Prognoza meteo valabilă pentru intervalul iunie-august prezintă o vreme, în general, caldă, cu valori ale temperaturilor peste normalul perioadei şi cu precipitaţii reduse, arată datele Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Potrivit specialiștilor, în iunie, temperatura medie lunară a aerului va înregistra valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea zonelor, cu excepția sud-estului și vestului țării, unde valorile termice pot fi peste normalul perioadei. Temperaturile medii se vor situa între 13 și 14 grade Celsius, în Moldova și Transilvania, și 21 de grade Celsius, în Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Din punct de vedere pluviometric, meteorologii estimează cantități lunare de precipitații în general apropiate de mediile lunare, local în sud-estul și sudul teritoriului fiind posibile valori sub cele normale. Astfel, în Dobrogea, vor fi consemnate cele mai reduse precipitații, cu valori între 30 și 60 de litri/metrul pătrat, în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Muntenia și Moldova, cantitățile de precipitații vor ajunge și la 125 l/mp.
Iulie 2014
La nivelul lunii iulie, temperaturile aerului vor avea, în general, valori peste normele climatologice în cea mai mare parte a regiunilor. În centrul și nordul țării, valorile termice medii pot fi normale și vor fi cuprinse între 14 și 22 de grade Celsius. Cantitățile lunare de precipitații vor prezenta o tendință de deficit în cea mai mare parte a teritoriului, acest aspect fiind întâlnit în zona Dobrogei, cu cantități între 25 și 55 l/mp de precipitații.
August 2014
În decursul lunii august, meteorologii prognozează un regim termic ce se va situa în limite apropiate de mediile multianuale în centrul și nordul țării, dar și peste normalul perioadei în restul teritoriului. Temperaturile medii se vor încadra între 15 grade Celsius, în Transilvania, și 23 de grade Celsius, în Banat. De asemenea, cantitățile lunare de precipitații vor înregistra valori sub mediile climatologice în aproape toată țara, fiind vorba în unele regiuni de secetă pedologică, cu valori minime cuprinse între 30 l/mp în Dobrogea și 65 l/mp în Maramureș, și maxime între 45 l/mp în Dobrogea și 95 l/mp, în Moldova.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Durată Medie (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.