În agricultura modernă, senzorii de umiditate sunt elemente importante în monitorizarea culturilor.
Un colectiv de cercetători de la Universitatea Cornell, din SUA, a creat un cip ieftin care va înlocui actualele sisteme de măsură și detecție a umidității din sol, care sunt de dimensiuni mari, au costuri ridicate de achiziție și întreținere, iar colectarea datelor se face individual, pentru fiecare senzor în parte.
Senzorii dezvoltați de cercetătorii americani sunt de o sută de ori mai sensibili iar, după punerea la punct a proceselor de fabricație pentru producția de serie, se estimează că vor fi vânduți la un preț de maxim cinci dolari pe bucată.
Cipurile folosesc tehnologia microfluidelor, dezvoltată de Abraham Strock. După implantarea lor în tulpina plantelor sau în sol, o nanomembrană poroasă permite schimbul de umiditate cu mediul și menține o presiune de echilibru pe care acestea o măsoară. Transmit apoi datele culese, prin wireless, către un dispozitiv care centralizează datele în timp real și poate modifica parametrii pentru funcționarea optimă a instalaţiilor de irigare.
Senzorii pot fi lăsați în sol timp de mai mulți ani, cu condiția de a fi feriți de îngheț. Această aplicație este folositoare tuturor fermierilor (legumicultori, podgoreni, pomicultori etc) și faptul că este precisă și ieftină face să fie o soluție extrem de eficientă, pentru măsurarea umidității din sol. sursa: Știință & Tehnică