PROIECT MODIFICARE LEGE! Fermierii vor putea garanta creditele pentru cumpărarea de teren agricol, până la suprafața maximă de 250 ha, cu adeverințe eliberate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sau de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, anunță un proiect de hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Agriculturii, pe pagina sa.
Proiectul de act normativ are în vedere acordarea garanțiilor pentru creditele necesare achiziției de terenuri până la o suprafață maximă cumulată de până la 250 ha în proprietate, pe baza adeverințelor emise de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv Agenția Națională Pentru Pescuit și Acvacultura, după caz.
Beneficiarii acestor credite sunt producătorii agricoli persoane fizice sau persoane juridice, care exploatează terenurile agricole sau animale.
„ Art. 7 – Împrumutații care solicită credite pentru achizitia de teren agricol pot beneficia de garanția fondurilor de garantare pentru creditele aferente suprafetei maxime cumulate de până la 250 ha în proprietate, conform art. 2 lit b3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2013, pe baza adeverintelor emise de Agenția de Plăți și Interventie pentru Agricultură, respectiv Agenția Națională Pentru Pescuit și Acvacultură, după caz.”
Fermierii români care vor beneficia de aceste împrumuturi au obligația să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu, reglementate prin lege, care privesc standarde pentru evitarea eroziunii solului, standarde pentru menţinerea structurii solului şi standarde pentru menţinerea suprafeţei existente de pajişti permanente.
Modificările din lege vizează:
Dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, în sensul reglementării statutului și utilării dobânzilor aferente sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii pentru acoperirea riscului asumat de fondurile de garantare din garanțiile acordate sau emise pe seama acestor sume prin plata valorii garanției/soldul garanției, după caz, în situația garanțiilor emise sau a contractelor de garantare executate de instituțiile de credit.
Reglementarea asumării riscului de către fondurile de garantare proporțional pe măsura acordării și a rambursării creditului, potrivit graficului de rambursare a creditului și a efectuării plăților de către împrumutați.
Reglementarea modului de acordare a garanțiilor, în lei și în valută, conform normelor proprii si/sau procedurilor de lucru ale fondurilor de garantare parte a convenției încheiate cu Ministerul Agriculturii, la solicitarea instituțiilor finanțatoare, în favoarea beneficiarilor privați, pe baza creditelor (cash sau non-cash) aprobate de acestea fără a solicita pentru valoarea garanțiilor acordate alte garanții din partea împrumutaților/terților garanți.
Împrumuturile făcute pentru cumpărarea terenurilor agricole nu trebuie să depășească 3 milioane de euro. Este garantat un procent de 80% din credit.
Măsurile preconizate a fi aplicate prin acest proiect de act normativ vizează aplicarea la nivel de Norme metodologice a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 22 din 2017 în vederea atingerii obiectivelor propuse și a măsurilor adoptate prin programul de Guvernare.
Modificările și completările propuse prin actul normativ nu prevăd suplimentarea sau completarea anvelopei financiare a măsurilor reglementate față de cea existentă în prezent. Toate sumele necesare pentru implementarea acestora au statut de împrumuturi subordonate și sunt asigurate din Fondul pentru garantarea creditelor, constituit în baza Legii nr. 218/2005 și nu afectează bugetul anual al MADR.
Proiectul de Hotărâre a Guvernului modifică HG 682/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 43 /2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi
facilitarea accesului la finanţare al fermierilor