Suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat şi Dobrogea înregistrează deficite de umiditate în sol, în aceste zone seceta pedologică fiind moderată şi puternică, se arată în prognoza agrometeorologică publicată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
“Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Banatului, al Olteniei şi al Moldovei, vestul Munteniei. În Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat, local în centrul şi sud-vestul Transilvaniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică”, menţionează prognoza ANM pentru perioada 18-24 mai 2013.
Potrivit ANM, conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi local extremă), în majoritatea zonelor de cultură. Rezerva de apă din sol se va situa în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, în Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei, Transilvaniei, nord-vestul Olteniei şi al Munteniei, local în nordul şi centrul Banatului, nordul Moldovei.
Administraţia menţionează că în jumătatea de sud a ţării, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer şi în condiţiile unor deficite mari de umiditate în sol, atât la cerealierele de toamnă, cât şi la culturile prăşitoare se va semnala în continuare ofilirea temporară a frunzelor în orele de amiază, precum şi îngălbenirea şi uscarea parţială a aparatului foliar.
Specialiştii recomandă pentru această perioadă finalizarea semănatului şi plantatului culturilor de primăvară, combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor la culturile de câmp, fertilizări faziale la cerealierele de toamnă şi administrarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile pomi-viticole.