EXCLUSIV. ULTIMELE VEȘTI DESPRE AJUTOARELE DIN AGRICULTURĂ. Sprijinul pentru instalarea noilor fermieri ajunge la 100.000 de euro. De bani vor beneficia și fermierii care au depășit vârsta de 40 de ani. Perioada de instalare pentru tineri fermieri va fi de 7 ani. Ultimele vești despre plățile din agricultură sunt aduse de la Bruxelles de europarlamentarul Daniel Buda (PPE) și Mihail Dumitru, directorul general adjunct DG Agri Comisia Europeană.
MIHAIL DUMITRU, director general adjunct Directoratul General pentru Agricultură, Comisia Europeană: Noi am propus ca fiecare stat membru să aloce cel puțin 2% din echivalentul Pilonului 1 (plăți directe n.r.), deci, ei pot fi plătiți atât de Pilonul 1, cât și Pilonul 2, pentru tinerii fermieri, pentru instalare tineri fermieri, care înseamnă atât plăți redistributive ca să primească tinerii fermieri mai mult subvenție pe hectar și, în plus, am mărit suma de instalare de la 70.000 de euro la 100.000 de euro. În același timp, am mai creat niște facilități. De exemplu, dacă permitem cumpărarea de pământ prin instrumente financiare numai pentru tinerii fermieri. Și acolo am creat această facilitate, se pot împrumuta, dacă există un fond de creditare, cum există în România, băncile vor putea sprijini inclusiv cumpărarea de pământ. Și aici intervin politicile naționale, sunt o serie întreagă de elemente care trebuie luate în calcul, elemente care blochează instalarea tinerilor fermieri sunt legate și de succesiune. Politica de succesiune, dreptul de proprietate asupra pământului, de accesul la creditare.
DANIEL BUDA, europarlamentar, vicepreședinte Comisia de agricultură, Parlamentul European: Am avut discuții în Parlamentul European despre facilitarea transferului de proprietate de la fermierii de o anumită vârstă, să beneficieze de o pensie, iar ferma să fie dusă mai departe de către fermierii tineri pentru că avem această problemă cu îmbătrânirea populației din agricultură. Partea aceasta de succesiune este rezolvată, notarii au venit în sprijnul acestor chestiuni cu scutiri de taxe și impozite, de taxele către notar, cu taxele către stat e mai complicat, dar e o chestiune pe care o avem în vedere pentru că acum suntem la guvernare și putem să facem această chestiune, de a facilita acest transfer între generații, transferul proprietății.
Am mărit și perioada de la 5 ani la 7 ani pentru instalarea tinerilor fermieri, tot pentru a oferi posibilitatea tinerilor ca să aibă timp suficient să implementeze proiectul. Foarte importantă pentru noi este durabilitatea acestor exploatații agricole. Pentru că oamenii aceștia primesc niște bani, dar mă interesează ca acești oameni să aibă exploatații agricole durabile și să-i găsești și peste 10 ani în teren. Am avut experiențe, și nu puține, de-a lungul timpului, pentru că eu umblu destul de mult în teren, când găseam câte un tractor, câte un utilaj agricol într-o șură și întrebam: Ce-i acolo? Îmi răspundea: păi, e luat pe tineri fermieri (pe finanțare europeană pentru tineri fermieri n.r.). Bine, mă, dar ăla trebuie să lucreze nu să-l ții acolo. Păi, îl mai țin un pic și l-oi vinde. Nu merge chestiunea asta. Trebuie să depășim această logică de a câștiga indiferent cum.
Și este foarte important amendamentul pe care l-am depus eu, legat de această sumă de bani pentru instalare tineri fermieri, sumă care poate să vină din Pilonul 2 (plăți pentru dezvoltare rurală n.r.) și la cei care au peste 40 de ani astfel încât să beneficieze de finanțare cei care doresc să se instaleze în agricultură. Această idee mi-a venit de a faptul că am fost în foarte multe țări, în străinătate, m-am întâlnit cu mulți români care lucrau acolo și-mi spuneau mulți că ar fi vrut să se întoarcă acasă. Bine, măi, haideți că avem nevoie de voi, de forță de muncă în agricultură. Mulți mi-au spus: nu mai sunt tânăr, am 42 de ani, banii pe care i-am făcut aici nu i-aș investi în agricultură. Și m-am gândit așa: la 42 de ani omul este în putere, numai bine că e copt la minte.
Și am găsit acest model de agricultură în America. Dacă fac americanii, hai să o facem și noi și am pus acest amendament. Am avut o oarecare opoziție, inclusiv la colegii mei din grupul politic, m-am enervat și i-am întrebat: ce vă interesează pe voi ce fac cu banii mei? Că sunt banii din Pilonul 2, e dreptul țării mele, dați-mi voie să facă chestiunea asta. Ei, această măsură se adresează deopotrivă atât celor care sunt în afara țării, cât și celor care sunt în România. Este foarte multă interesată de acești bani pentru că 100.000 de euro nu este, totuși, o sumă de ici, de colo, și poate fi investită în sectorul agricol. Eu spun că se poate începe o afacere bunicică în agricultură cu această sumă. Fie dacă discutăm de legume, fructe sau fructe de pădure, o fermă mică de animale. Ai posibilitatea să fie un bun început în viața fiecăruia.
MIHAIL DUMITRU, director general adjunct Directoratul General pentru Agricultură, Comisia Europeană: Noi am prevăzut facilitarea transferului de proprietate dintre generații prin diferite forme. Există bune practici în lume, în Europa. De exemplu, tinerii care pot sta într-o fermă, alături de un fermier vârstnic, o perioadă de timp, să lucreze acolo astfel încât cel care cedează ferma să fie convins că a găsit omul potrivit să-i ia locul. Pentru că în multe state membre ale Uniunii Europene nu se face această legătură. Există mulți care vor să cedeze și alții care vor să ia și nu se întâlnesc. Noi avem posibilitatea să finanțăm fel de fel de acțiuni, inclusiv de networking, de a pune cererea și oferta împreună astfel încât să facilităm acest transfer.
Europarlamentarul Daniel Buda și Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri, au participat la RALF Forumul agricultorilor, organizat la București pe data de 29 noiembrie 2019. Partener principal al evenimentului a fost revista FERMA.