În judeţul Alba, pe o suprafaţă de circa 20.000 de hectare de culturi agricole seceta a redus producţia cu 30%, judeţul confruntându-se cu un deficit de apă în sol cuprins între 150 şi 240 de metri cubi pe hectar, potrivit unui raport al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Alba.
La solicitarea DAJ Alba, Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice a efectuat determinări în mai multe puncte reprezentative din judeţ asupra rezervei apei din sol pe diferite adâncimi (0-30 centimetri şi 0-90 de centimetri). În toamna anului trecut s-a constatat un deficit al apei în sol cuprins între 150 şi 240 mc/hectar. În primăvară s-au menţinut deficitele din toamna anului 2011, iar după perioada precipitaţiilor din martie şi venirea caniculei în iunie s-a accentuat deficitul apei din sol.
Pentru această zonă geografică, un an cu precipitaţii normale înseamnă o medie de 550-650 de litri pe metru pătrat anual. Dacă în 2010, media anuală a fost de 597 litri pe metru pătrat, anul trecut, media a fost de doar 414,67 litri pe metru pătrat, în al doilea semestru din 2011 fiind de numai 98,2 litri pe metru pătrat. Media primului semestru al acestui an a fost de 233,81 litri pe metru pătrat, cu un maxim de 108 litri pe metru pătrat în aprilie. În iunie, media a fost de numai 38,99 litri pe metru pătrat, iar în primele 16 zile din luna iulie, de doar 4,67 litri pe metru pătrat.
Din opt sisteme de irigat existente, doar unu funcţionează
În judeţul Alba, din cele opt sisteme locale de irigat existente înainte de 1989, respectiv cele de la Alba Iulia, Aiud, Drâmbar, Lunca Mureşului, Rădeşti, Oarda, Teiuş şi Vinţu de Jos, mai funcţionează doar cel de Rădeşti, la solicitarea unui investitor privat.
Aici, au fost puse la dispoziţia societăţii Horticola Aiud utilajele de la staţia de pompare în vederea montării pe cheltuială proprie şi punerea în funcţiune a amenajării în vederea irigării a 50 de hectare de hamei şi sfeclă de zahăr, potrivit reprezentanţilor filialei Alba a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.
sursa: Agerpres