OBLIGAȚII PENTRU SUBVENȚII. Fermierii români care nu dețin acest registru sunt buni de plată! Amenzile sunt usturătoare, de la 8.000 de lei la 10.000 de lei. Este vorba despre Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor. Iată tot ce trebuie să știți despre acest document!
Deținerea și păstrarea Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor face parte din normele de eco-condiționalitate pe care trebuie să le respecte orice fermier român care accesează plăți directe din Pilonul I, pe tot parcursul anului și pe întreaga exploatație agricolă.
Concret, norma care obligă la deținerea și completarea registrului este SMR 10 Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor. Vom lua cea mai recentă versiune, cu ultimele modificări operate de Ministerul Agriculturii. Ce spune această normă de eco-condționalitate ?
Fermierii care, prin activitatea lor, depozitează, manipulează şi utilizează produse de protecţie a plantelor au următoarele obligaţii:
1. Să utilizeze numai produse de protecţie a plantelor omologate de Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor, care se regăsesc în baza de date PEST-EXPERT. Pentru a consulta baza cu produse omologate trebuie să urmați pașii: Accesați următoarea adresă : http://www.madr.ro/ro/fitosanitar. După ce ați accesat această adresă, în josul paginii aveți următoarea adresă web: html-https://aloe.anfdf.ro/ Apăsați pe ea și trebuie să vi se deschidă o fereastră în care aveți căsuțele: utilizator și parola pe care trebuie să le completați. După ce v-ați înregistrat cu un nume de utilizator și o parolă vi se deschide o pagină, în care aveți mai multe secțiuni pe bara de sus. Apăsați căutare și vi se deschide o pagină. Pentru a viziona toate produsele omologate, se bifează căsuţele „Toate lunile” şi „Toţi anii”, iar la „Căutare” se completează cu „Produs”, apoi se apasă butonul „Afişare”. Aveți imaginile care vă ajută:
2. Să utilizeze produsele de protecţie a plantelor doar în scopul pentru care acestea au fost omologate şi numai în conformitate cu instrucţiunile de utilizare;
3. Produsele de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care deţin autorizaţie pentru utilizarea acestor produse, emisă de unitatea fitosanitară din raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea;
4. Să nu aplice tratamente cu produse de protecţie a plantelor în zonele de protecţie a resurselor de apă, în zonele de protecţie sanitară şi ecologică, precum şi în alte zone protejate stabilite în condiţiile legii;
5. Să respecte condiţiile de depozitare, manipulare şi utilizare a produselor de protecţie a plantelor în exploataţiile agricole, conform Ghidului de bune practici de utilizare și depozitare a produselor de protecție a plantelor, elaborat de Autoritatea Națională Fitosanitară.
6. Să păstreze o perioadă de cel puţin 3 ani documentele de evidenţă contabilă a produselor de protecţie a plantelor depozitate şi utilizate în exploataţie, precum şi Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor.
Prin produse de protecţia plantelor (pesticide) se înţelege: erbicide, fungicide, insecticide, acaricide. Fermierul va ţine evidenţa la zi, după efectuarea fiecărui tratament, prin completarea într-un registru, după modelul de mai jos:
Producătorul agricol numerotează paginile registrului. Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul, purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.
Respectarea cerințelor SMR 10 se verifică astfel: cerințele 1, 2, 3, 5 și 6 se verifică la nivelul exploatației agricole; cerința 4 se verifică la nivelul parcelei agricole.
Păstrarea unei evidențe a tratamentelor într-un registru este prevăzută de Regulamentul european 1107/2009, la articolul 67 Păstrarea evidențelor. Iată ce spune acest articol!
Producătorii, furnizorii, distribuitorii, importatorii și exportatorii de produse fitosanitare țin, pentru o perioadă de cel puțin cinci ani, o evidență a produselor fitosanitare pe care le produc, le importă, le exportă, le stochează, le utilizează sau le introduc pe piață. Utilizatorii profesioniști ai produselor fitosanitare păstrează, pentru o perioadă de cel puțin trei ani, evidența produselor fitosanitare pe care le utilizează care să specifice denumirea produsului fitosanitar, timpul aplicării și doza utilizată, zona și cultura pentru care s-a folosit produsul fitosanitar.
La cerere, aceștia pun la dispoziția autorității competente informațiile relevante din evidențele respective. Părțile terțe, cum ar fi întreprinderile de tratare a apei, comercianții cu amănuntul sau locuitorii din apropiere, pot solicita accesul la aceste informații adresându-se autorității competente. Autoritățile competente oferă acces la aceste informații în conformitate cu legislația națională sau comunitară aplicabilă.
Pe lângă tăierea de la plata subvențiilor, agricultorii care nu respectă această normă de eco-condiționalitate și, implicit, nu dețin acest registru sunt sancționați și cu amenzi contravenționale.
În conformitate cu Hotărârea de Guvern 1230/2012, litera i) nerespectarea de către utilizatorii profesionişti a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează se sancţionează cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei.
Fermierul amendat poate achita pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către personalul specializat al Poliţiei Fitosanitare împuternicit să efectueze controale potrivit legislaţiei în vigoare, persoane nominalizate de Garda Naţională de Mediu în conformitate cu responsabilităţile de control în vigoare.
(Surse: Regulamentul CE 1107/2009, Ghidul fermierului privind eco-condiționalitatea APIA, Proiectul Ordinului ministrului agriculturii privind eco-condiționalitatea, HG 1230/2012)