IMPORTANT PENTRU FERMIERII CARE NU ȘI-AU PRIMIT SUBVENȚIILE! Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) are o soluție pentru fermierii care nu și-au încasat avansul la subvențiile aferente anului 2016 și pentru agricultorii care sunt în eșantionul de control și mai au de așteptat până la încasarea subvențiilor.
Agenția de Plăți le reamintește fermierilor români că eliberează adeverinţe de credit pentru beneficiarii schemelor de plată: schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire sau ecologizare) şi măsurile de dezvoltare rurală, implementate de instituţie în campania 2016, respectiv pentru cei care intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare şi non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA.
CUANTUMUL SCHEMELOR DE PLATĂ PE SUPRAFAȚĂ PENTRU CARE SE ELIBEREAZĂ ADEVERINȚA-PUNTE
Schema de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) - 96,88 euro/ha
Plata redistributivă - nivelul l (1 - 5 ha) - 5 euro/ha; nivelul ll (5,01 - 30 ha) - 48,85 euro/ha
Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (înverzire) - 57,37 euro/ha
Valoarea creditului este de până la 90% din suma cuvenită beneficiarilor pentru schemele de sprijin implementate de APIA, respectiv plata unica pe suprafaţă, plata redistributivă şi plaţile benefice pentru climă şi mediu, exprimate în lei astfel:
- pentru creditele acordate de Banca Creditoare până la data de 29.09.2016 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană la data solicitării creditului;
- pentru creditele acordate de Banca Creditoare începînd cu data de 30.09.2016 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană din data de 30.09.2016.
Valoarea creditului va fi în cuantum de până la 90% din valoarea sumei cuvenite beneficiarilor pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală. Plata sumelor cuvenite se va face la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană la data de 31 decembrie 2015 pentru anul de cerere 2016.
În adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafaţa determinată pentru plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenţiei, că s-a efectuat controlul administrativ asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenţiei şi că beneficiarul, la data emiterii adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Potrivit convențiilor încheiate cu Agenția de Plăți, băncile de la care se împrumută fermierii trebuie să respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăţilor directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăşi ROBOR 6M + maxim 2, 5 %, iar comisioanele aferente creditului să fie în limita de 1%.
(Sursa: Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură)