VREMEA ÎN DECEMBRIE. Pe parcursul lunii decembrie 2016 va predomina un regim termic al aerului în general normal în aproape toată ţara, exceptând zonele agricole sudice şi sud-estice, unde izolat vor fi posibile valori mai ridicate comparativ cu normele climatologice.
Cantităţile lunare de precipitaţii prognozate vor fi apropiate de mediile multianuale în majoritatea regiunilor agricole, iar local în estul, nordul şi vestul ţării, acestea vor fi apropiate de normalul perioadei.
Starea solului
La sfârşitul lunii decembrie 2016, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra local în sud-estul, sudul şi vestul teritoriului.
Caracteristici fenologice
În zilele cele mai calde, la cerealierele de toamnă vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea sudică a ţării, iar în depresiunile nordice şi centrale se va înregistra stadiul de repaus biologic. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi bună, iar în culturile tardive, starea de vegetaţie va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă.
Culturile de orz şi grâu de toamnă însămânţate în epoca optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire, iar la cele tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia.
În funcţie de data semănatului, la cultura de rapiţă se va înregistra înfrunzirea, la nivelul întregii ţări.
În toate plantaţiile, speciile pomicole şi viticole se vor afla predominant în starea de repaus vegetativ, acestea având o bună rezistenţă la condiţiile de iernare.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Efectuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă;
• Administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnǎ semănate în epoca optimă;
• Efectuarea arăturilor în vederea înşămânţărilor de primăvară pe terenurile fără strat protector de zăpadă şi îngheţ superficial la sol.
Precizare: Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Sursa: ANM