Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

AJUTOR DE 100.000 DE EURO pentru ROMÂNII CARE VOR SĂ-ȘI FACĂ O FERMĂ!

Publicat: 16 decembrie 2019 - 14:56
4 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV. ULTIMELE VEȘTI DESPRE AJUTOARELE DIN AGRICULTURĂ. Sprijinul pentru instalarea noilor fermieri ajunge la 100.000 de euro. De bani vor beneficia și fermierii care au depășit vârsta de 40 de ani. Perioada de instalare pentru tineri fermieri va fi de 7 ani. Ultimele vești despre plățile din agricultură sunt aduse de la Bruxelles de europarlamentarul Daniel Buda (PPE) și Mihail Dumitru, directorul general adjunct DG Agri Comisia Europeană.

MIHAIL DUMITRU, director general adjunct Directoratul General pentru Agricultură, Comisia Europeană: Noi am propus ca fiecare stat membru să aloce cel puțin 2% din echivalentul Pilonului 1 (plăți directe n.r.), deci, ei pot fi plătiți atât de Pilonul 1, cât și Pilonul 2, pentru tinerii fermieri, pentru instalare tineri fermieri, care înseamnă atât plăți redistributive ca să primească tinerii fermieri mai mult subvenție pe hectar și, în plus, am mărit suma de instalare de la 70.000 de euro la 100.000 de euro. În același timp, am mai creat niște facilități. De exemplu, dacă permitem cumpărarea de pământ prin instrumente financiare numai pentru tinerii fermieri. Și acolo am creat această facilitate, se pot împrumuta, dacă există un fond de creditare, cum există în România, băncile vor putea sprijini inclusiv cumpărarea de pământ. Și aici intervin politicile naționale, sunt o serie întreagă de elemente care trebuie luate în calcul, elemente care blochează instalarea tinerilor fermieri sunt legate și de succesiune. Politica de succesiune, dreptul de proprietate asupra pământului, de accesul la creditare.

buda-mihai-dumitru_b

DANIEL BUDA, europarlamentar, vicepreședinte Comisia de agricultură, Parlamentul European: Am avut discuții în Parlamentul European despre facilitarea transferului de proprietate de la fermierii de o anumită vârstă, să beneficieze de o pensie, iar ferma să fie dusă mai departe de către fermierii tineri pentru că avem această problemă cu îmbătrânirea populației din agricultură. Partea aceasta de succesiune este rezolvată, notarii au venit în sprijnul acestor chestiuni cu scutiri de taxe și impozite, de taxele către notar, cu taxele către stat e mai complicat, dar e o chestiune pe care o avem în vedere pentru că acum suntem la guvernare și putem să facem această chestiune, de a facilita acest transfer între generații, transferul proprietății.

Am mărit și perioada de la 5 ani la 7 ani pentru instalarea tinerilor fermieri, tot pentru a oferi posibilitatea tinerilor ca să aibă timp suficient să implementeze proiectul. Foarte importantă pentru noi este durabilitatea acestor exploatații agricole. Pentru că oamenii aceștia primesc niște bani, dar mă interesează ca acești oameni să aibă exploatații agricole durabile și să-i găsești și peste 10 ani în teren. Am avut experiențe, și nu puține, de-a lungul timpului, pentru că eu umblu destul de mult în teren, când găseam câte un tractor, câte un utilaj agricol într-o șură și întrebam: Ce-i acolo? Îmi răspundea: păi, e luat pe tineri fermieri (pe finanțare europeană pentru tineri fermieri n.r.). Bine, mă, dar ăla trebuie să lucreze nu să-l ții acolo. Păi, îl mai țin un pic și l-oi vinde. Nu merge chestiunea asta. Trebuie să depășim această logică de a câștiga indiferent cum.

Și este foarte important amendamentul pe care l-am depus eu, legat de această sumă de bani pentru instalare tineri fermieri, sumă care poate să vină din Pilonul 2 (plăți pentru dezvoltare rurală n.r.) și la cei care au peste 40 de ani astfel încât să beneficieze de finanțare cei care doresc să se instaleze în agricultură. Această idee mi-a venit de a faptul că am fost în foarte multe țări, în străinătate, m-am întâlnit cu mulți români care lucrau acolo și-mi spuneau mulți că ar fi vrut să se întoarcă acasă. Bine, măi, haideți că avem nevoie de voi, de forță de muncă în agricultură. Mulți mi-au spus: nu mai sunt tânăr, am 42 de ani, banii pe care i-am făcut aici nu i-aș investi în agricultură. Și m-am gândit așa: la 42 de ani omul este în putere, numai bine că e copt la minte.

Și am găsit acest model de agricultură în America. Dacă fac americanii, hai să o facem și noi și am pus acest amendament. Am avut o oarecare opoziție, inclusiv la colegii mei din grupul politic, m-am enervat și i-am întrebat: ce vă interesează pe voi ce fac cu banii mei? Că sunt banii din Pilonul 2, e dreptul țării mele, dați-mi voie să facă chestiunea asta. Ei, această măsură se adresează deopotrivă atât celor care sunt în afara țării, cât și celor care sunt în România. Este foarte multă interesată de acești bani pentru că 100.000 de euro nu este, totuși, o sumă de ici, de colo, și poate fi investită în sectorul agricol. Eu spun că se poate începe o afacere bunicică în agricultură cu această sumă. Fie dacă discutăm de legume, fructe sau fructe de pădure, o fermă mică de animale. Ai posibilitatea să fie un bun început în viața fiecăruia.

MIHAIL DUMITRU, director general adjunct Directoratul General pentru Agricultură, Comisia Europeană: Noi am prevăzut facilitarea transferului de proprietate dintre generații prin diferite forme. Există bune practici în lume, în Europa. De exemplu, tinerii care pot sta într-o fermă, alături de un fermier vârstnic, o perioadă de timp, să lucreze acolo astfel încât cel care cedează ferma să fie convins că a găsit omul potrivit să-i ia locul. Pentru că în multe state membre ale Uniunii Europene nu se face această legătură. Există mulți care vor să cedeze și alții care vor să ia și nu se întâlnesc. Noi avem posibilitatea să finanțăm fel de fel de acțiuni, inclusiv de networking, de a pune cererea și oferta împreună astfel încât să facilităm acest transfer.

Europarlamentarul Daniel Buda și Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri, au participat la RALF Forumul agricultorilor, organizat la București pe data de 29 noiembrie 2019. Partener principal al evenimentului a fost revista FERMA.

 

Vizualizat: 28145 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

08 aprilie 2021 - 07:47

COMUNICAT DNA. Asociația Agro-zootehnica Nemira din Bacău și alte două persoane au recunoscut în fața procurorilor DNA că au încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pe suprafață și plăți compensatorii pentru zona montană în valoare de 800.000 de lei, circa 170.000 de euro.

APROBAT ASTĂZI DE GUVERN! AJUTOR DE STAT PENTRU FERMIERI!

APROBAT ASTĂZI DE GUVERN! AJUTOR DE STAT PENTRU FERMIERI!

07 aprilie 2021 - 18:16

COMUNICAT MADR. În ședința Guvernului din data de 07 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează Hotărârea Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, anunță Ministerul Agriculturii într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ACUM! VESTE BUNĂ PENTRU TINERII FERMIERI!

ACUM! VESTE BUNĂ PENTRU TINERII FERMIERI!

07 aprilie 2021 - 17:05

AJUTOARE EUROPENE. Un lucru foarte bun pentru tinerii fermieri care au depășit termenul de 24 luni de la instalarea ca tânăr fermier, dar fără a depăși 5 ani, este acela că există o linie distinctă în cadrul sub-măsurii 4.1, dar atenție, nu veți putea depăși 70% cota de finanțare, anunță consultantul fonduri europene Marian Vișu Iliescu. Așadar, tinerii fermieri care nu îndeplinesc condiția celor 24 de luni pot să solicite 70% din sprijin instalare tineri fermieri.

MARȘUL TRACTOARELOR! DEMISIA DOMNULE MINISTRU!

MARȘUL TRACTOARELOR! DEMISIA DOMNULE MINISTRU!

07 aprilie 2021 - 15:40

PROTESTUL FERMIERILOR! Fermierii din Iași, Botoșani și alte județe au scos astăzi în stradă peste 200 de tractoare și utilaje agricole. Marșul tractoarelor este organizat de Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice ”GRÂNARII”-”DĂ-TE PE BRAZDĂ” Iași. Cu fermierii ieșeni s-au solidarizat și agricultorii dobrogeni.

Producţie agricolă bună, STOCURI în SCĂDERE

Producţie agricolă bună, STOCURI în SCĂDERE

07 aprilie 2021 - 13:08

În ultimul raport, Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC) a îmbunătăţit prognoza pentru producția mondială de cereale, în sezonul 2020/2021, până la 2.224 milioane tone. Această prognoză este cu 9 milioane tone mai mare faţă de raportul din luna februarie şi cu 2% în plus faţă de producţia realizată sezonul trecut. Chiar dacă Indicele preţului la cereale şi oleaginoase (GOI) a scăzut cu 3% în luna martie, prețurile medii ale produselor agricole au crescut brusc raportat la situaţia de anul trecut. Această scădere a GOI se datorează în principal preţurilor reduse din Argentina şi Brazilia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
Viorel Cazacu
|
12. 18, 2019. Wednesday 07:31
Implementați o data o lege ! Pământul țării este muncit de străini !
3.
afrim
|
12. 17, 2019. Tuesday 17:59
Se pot face multe, ferme de struti, capre,etc plantatii de muri,capsuni, aluni, nuci etc solarii de legume... dar cu piata de desfacere, daca nu se unesc mai multi in cooperative nu o sa reusiti.
Finantarea este nerambursabila si ar trebuii ajutati cu proiecte facute STAS pe aceleasi domeniu de activitate, unde sa difere doar localitatea si suprafata de teren.
DEPOPULAREA SATELOR DE LA MUNTE SAU DESUBMUNTE . este una tristă, drumurile si terenurile deja sunt impadurite, a crescut vegetatie. Obstile si Romsilva nu te mai lasa cu animalele la odihna la umbra in padure.
Eu personal mi as dorii ca toti cei plecati afara se se intoarca acasa la gospodariile parasite. SUCCES !
2.
Liana
|
12. 17, 2019. Tuesday 10:03
Pe tineri îi atrag doar banii, dupa implementarea proiectului nu mai fac agricultura! De ce nu vin in sprijinul fermelor mici existente care cultivam pamantul de cativa ani . Selectia să se facă real nu prin acte
1.
Țicu Victor
|
12. 16, 2019. Monday 20:52
Vreau să fac o fèrmă ďe creșțere a iepùriĺor,hala,cuști,iepurii,abător ,tăbăcărie aŕ fi eligibilă ideia
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii