Vremea caldă se întoarce, dar nu scăpăm de furtuni şi averse de ploaie în săptămâna 26 august - 1 septembrie 2015, anunţă meteorologii. Ploile din ultima săptămână au ajutat profund doar pe ici, colo, aşa că seceta pedologică se menţine în majoritatea regiunilor, cu câteva excepţii. Totuşi, în unele zone sunt condiţii mai bune pentru însămânţările de toamnă.
Caracteristici meteorologice
Din punct de vedere termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, la scara întregii țări.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 15-24°C, valori mai ridicate cu 1-4°C comparativ cu mediile multianuale, în toată țara.
Temperatura maximă se va situa între 20-32°C, iar temperatura minimă se va încadra între 8-19°C în cea mai mare parte a teritoriului, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare din estul Transilvaniei.
Se prognozează ploi locale sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în aproape toate zonele.
Caracteristici agrometeorologice
Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va înregistra valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă în Crișana, Maramureș și Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Banatului, sud-vestul și, local, în nordul Transilvaniei, sud-estul, nord-estul și, local, în estul și centrul Moldovei. Aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania și Moldova, local în estul și sudul Munteniei, centrul și estul Olteniei, nordul Banatului.
În cultura de porumb, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în majoritatea zonelor de cultură ale țării. În centrul și local în nord-vestul și sud-estul Transilvaniei, nord-vestul și local în vestul Moldovei, izolat în estul Olteniei și al Munteniei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.
Starea de vegetație a culturilor
Procesele vegetative ale culturilor de câmp se vor desfășura, în general, normal, în majoritatea zonelor agricole. De asemenea, precipitațiile înregistrate au determinat o îmbunătățire a rezervei de apă în sol (0-20 cm/ogor); astfel, lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânțărilor din prima epocă (rapiță și orz) se vor efectua, în general, în bune condiții.
În funcție de data semănatului, floarea-soarelui se va afla la maturitate în ceară (50-100%), maturitate deplină (20-100%), precum și recoltare.
Pe majoritatea suprafețelor agricole, la porumb vor predomina fazele de maturitate în lapte (70-100%) și ceară (40-100%), iar la soiurile ajunse la maturitate deplină (10-100%) vor continua lucrările de recoltare.
Sfecla de zahăr va înregistra fazele de îngroșare a axei hipocotile (70-100%) și acumularea zahărului în rădăcină (20-100%).
La cartof va continua creșterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică și începe recoltarea la soiurile de sezon.
În cea mai mare parte a plantațiilor, la speciile pomicole se vor semnala creșterea și coacerea fructelor, acumularea zahărului și recoltarea eșalonată, în funcție de atingerea maturității de consum.
Vița-de-vie se va afla în fazele de creștere și dezvoltare a boabelor, acumularea zaharurilor, coacerea și recoltarea la soiurile de masă.
Ca urmare a precipitațiilor prognozate, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.
Recomandări de specialitate
- Continuă recoltarea, transportul și depozitarea produselor agricole de sezon;
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
- Efectuarea arăturilor în vederea însămânțărilor de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
- Lucrări de întreținere la vița-de-vie și pomii fructiferi.
(sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie)