Adama
Vinasa Rompak

AJUTOR DE 100.000 DE EURO pentru ROMÂNII CARE VOR SĂ-ȘI FACĂ O FERMĂ!

Publicat: 16 decembrie 2019 - 14:56
4 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV. ULTIMELE VEȘTI DESPRE AJUTOARELE DIN AGRICULTURĂ. Sprijinul pentru instalarea noilor fermieri ajunge la 100.000 de euro. De bani vor beneficia și fermierii care au depășit vârsta de 40 de ani. Perioada de instalare pentru tineri fermieri va fi de 7 ani. Ultimele vești despre plățile din agricultură sunt aduse de la Bruxelles de europarlamentarul Daniel Buda (PPE) și Mihail Dumitru, directorul general adjunct DG Agri Comisia Europeană.

MIHAIL DUMITRU, director general adjunct Directoratul General pentru Agricultură, Comisia Europeană: Noi am propus ca fiecare stat membru să aloce cel puțin 2% din echivalentul Pilonului 1 (plăți directe n.r.), deci, ei pot fi plătiți atât de Pilonul 1, cât și Pilonul 2, pentru tinerii fermieri, pentru instalare tineri fermieri, care înseamnă atât plăți redistributive ca să primească tinerii fermieri mai mult subvenție pe hectar și, în plus, am mărit suma de instalare de la 70.000 de euro la 100.000 de euro. În același timp, am mai creat niște facilități. De exemplu, dacă permitem cumpărarea de pământ prin instrumente financiare numai pentru tinerii fermieri. Și acolo am creat această facilitate, se pot împrumuta, dacă există un fond de creditare, cum există în România, băncile vor putea sprijini inclusiv cumpărarea de pământ. Și aici intervin politicile naționale, sunt o serie întreagă de elemente care trebuie luate în calcul, elemente care blochează instalarea tinerilor fermieri sunt legate și de succesiune. Politica de succesiune, dreptul de proprietate asupra pământului, de accesul la creditare.

buda-mihai-dumitru_b

DANIEL BUDA, europarlamentar, vicepreședinte Comisia de agricultură, Parlamentul European: Am avut discuții în Parlamentul European despre facilitarea transferului de proprietate de la fermierii de o anumită vârstă, să beneficieze de o pensie, iar ferma să fie dusă mai departe de către fermierii tineri pentru că avem această problemă cu îmbătrânirea populației din agricultură. Partea aceasta de succesiune este rezolvată, notarii au venit în sprijnul acestor chestiuni cu scutiri de taxe și impozite, de taxele către notar, cu taxele către stat e mai complicat, dar e o chestiune pe care o avem în vedere pentru că acum suntem la guvernare și putem să facem această chestiune, de a facilita acest transfer între generații, transferul proprietății.

Am mărit și perioada de la 5 ani la 7 ani pentru instalarea tinerilor fermieri, tot pentru a oferi posibilitatea tinerilor ca să aibă timp suficient să implementeze proiectul. Foarte importantă pentru noi este durabilitatea acestor exploatații agricole. Pentru că oamenii aceștia primesc niște bani, dar mă interesează ca acești oameni să aibă exploatații agricole durabile și să-i găsești și peste 10 ani în teren. Am avut experiențe, și nu puține, de-a lungul timpului, pentru că eu umblu destul de mult în teren, când găseam câte un tractor, câte un utilaj agricol într-o șură și întrebam: Ce-i acolo? Îmi răspundea: păi, e luat pe tineri fermieri (pe finanțare europeană pentru tineri fermieri n.r.). Bine, mă, dar ăla trebuie să lucreze nu să-l ții acolo. Păi, îl mai țin un pic și l-oi vinde. Nu merge chestiunea asta. Trebuie să depășim această logică de a câștiga indiferent cum.

Și este foarte important amendamentul pe care l-am depus eu, legat de această sumă de bani pentru instalare tineri fermieri, sumă care poate să vină din Pilonul 2 (plăți pentru dezvoltare rurală n.r.) și la cei care au peste 40 de ani astfel încât să beneficieze de finanțare cei care doresc să se instaleze în agricultură. Această idee mi-a venit de a faptul că am fost în foarte multe țări, în străinătate, m-am întâlnit cu mulți români care lucrau acolo și-mi spuneau mulți că ar fi vrut să se întoarcă acasă. Bine, măi, haideți că avem nevoie de voi, de forță de muncă în agricultură. Mulți mi-au spus: nu mai sunt tânăr, am 42 de ani, banii pe care i-am făcut aici nu i-aș investi în agricultură. Și m-am gândit așa: la 42 de ani omul este în putere, numai bine că e copt la minte.

Și am găsit acest model de agricultură în America. Dacă fac americanii, hai să o facem și noi și am pus acest amendament. Am avut o oarecare opoziție, inclusiv la colegii mei din grupul politic, m-am enervat și i-am întrebat: ce vă interesează pe voi ce fac cu banii mei? Că sunt banii din Pilonul 2, e dreptul țării mele, dați-mi voie să facă chestiunea asta. Ei, această măsură se adresează deopotrivă atât celor care sunt în afara țării, cât și celor care sunt în România. Este foarte multă interesată de acești bani pentru că 100.000 de euro nu este, totuși, o sumă de ici, de colo, și poate fi investită în sectorul agricol. Eu spun că se poate începe o afacere bunicică în agricultură cu această sumă. Fie dacă discutăm de legume, fructe sau fructe de pădure, o fermă mică de animale. Ai posibilitatea să fie un bun început în viața fiecăruia.

MIHAIL DUMITRU, director general adjunct Directoratul General pentru Agricultură, Comisia Europeană: Noi am prevăzut facilitarea transferului de proprietate dintre generații prin diferite forme. Există bune practici în lume, în Europa. De exemplu, tinerii care pot sta într-o fermă, alături de un fermier vârstnic, o perioadă de timp, să lucreze acolo astfel încât cel care cedează ferma să fie convins că a găsit omul potrivit să-i ia locul. Pentru că în multe state membre ale Uniunii Europene nu se face această legătură. Există mulți care vor să cedeze și alții care vor să ia și nu se întâlnesc. Noi avem posibilitatea să finanțăm fel de fel de acțiuni, inclusiv de networking, de a pune cererea și oferta împreună astfel încât să facilităm acest transfer.

Europarlamentarul Daniel Buda și Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri, au participat la RALF Forumul agricultorilor, organizat la București pe data de 29 noiembrie 2019. Partener principal al evenimentului a fost revista FERMA.

 

Vizualizat: 29401 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
Viorel Cazacu
|
12. 18, 2019. Wednesday 07:31
Implementați o data o lege ! Pământul țării este muncit de străini !
3.
afrim
|
12. 17, 2019. Tuesday 17:59
Se pot face multe, ferme de struti, capre,etc plantatii de muri,capsuni, aluni, nuci etc solarii de legume... dar cu piata de desfacere, daca nu se unesc mai multi in cooperative nu o sa reusiti.
Finantarea este nerambursabila si ar trebuii ajutati cu proiecte facute STAS pe aceleasi domeniu de activitate, unde sa difere doar localitatea si suprafata de teren.
DEPOPULAREA SATELOR DE LA MUNTE SAU DESUBMUNTE . este una tristă, drumurile si terenurile deja sunt impadurite, a crescut vegetatie. Obstile si Romsilva nu te mai lasa cu animalele la odihna la umbra in padure.
Eu personal mi as dorii ca toti cei plecati afara se se intoarca acasa la gospodariile parasite. SUCCES !
2.
Liana
|
12. 17, 2019. Tuesday 10:03
Pe tineri îi atrag doar banii, dupa implementarea proiectului nu mai fac agricultura! De ce nu vin in sprijinul fermelor mici existente care cultivam pamantul de cativa ani . Selectia să se facă real nu prin acte
1.
Țicu Victor
|
12. 16, 2019. Monday 20:52
Vreau să fac o fèrmă ďe creșțere a iepùriĺor,hala,cuști,iepurii,abător ,tăbăcărie aŕ fi eligibilă ideia
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii