Fermierul Adrian Porumboiu are o bătălie câștigată cu APIA. Până la câștigarea războiului în instanță s-ar putea să mai fie cale lungă.
În dosarul nr. 254, aflat pe rolul instanței din 24 martie 2015, judecătorii Curții de Apel Iași au admis contestația depusă de Comcereal SA Vaslui, firma omului de afaceri, împotriva unor acte administrative emise de APIA Vaslui. Astfel, punerea în executare a acestor acte a fost amânată. Concret, unul dintre cei mai mari fermeri din România nu mai este obligat, deocamdată, să returneze la APIA suma de aproximativ 3 milioane de euro, reprezentând subvenții încasate pentru câteva bovine care, între timp, și-ar fi dat obștescul sfârșit. Hotărârea 96 a fost luată pe data de 28 mai și nu face decât să amâne plata sumei respective până la judecarea fondului cauzei. Dacă procesul va fi câștigat de Adrian Porumboiu, amenda se șterge, dacă fermierul va pierde, în final, va trebui să dea banii la APIA. Soluția pe scurt este postată pe portalul instanței de judecată: Admite acțiunea. Dispune suspendarea executării actelor contestate.
De ce are fermierul de plătit un sac de bani către APIA? Adrian Porumboiu exploatează 47.000 ha și deține 2.000 de capete de bovine, împărțite în trei ferme. APIA și auditul Comisiei Europene au depistat nereguli într-o singură fermă de creștere a bovineor și-au amendat societatea deținută de Porumboiu cu 12 milioane de euro.
Am primit subvenții de 200.000 de lei, în fiecare an, pentru toate cele trei ferme de vaci. Cei de la APIA și de la audit european îmi reproșează că nu am înregistrat corect numărul de capete eligibile la plată. În perioada 2008-2014 au murit 206 capete. În perioada 2008-2011, acest atribut de a înregistra în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor revenea circumscripției sanitar-veterinare locale. Nu era atributul fermierului. În 2012 s-a modificat treaba asta și a trecut în atribuțiile fermierului. Într-adevăr, există o eroare în înregistrare. S-a întâmplat o dată, cu niște bovine care au murit accidental, și după aceea s-a reglementat. Ei (conducerea APIA n.r.) ce au făcut? Au triplat această sancțiune. De ce? Atenție! Ca să ducă spre fermele mele de producție vegetală unde nu au găsit nimic. Aici au găsit o neregulă și au zis: Ce să luăm din 200.000 de lei anual?! Luăm de dincolo unde sunt 6 milioane de euro. Deci, mă rog sunt cusute cu ață albă, a declarat Porumboiu pentru Agroinfo în aprilie 2015.
Mihai Puțintei, șeful APIA, susține că Adrian Porumboiu are de plătit, de fapt, 12 milioane de lei, care reprezintă subvențiile aferente campaniei 2012-2013 și o excludere totală de la plată pentru 2014.
În anul 2014, în martie, a existat o misiune de audit pe fonduri europene și s-a constatat neînregistrarea corespunzătoare a unui efectiv de animale. Pentru anul 2012, 131 de animale nu au fost corect înregistrate, din care 112 animale au fost retrase din cererea de plată depusă la APIA. A presupus o sancțiune de 20% fiind considerată de o gravitate medie. Pentru anul 2013, nu au fost înregistrate corespunzător 185 de animale, fapta fiind catalogată gravă de auditul Comisiei Europene i s-a dat fermierului o sancțiune de 50% din sumele aferente anului 2013. Pentru anul 2014 s-a constatat că 17 animale nu au fost înregistrate corespunzător. Fapta considerată de gravitate mică a fost sancționată doar cu 3%. Având în vedere repetabilitatea acțiunilor, trei ani la rând, s-a decis excluderea totală de la plată pentru 2014.
În aprilie 2015 când Agroinfo l-a intervievat pe Adrian Porumboiu, acesta era hotărât să pretindă despăgubiri de 25 de milioane de euro de la APIA și, implicit, de la Ministerul Agriculturii pentru grave prejudicii de imagine. Prin decizia Curții de Apel Iași, fermierul nu se mai teme că-i vor fi blocate conturile bancare. (sursa foto Adrian Porumboiu, Adevărul)