Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

AJUTOR DE MINIMIS DE 15.000 DE EURO pentru FERMELE PĂGUBITE DE ANIMALELE SĂLBATICE!

Publicat: 12 martie 2018 - 11:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VESTE EXCELENTĂ PENTRU FERMIERII DIN ROMÂNIA! Fermierii români pot primi un sprijin financiar de cel mult 15 000 euro pe durata a trei exerciții bugetare, sprijin care poate acoperi daunele cauzate de animalele sălbatice, cu condiția ca aceste plăți să fie în conformitate cu regulile de minimis în domeniul agriculturii, informează comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan. Oficialul european a fost interpelat pe această temă de europarlamentarul român Daniel Buda.

Un ajutor de minimis în valoare de 15.000 de euro este pus la dispoziția crescătorilor de animale sau a fermierilor din sectorul vegetal care au avut de suferit de pe urma atacurilor animalelor sălbatice. Vestea este adusă de europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European, unul dintre cei mai activi euroaleși români.

Cu puţin timp în urmă, am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe marginea pericolului din exploatații reprezentat de animalele sălbatice. Fermierii români sunt dependenți de mediu, rezistă foarte greu pe piață, nu reușesc mereu să își recupereze investițiile și prea puțini dintre ei reușesc să performeze până la stadiul de a crește treptat fermele. Pe lângă toate aceste probleme, fermierii se confruntă cu invazii ale animalelor sălbatice în exploatațiile lor.

În acest an au fost înregistrate decese din cauza atacurilor urșilor în stâne, cât și pierderi materiale din cauza animalelor sălbatice care au pătruns pe suprafețele cultivate. Din luna iulie și până în prezent, numai pe raza localității Comarnic din județul Prahova, au avut loc 19 atacuri ale urșilor care s-au soldat cu omorârea a peste 50 de animale și vătămarea unei persoane.

Este necesar să venim în ajutorul fermierilor, mai ales prin a le proteja viața în fața acestor animale, iar mai apoi munca și rodul muncii lor. Astfel de atacuri au fost semnalate atât pe plantațiile de pomi fructiferi, cât și în câmp. Menționez faptul că astfel de situații nu sunt izolate, ci se întâlnesc și în alte țări din Uniunea Europeană.
Am solicitat Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele puse la îndemâna fermierilor din România și din întreaga Uniune Europeană pentru a face față unor astfel de situații, spune eurodeputatul Daniel Buda.

Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, i-a răspuns politicianului român și i-a dat soluția concretă prin care fermierii români pot să-și recupereze pagubele provocate de animale sălbatice.

Coexistența animalelor sălbatice protejate, inclusiv a speciilor carnivore mari, cu cele crescute în unitățile zootehnice este o provocare semnificativă, iar Comisia este conștientă de acest lucru. Există o serie de politici ale UE care oferă instrumente pentru a găsi soluții în acest sens.

Cadrul legal pentru programele de dezvoltare rurală, finanțate prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), prevede posibilitatea de a le oferi sprijin fermierilor pentru măsuri de prevenire care vizează atenuarea riscului de producere de daune asupra unităților zootehnice de către animalele sălbatice. De exemplu, aceste măsuri includ instalarea unor garduri electrice și formarea ciobanilor cu privire la cele mai bune practici în teritoriile populate de animale sălbatice.
De asemenea, statele membre pot folosi dispoziții specifice privind ajutorul de stat pentru a compensa fermierii pentru daunele cauzate de animalele sălbatice protejate.

Ca alternativă, fermierii pot primi un sprijin financiar de cel mult 15 000 EUR pe durata a trei exerciții bugetare (trei ani n.r.), sprijin care poate acoperi daunele cauzate de animalele sălbatice, cu condiția ca aceste plăți să fie în conformitate cu regulile de minimis în domeniul agriculturii, susține comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

Rămâne ca Ministerul Agriculturii să fie receptiv și să acționeze cât mai repede pentru despăgubirile care li se cuvin fermierilor.

Vizualizat: 9900 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019 Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Bancul zilei

Adevăr crunt...

Adevăr crunt...
Undeva în casă există un loc ascuns, unde cheile, telecomanda şi ciorapii pleacă să-şi dea ultima suflare! Detalii