Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

ANPC: Nereguli pe piaţa produselor ecologice

Publicat: 11 mai 2015 - 10:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna trecută, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune de control privind modul în care se respectă prevederile legale la comercializarea şi etichetarea produselor alimentare ecologice, informează Biroul de presă al ANPC.

Potrivit sursei, au fost controlaţi 308 operatori economici, dintre care la un numar de 150 ( circa 49 %) au fost constatate abateri de la prevederile legale. De asemenea, a fost verificată o cantitate de circa  27 tone produse alimentare ecologice, din care 3 tone (11%) nu se încadrau în normele legale privind protecţia consumatorilor.

Măsuri
Măsurile luate de organele de control au fost următoarele:
¤ oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 36 kg produse alimentare ecologice, în valoare de  1.117 lei,  produse cu data durabilităţii minimale depăşită;
¤ oprirea temporară de la comercializare a circa 2.700 kg produse alimentare ecologice, în valoare de 46.500 lei până la remedierea neconformităţilor constatate;
¤ aplicarea de 166 sancţiuni, dintre care 104 amenzi contraventionale in valoare de 393.300 lei şi 62 avertismente pentru încalcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Abateri
Principalele abateri constatate au fost:
¤ comercializarea produselor ecologice în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători, contrar prevederilor legale;
¤ abateri privind etichetarea şi informarea consumatorilor: atribuirea calităţii de “produs ecologic” unor produse care nu se încadrau în prevederile legale; neînscrierea sub sigla ecologică UE a codului numeric al autorităţii sau al organismului de control, respectiv a locului unde s-a cultivat materia primă agricolă din care se compune produsul; lipsa înscripţionării siglei UE pentru producţia ecologică; lipsa înscrierii menţiunii cu privire la locul unde s-a cultivat materia primă agricolă din compoziţia produsului ecologic; înscrierea elementelor de identificare-caracterizare cu caracterele literelor foarte mici, neclare, ilizibile; elemente netraduse sau traduse necorespunzător, lipsa înscrierii cantităţii nete sau a datei durabilităţii minimale, lipsa înscrierii ingredientelor, neconcordanţă între denumirea sub care se vinde produsul şi compozitia reală a acestuia etc.
¤ Abateri privind modul de respectare a condiţiilor de depozitare şi  expunere impuse de producători;
¤ Abateri privind modul de desfăşurare a promoţiilor.

Sfaturi pentru consumatori
”Există tendinţa din ce în ce mai crescută pe piaţă de a consuma cât mai multe produse ecologice. Sfătuiesc consumatorii să verifice cu mare atenţie produsele alimentare ecologice. Sunt câteva elemente care trebuie urmărite pe etichetă pentru a avea certitudinea că respectivele produse respectă prevederile legale: numărul de cod al autorităţii sau al organismului de control care reglementează activitatea operatorului, sigla comunităţii, precum şi o indicaţie a locului unde s-a cultivat materia primă agricolă”, a declarat preşedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.

Vizualizat: 1520 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi tractorişti

Doi tractorişti
Doi tractorişti scot pita ,slana, bat o ceapă de roata de la tractor şi se pun să mănânce. Detalii