Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ACT OFICIAL: CÂND VIN BANII de SECETĂ pentru FERMIERI!

Publicat: 02 septembrie 2020 - 22:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PLĂŢI DESPĂGUBIRI. Fermierii ale căror culturi agricole de toamnă au fost afectate de secetă nu pot primi banii promişi de Ministerul Agriculturii mai devreme de finalul lunii septembrie 2020, deşi ministrul agriculturii îi duce cu vorba. De fapt, Adrian Oros una spune, şi alta scrie în documentele oficiale.

În urma rectificării bugetare, am putut emite ordonanța de urgență, pentru că aveam nevoie de sumă, ca să o cuprindem în ordonanță, iar începând din 10 septembrie în conturile beneficiarilor vor fi livrate aceste sume. Vor acoperi, în opinia mea, cam 85%, minim 85% din calculele pe care le-am făcut și le-am stabilit, declara, în urmă cu două săptămâni, ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Detalii AICI: MINISTRUL OROS: BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR, din 10 SEPTEMBRIE 2020!

Ordonanța de urgență 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, în vigoare din 2 septembrie 2020 (Monitorul Oficial, Partea I nr. 806 din 02 septembrie 2020), stabileşte însă alte reguli pentru plata sumelor acordate fermierilor drept despăgubiri de secetă, din care rezultă termene mai îndelungate pentru efectuarea plăţilor către fermieri.

Concret, beneficiarii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a primi despăgubiri depun cererile şi documentele conexe la centrele locale/județene APIA unde au depus cererea unică de plată 2020, în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență (Art 8, (1)). Astfel, termenul limită pentru depunerea cererilor deplată ar fi 15 septembrie 2020.

Detalii despre DEPUNEREA CERERILOR DE PLATĂ: START CERERI la APIA! CUM SOLICITAŢI DESPĂGUBIRILE de SECETĂ! DOCUMENTE NECESARE

OUG 148/2020 prevede că valoarea ajutorului de stat se determină pentru fiecare cultură în funcție de suprafețele calamitate eligibile, înmulțite cu cuantumul maxim al ajutorului de stat aferent fiecărei culturi (Art. 7(4)).

Actul normativ elaborat de MADR şi aprobat de Guvern stabileşte şi că în situația în care sumele necesare depășesc plafoanele bugetare aprobate cu această destinație, valoarea ajutorului se reduce proporțional pentru toți beneficiarii schemei de ajutor de stat. (Art.11 (2)). 

tabel-seceta_b

Tabel: Cuantumuri maxime ajutor de stat despăgubiri secetă

Aşadar, APIA NU poate efectua nici o plată înainte de centralizarea tuturor cererilor fermierilor care solicită despăgubiri. Abia după ce vor fi stabilite toate suprafeţele solicitate la plată şi vor fi determinate suprafeţele eligibile, va fi stabilită suma pe hectar pe care o va primi fiecare fermier pentru fiecare cultură. Acest lucru nu poate fi realizat mai repede de 15 septembrie, ultima zi în care fermierii pot depune cererile de plată la APIA. De menţionat că Ministerul Agriculturii nu precizează, în Ordonanţa de Urgenţă, care este suma totală de care dispune pentru plata acestor ajutoare financiare.

Data la care banii aferenţi despăgubirilor de secetă vor ajunge în conturile fermierilor este însă şi mai indepărtată.

Art. 10 din OUG 148/2020 prevede că:
(1) APIA întocmește și transmite la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale situația centralizatoare cu sumele aferente ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.
(2) După primirea situației centralizatoare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale transmite Ministerului Finanțelor Publice cererea de deschidere a creditelor bugetare, însoțită de situația centralizatoare cu sumele aferente ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.
(3) După aprobarea de către Ministerul Finanțelor Publice a deschiderii creditelor bugetare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale deschide și repartizează credite bugetare APIA, care la rândul său repartizează credite bugetare centrelor județene, respectiv al municipiului București, cu sumele cuvenite.
(4) Centrele județene APIA, respectiv al municipiului București virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor, conform legislației în vigoare.

Fiecare din aceşti paşi mai durează cel puţin una-două zile, în cazul ideal, la care se mai pot adauga alte câteva zile din momentul în care APIA efectuează plata, până în momentul în care banii ajung efectiv în contul fermierului. Procedurile şi termenele de lucru la nivelul APIA, MADR şi Ministerului Finanţelor vor fi stabilite printr-un ordin comun al ministrului agriculturii şi al ministrului finanţelor publice.

Vizualizat: 5439 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

08 aprilie 2021 - 07:47

COMUNICAT DNA. Asociația Agro-zootehnica Nemira din Bacău și alte două persoane au recunoscut în fața procurorilor DNA că au încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pe suprafață și plăți compensatorii pentru zona montană în valoare de 800.000 de lei, circa 170.000 de euro.

APROBAT ASTĂZI DE GUVERN! AJUTOR DE STAT PENTRU FERMIERI!

APROBAT ASTĂZI DE GUVERN! AJUTOR DE STAT PENTRU FERMIERI!

07 aprilie 2021 - 18:16

COMUNICAT MADR. În ședința Guvernului din data de 07 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează Hotărârea Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, anunță Ministerul Agriculturii într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ACUM! VESTE BUNĂ PENTRU TINERII FERMIERI!

ACUM! VESTE BUNĂ PENTRU TINERII FERMIERI!

07 aprilie 2021 - 17:05

AJUTOARE EUROPENE. Un lucru foarte bun pentru tinerii fermieri care au depășit termenul de 24 luni de la instalarea ca tânăr fermier, dar fără a depăși 5 ani, este acela că există o linie distinctă în cadrul sub-măsurii 4.1, dar atenție, nu veți putea depăși 70% cota de finanțare, anunță consultantul fonduri europene Marian Vișu Iliescu. Așadar, tinerii fermieri care nu îndeplinesc condiția celor 24 de luni pot să solicite 70% din sprijin instalare tineri fermieri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Legumicultorul Ionel Ivasiuc are disciplina militarului, căci aceasta i-a fost prima ocupaţie, dar şi imaginaţia cuiva care a vrut să pornească spre o profesie ce îi dădea libertatea de mişcare şi de gândire. Acesta poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi! Vezi cum!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii