Luna trecută, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune de control privind modul în care se respectă prevederile legale la comercializarea şi etichetarea produselor alimentare ecologice, informează Biroul de presă al ANPC.
Potrivit sursei, au fost controlaţi 308 operatori economici, dintre care la un numar de 150 ( circa 49 %) au fost constatate abateri de la prevederile legale. De asemenea, a fost verificată o cantitate de circa 27 tone produse alimentare ecologice, din care 3 tone (11%) nu se încadrau în normele legale privind protecţia consumatorilor.
Măsuri
Măsurile luate de organele de control au fost următoarele:
¤ oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 36 kg produse alimentare ecologice, în valoare de 1.117 lei, produse cu data durabilităţii minimale depăşită;
¤ oprirea temporară de la comercializare a circa 2.700 kg produse alimentare ecologice, în valoare de 46.500 lei până la remedierea neconformităţilor constatate;
¤ aplicarea de 166 sancţiuni, dintre care 104 amenzi contraventionale in valoare de 393.300 lei şi 62 avertismente pentru încalcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
Abateri
Principalele abateri constatate au fost:
¤ comercializarea produselor ecologice în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători, contrar prevederilor legale;
¤ abateri privind etichetarea şi informarea consumatorilor: atribuirea calităţii de “produs ecologic” unor produse care nu se încadrau în prevederile legale; neînscrierea sub sigla ecologică UE a codului numeric al autorităţii sau al organismului de control, respectiv a locului unde s-a cultivat materia primă agricolă din care se compune produsul; lipsa înscripţionării siglei UE pentru producţia ecologică; lipsa înscrierii menţiunii cu privire la locul unde s-a cultivat materia primă agricolă din compoziţia produsului ecologic; înscrierea elementelor de identificare-caracterizare cu caracterele literelor foarte mici, neclare, ilizibile; elemente netraduse sau traduse necorespunzător, lipsa înscrierii cantităţii nete sau a datei durabilităţii minimale, lipsa înscrierii ingredientelor, neconcordanţă între denumirea sub care se vinde produsul şi compozitia reală a acestuia etc.
¤ Abateri privind modul de respectare a condiţiilor de depozitare şi expunere impuse de producători;
¤ Abateri privind modul de desfăşurare a promoţiilor.
Sfaturi pentru consumatori
”Există tendinţa din ce în ce mai crescută pe piaţă de a consuma cât mai multe produse ecologice. Sfătuiesc consumatorii să verifice cu mare atenţie produsele alimentare ecologice. Sunt câteva elemente care trebuie urmărite pe etichetă pentru a avea certitudinea că respectivele produse respectă prevederile legale: numărul de cod al autorităţii sau al organismului de control care reglementează activitatea operatorului, sigla comunităţii, precum şi o indicaţie a locului unde s-a cultivat materia primă agricolă”, a declarat preşedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.