AJUTOR FINANCIAR PENTRU FERMELE MICI ȘI MEDII. 300.000 de fermieri români, care au ferme de dimensiuni mici sau medii, pot solicita un ajutor financiar de 15.000 de euro, anunță Mihai Herciu, șef serviciu, Direcția Generală Dezvoltare Rurală din Ministerul Agriculturii. Ce trebuie să facă fermierii pentru a intra în posesia acestor bani?
Ajutorul financiar pentru dezvoltarea fermelor mici este o submăsură din PNDR 2014-2020 de care ar putea să beneficieze aproximativ 300.000 de agricultori din România.
Această submăsură este o continuare a unei măsuri de sprijin a fermelor de subzistență din programul anterior, ne aflăm acum în exercițiul financiar 2014-2020. În programul anterior, 2007-2013, a existat o măsură de sprijin a fermelor de semi-subzistență, prin care erau acordați aproximativ 1.500 de euro pe an, timp de 5 ani.
Acum, această submăsură vine în continuare și sprijină fermierii care aplică pentru obținerea ajutorului financiar, cu o sumă de 15.000 de euro. Pentru a obține acești bani, fermierii trebuie să îndeplinească anumite condiții de eligibilitate, stabilite prin program. Solicitantul trebuie să corespundă unei anumite dimensiuni economice pentru exploatația agricolă respectivă. Programul a început cu o prevedere legată de dimensiunea exploatației între 8.000 și 11.999 de unități standard output (SO), e vorba de valoarea producției realizate.
La solicitări avute în perioada de implementare a programului, s-a reținut o propunere și dorim ca limita minimă a acestui prag să fie coborâtă pentru a da posibilitatea unui număr mai mare de fermieri să aplice și, sigur, aceasta se poate discuta cu cei de la Comisia Europeană, respectiv Direcția Generală pentru Agricultură.
Discuțiile sunt începute, iar propunerea noastră în această negociere este ca plafonul minim de eligibilitate să fie de 4.000 de unități (SO). Ca impact calculat, asta ar însemna un număr de peste 300.000 de fermieri care ar beneficia de sprijinul financiar, declară Mihai Herciu.
Fermierii care vor să ceară la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) acest ajutor trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să aibă un plan de afaceri în care să expună obiectivele pentru care solicită banii și rezultatele obținute pe timpul implementării;
- implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în cel mult 9 luni de la aprobarea cererii de finanțare;
- solicitantul nu trebuie să mai fi beneficiat de un asemenea sprijin.
Prima tranșă de plată va fi de 75% din sumă, iar a doua tranșă de plată, de 25%, fermierul o va primi după punerea în practică a planului de afaceri.
Sunt bani mulți, sunt bani puțini, dar pentru spațiul rural o sumă de 15.000 de euro înseamnă un sprijin real, dar trebuie văzut și evaluat pentru ce solicită fermierul acest sprijin, adaugă Herciu.
Mihai Herciu a participat la Conferința Finanțarea Investițiilor Rurale, desfășurată joi, 20 octombrie 2016, la Constanța, eveniment organizat de EurActiv.