Luna martie 2016 se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în sudul, estul și local în vestul țării, iar în restul regiunilor agricole, valorile termice ale aerului vor fi apropiate de mediile multianuale.
Se întrevăd cantitǎţi de precipitaţii în general peste normele climatologice, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în zonele joase de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, izolat asociată cu burniţă.
Starea solului
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm la sfârşitul lunii martie se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra local în nordul şi vestul Moldovei.
Caracteristici fenologice
Regimul termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit va permite desfăşurarea în general normală a proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Ritmuri mai lente de vegetaţie se vor semnala, atât pe terenurile unde se menţin deficite de apă în sol, cât şi în zonele depresionare şi deluroase, acestea fiind chiar stagnate temporar, în special în zilele cele mai reci. Starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta medie şi bună în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive, precum şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică.
Orzul şi grâul de toamnă se vor afla predominant în faza de înfrăţire pe aproape întreg teritoriul agricol, mai avansate fiind culturile din jumătatea de sud a ţării, aflate la începutul alungirii paiului. În semănăturile întârziate fenologic vor predomina răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea.
În sudul, sud-estul şi estul ţării, rapiţa va parcurge predominant faza de înfrunzire, iar local va fi posibilă declanşarea fazei de apariţie a inflorescentelor, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
La pomii fructiferi, atât la sâmburoase, cât şi la seminţoase predominante vor fi fazele de înmugurire şi dezmugurire în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar izolat, pe terenurile cu expoziţie sudică, la speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais, corcoduş, piersic, vişin, cireş) se va putea înregistra înflorirea.
În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se va semnala în continuare stadiul de repaus biologic, iar local în jumătatea de sud a ţării se vor înregistra fazele de „plâns” şi începutul înmuguririi.
Lucrările agricole în câmp (arături, pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară, etc) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.
Calendarul lucrărilor agricole:
• Efectuarea însămânţării culturilor de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, ovăz, grâu, mazăre, borceag, lucernă);
• Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţărilor de primăvară (sfecla de zahăr, porumb, floarea-soarelui, cartof) pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole;
• Controlul semănăturilor de toamnă pentru determinarea vigurozităţii plantelor.
sursa: ANM