UNDĂ VERDE LA PLATĂ! Comisia Europeană a convenit să permită guvernelor statelor membre UE să le plătească agricultorilor subvențiile în avans pentru a-i ajuta pe cei care ale căror culturi au fost afectate de condițiile climatice dificile din prima parte a anului 2017. Decizia Comisiei permite statelor membre afectate de condițiile nefavorabile să majoreze maximul plății în avans la 70% pentru plățile directe și 85% pentru plățile compensatorii pentru dezvoltare rurală.
Condițiile climatice nefavorabile în unele state membre - secetele și vremea extrem de caldă sau uscată în unele părți ale Europei, precum și temperaturile foarte scăzute în primăvară, combinate cu ploi abundente în alte părți - au afectat activitățile agricole în multe țări și au avut un impact semnificativ asupra veniturilor agricole, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene.
Acordul vizează plățile directe și anumite plăți compensatorii pentru dezvoltare rurală destinate agricultorilor, care sunt alocate de obicei statelor membre începând cu 1 decembrie și până la data de 30 iunie a anului următor. Cu toate acestea, statele membre pot alege să plătească avansuri pentru aceste plăți de la 16 octombrie în orice an, până la maximum 50% din suma totală pentru plățile directe și 75% pentru plățile pentru dezvoltarea rurală.
Decizia Comisiei Europene permite statelor membre afectate de condițiile nefavorabile să majoreze maximul plății în avans la 70% pentru plățile directe și 85% pentru plățile compensatorii pentru dezvoltare rurală.
Extras Comunicat CE, 4 septembrie 2017
De aceste modificări vor beneficia zece state membre: Belgia, Cehia, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia și Finlanda, cele mai afectate de condițiile climatice nefavorabile. Aceste zece țări au cerut Comisiei flexibilitate în ceea ce privește plățile datorită impactului condițiilor meteorologice nefavorabile și, după verificarea condițiilor, Comisia a fost de acord cu cererea.
Lista țărilor eligibile ar putea fi prelungită cu încă două sau trei, în funcție de rezultatul evaluărilor în curs, făcute de către Comisie. Pe lista suplimentară va intra, probabil, și România. Conducerea centrală a Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a anunțat deja că fermierii români vor primi un avans de 70% din plățile directe, FEGA, și 85% din plățile compensatorii pe dezvoltare rurală, FEADR. Același procent din plățile directe, virat în avans agricultorilor, a fost anunțat și de ministrul agriculturii, Petre Daea.
În prezent, țările eligibile trebuie să decidă dacă vor beneficia sau nu de avantajele acestei relaxări a normelor privind plățile avansate.
Sursa: Comisia Europeană