euro, din care zonei montane îi revin 21 de milioane de euro, iar arealului ITI - Delta Dunării, 5 milioane de euro.
Sursa: AFIR