MENȚINEREA PLĂȚILOR DIRECTE, SPRIJINIREA MICILOR FERMIERI! Reprezentanții organizațiilor agricole din Lituania, Bulgaria, Croația și România au semnat, pe 2 martie 2018, la Bratislava, Slovacia, o declarație comună în care susțin acordarea unui ajutor financiar special pentru micii fermieri, menținerea plăților directe și alte beneficii pentru agricultori. Din partea României a participat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.
AGROINFO vă pune la dispoziție conținutul declarației semnată la Bratislava, așa cum ne-a fost transmisă de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
POZIȚIE COMUNĂ A SEMNATARILOR DECLARAȚIEI DE LA BRATISLAVA INCHEIATA ASTAZI 02.03.a.c ÎNTRE REPREZENTANȚII ORGANIZATIILOR AGRICOLE DIN ȚĂRILE V4, Lituania, Bulgaria, Croația și România privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC)
În fotografia de la semnarea declarației îl aveți și pe reprezentantul României, fermierul Laurențiu Baciu (al doilea din partea stângă)
Noi, reprezentanții agricultorilor din țările V4, la care s-au adaugat Lituania, Bulgaria, Croația și România, au discutat despre Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor - "Viitorul al alimentației și al agriculturii "publicata la 29 noiembrie 2017.Solicităm respectarea cerințelor noastre privind PAC după 2020, după cum se precizează în Declarația de la Bratislava din 31 martie 2017. Prin urmare noi formulam urmatoarele:
1) Sprijin pentru un PAC puternic după 2020 cu resurse financiare adecvate pentru a asigura viabilitatea economică a agricultorilor și pentru a putea îndeplini conditii sustenbile din punct de vedere economic, de mediu și social ale durabilității.
2) Insistarea asupra menținerii platilor directe,care susțin fermierii activi a căror sursa principala de venit este activitatea agricolă. Plățile directe și în principal SAPS (shema unică de plăți pe suprafață) asigură stabilitatea și securitatea lichidităților pentru fermieri. Plățile directe joacă un rol esential in asigurarea sustenabilității agriculturii și menținerea unei producții alimentare viabile.
3) Insistăm ca resursele financiare comune să nu fie înlocuite de cofinanțarea naționalaă
4) Limitarea plăților directe ar trebui să se bazeze pe alegerea voluntară a statelor membre.
5) Noul model de furnizare a plăților directe poate genera riscuri financiare în cazul aprobării întârziate a planurilor strategice de către Comisie. Statele membre au nevoie de garanții legale pentru a plăti în mod continuu plăți directe pentru a evita efectele negative cauzate de lipsa unui sprijin direct.
6) Pentru a asigura eficiența în alocarea resurselor din politica agrară comună, solicităm întărirea poziției fermierilor in lanțul de aprovizionare cu produse alimentare. În prezent, fermierii au cea mai slabă poziție în acest plan deși suportă cele mai mari riscuri.
7) Necesitatea menținerii și creșterii sprijinului cuplat, care joacă un rol esențial în menținerea activităților agricole în sectoare sensibile. Prin urmare, această plată ar trebui păstrată și susținută de resurse financiare eficiente.
8) Sprijinirea celui de al doilea pilon al PAC puternic și diversificat din punct de vedere financiar. Cu toate acestea, se insista cu privire la menținerea finantarilor nerambursabile pentru investiții, factori cheie în răspândirea tehnologiilor inovatoare. Sprijinul rambursabil și alte instrumente financiare nu pot fi utilizate decât pe o bază complementară.
9) Considerăm necesară stabilirea unei sume pentru cofinanțare conform Pilonului 2, precum și armonizarea la nivel european a ajutorului de stat.
10) Crearea condițiilor adecvate pentru agricultură în zonele care se confruntă cu constrângerile naturale. Orice nivel al degresivitatii plăților rămâne în competentț statelor membre.
11) Sprijinirea micilor fermieri prin asigurarea unui ajutor financiar special.
12) Politica agrara comuna trebuie să susțină reînnoirea generațiilor la orice nivel.
13) Importanța măsurilor ecologice în cadrul PAC, ca element-cheie al agriculturii durabile și al gestionării resurselor naturale. Cu toate acestea, pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate, măsurile trebuie să fie mai coerente în cadrul celor doi piloni, mai puțin împovărătoare și mai flexibile.
14) Camerele invită factorii de decizie europeni să asigure un echilibru corect între nevoile și sustenabilitatea fermierilor atunci când elaborează o PAC nouă, modernă și simplificată.