Floarea soarelui şi porumbul sunt culturile cele mai afectate de secetă, deşi la floare s-a mai ajuns la maturitate, însă la porumb e o mare problemă, recunoaşte ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Ce producţii spune şeful de la Agricultură că se aşteaptă în acest an?
La floarea soarelui estimăm o producţie de 1,74 de milioane de tone. Floarea soarelui şi porumbul sunt culturile cele mai afectate de secetă, deşi la floare s-a mai ajuns la maturitate, însă la porumb e o mare problemă. Am fost în Ardeal şi porumbul arăta foarte bine pentru că a plouat şi mai mult acolo, însă sudul ţării, Dobrogea şi nordul Moldovei sunt puternic afectate de secetă, iar până la această oră datele noastre indică o suprafaţă de 350.000 de hectare calamitate, în diferite grade, între 30% şi 70%, a spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
În 2015, producţia de FLOAREA SOARELUI a fost de 1,758 milioane tone, cu o medie de 1,75 tone/ha, iar suprafaţa recoltată s-a ridicat la 1 milion ha. Faţă de 2014, producţia de floarea soarelui a scăzut cu 19,7%, din cauza randamentului la hectar, mai mic cu 19,6%. Cu toate acestea, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, România s-a clasat în 2015 pe primul loc în Uniunea Europeană la floarea soarelui, atât din punct de vedere al producţiei cât şi al suprafeţei.
La PORUMB, în 2015, cu 2,52 mil. ha cultivate, România a fost pe primul loc din Uniunea Europeană (UE) la suprafaţa cultivată, însă pe locul doi la producţie, după Franţa. Deşi suprafaţa cultivată cu porumb a crescut în 2015 cu 0,6% faţă de 2014, producţia de porumb a României a scăzut anul trecut cu 26%, din cauza productivităţii (-26,5%).
Suprafeţele însămânţate în această primăvară au fost mai mici decât cele de anul trecut. Potrivit datelor furnizate pentru Agroinfo de către MADR, până la 15 iunie 2016 au fost însămânţate 973.222 ha cu floarea soarelui şi 2,39 mil. ha cu porumb.