CE-ȘI PROPUNE APIA SĂ FINALIZEZE PÂNĂ LA 31 AUGUST? O singură zi mai desparte Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de respectarea acestor angajamente. Sunt termene pe care instituția și le-a fixat singură în calendarul plăților și pe care se străduiește să le respecte!
Cele trei angajamente pe care și le-a luat APIA pentru ziua de 31 august 2016 sunt:
- să finalizeze autorizarea la plată pe schemele de ajutor financiar din sectorul zootehnic. Aceste scheme de plată accesate de fermierii români prin cererea unică de plată sunt:
Ajutorul național tranzitoriu vaci de lapte, ANT 7 – 24,36 euro/tona de lapte comercializată
Ajutorul național tranzitoriu vite de carne, ANT 8 – 97,40 euro/cap de animal/an
Ajutorul național tranzitoriu ovine/caprine, ANT 9 – 5,91 euro/cap de animal/an
Sprijin cuplat vaci de lapte, SCZ – 826 euro/cap de animal/an
Sprijin cuplat bivolițe de lapte – 209 euro/cap de animal/an
Sprijin cuplat taurine – 1.222 euro/cap de animal/an
Sprijin cuplat ovine/caprine – 4,68 euro/cap de animal/an
- să finalizeze controlul la fermierii care au accesat și pentru 2016 schema de plată benefică pentru climă și mediu, pe scurt spus schema pe înverzire sau greening. Această schemă de plată are trei reguli, obligatoriu de respectat toate trei de către agricultorii care doresc să încaseze banii. Și anume: diversificarea culturilor, rezervarea unui procent de 5% din întreaga exploatație agricolă pentru zona de interes ecologic (ZIE) și menținerea pajiștilor permanente.
Agenția de Plăți și-a propus să finalizeze controlul pentru prima dintre regulile greening, diversificarea culturilor agricole. Cuantumul acestei scheme de plată a fost 59,12 euro/ha pentru campania agricolă 2015.
Al treilea obiectiv, fixat de APIA, este vizarea carnetelor pentru rentierii agricoli.
(Sursa: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură)