SUBVENȚIE EXCLUSIV PENTRU FERMIERII MICI. Aproximativ 400.000 de fermieri români vor fi pe listele de plată pentru un ajutor excepțional, acordat de Comisia Europeană și suplimentat în proporție de 100% de la bugetul național! Cuantumul ajutorului se va cifra la cca 30 de euro/cap de vacă de lapte. Condiția esențială pentru încasarea banilor este ca acești fermieri să nu fi beneficiat de sprijinul cuplat de peste 1.000 de euro pe cap de vacă.
Banii sunt pentru fermele mici de creștere a vacilor de lapte, pentru acei fermieri care nu au intrat pe listele de plată pentru cea mai mare subvenție din Europa, acordată vreodată pentru bovine, sprijinul cuplat al cărui cuantum a fost de cca 900 de euro/vaca de lapte și cca 1.300 de euro/vita de carne. Sume colosale!
S-a ajuns la un asemenea cuantum pentru că au fost puțini fermieri români eligibili pentru sprijinul cuplat, iar sumele stabilite inițial, de 826 de euro/vaca de lapte și 1.222 de euro/vita de carne, sume uriașe dealtfel, au mai fost și suplimentate pentru că rămăseseră bani la bugetul alocat României de Comisia Europeană, pentru sprijinul cuplat la bovine, și era păcat ca acești bani să fie returnați.
Acum a venit rândul micilor fermieri amărâți să încaseze un supliment la subvențiile care li s-au dat pentru anul 2015 și care nu au ajuns deloc la sume spectaculoase.
Comisia Europeană a acordat României, în septembrie 2016, un ajutor excepțional pentru sectoarele de criză, sectorul cărnii de porc și sectorul laptelui, de 10,89 milioane de euro. Suma va fi suplimentată în proporție de 100% de la bugetul național. Pentru producătorii de porc, Ministerul Agriculturii a împărțit deja banii, cuantumul ajutorului, beneficiarii, criteriile de eligibilitate sunt cuprinse într-un proiect de hotărâre de Guvern. PROIECTUL AICI!
A rămas să se decidă ce se întâmplă cu banii alocați pentru micii producători de lapte. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că este exclus ca de acest ajutor să beneficieze fermierii români care au încasat deja subvenții uriașe. Banii se vor duce așadar spre cei mulți și cu mai multe nevoi.
Dorim să se acorde acest ajutor fermierilor mici, așa cum este prevăzut și în regulament, numărul acestor fermieri fiind foarte mare nu mai apucă să depună cererile la APIA, să-i putem plăti din bugetul anului 2016. Și atunci se va da drumul la măsură la începutul anului viitor, când vom avea și bugetul și suma va fi prinsă în bugetul pe anul 2017.
Am împărțit în două ajutorul excepțional de la Comisia Europeană, jumătate la porc și jumătate la vacă și este suplimentată cu 100% de la bugetul de stat, în așa fel ca să poată beneficia ambele sectoare. Cei 10,89 de milioane de euro s-au împărțit în două, cca 5,4 milioane de euro pentru porc și 5,4 milioane de euro pentru producătorii de lapte și plus aceleași sume care vin de la bugetul de stat și suplimentează ajutorul, declară Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), exclusiv pentru AGROINFO.
Pe listele de plată ar urma să intre aproximativ 400.000 de fermieri români. Un cuantum estimat al ajutorului excepțional de care o să beneficieze acești fermieri se situează undeva la 30 de euro/cap de vacă de lapte. Discuțiile între Ministerul Agriculturii și liderii fermierilor nu s-au finalizat în ce privește criteriile de acordare a banilor, dacă subvenția va merge spre fermele cu minim 15 capete de vite sau coboară acest prag la 9 capete de vite.
Din baza de date pe care o are Ministerul Agriculturii sunt în jur de 400.000 de beneficiari. Și atunci, ca să-i bulversezi acum, să-i bagi pe toți la APIA, nu au timpul fizic, le trebuie cel puțin o lună de zile ca să poată depune cererile și să apuci să-i și plătești până la sfârșitul anului. Acest lucru este imposibil!
Vor primi bani fermierii care nu au beneficiat de SCZ (sprijin cuplat zootehnic n.r.). Aici avem discuții cu Ministerul Agriculturii, noi am zis să beneficieze cei care au 15 capete de vaci, ei au zis cei care au 9 capete de vaci. Sigur, amănuntele se vor stabili când va fi finalizată hotărârea de Guvern. În ianuarie se va da drumul la această hotărâre.
Ajutorul o să fie undeva la 30 de euro pe cap de animal. Sigur că și aici avem de lămurit niște lucruri. Vrem să dăm ajutorul la cei care au animalele în exploatație la data depunerii cererii. Ne gândim la fermierii care au 15 capete ca să compensăm pierderile pe care le-au avut. Sunt fermieri care au fost în control (Controlul Oficial al Producțiilor, COP n.r.) care au fost în registre (animalele înscrise în Registrul genealogic al rasei , condiție esențială pentru acordarea sprijinului cuplat n.r.), dar, din diferite motive, și-au vândut între timp animalele, au avut animalele cu vârsta depășită sau greșeli în cererea unică, au pierdut banii din sprijinul cuplat. Și atunci, măcar la aceștia să atenuăm din pierderea suferită, să-i compensăm cumva. Condiția de bază este să nu fi beneficiat de SCZ. Adică, nu e normal ca fermierii care au beneficiat de SCZ să mai vină și la mărunțișul ăsta, adaugă Frânc.