Agroinfo a fost singurul care v-a spus de ce anumiți fermieri sunt abonați la controalele făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe cererile unice de plată. E vorba de o analiză de risc. Ministrul agriculturii este de acord cu ce a publicat Agroinfo. Iată ce spune Achim Irimescu!
Într-o analiză de risc, sigur că sunt luate în considerare sumele cele mai mari și cui le acorzi. Riscul este să se întâmple ceva sau cel mai mare risc să greșești acolo unde sunt sumele mari. În analiza de risc, se regăsește logic fermierul care ar urma să primească sume mai mari. Pentru că acolo există riscul. 5 % la Irimescu care exploatează doar 2 hectare, înseamnă ceva și 5% la fermierul X care are 60 de hectare înseamnă altceva a declarat ministrul agriculturii, pentru TVR 1.
Un fermier român poate să fie controlat de mai multe ori, pe eșantionul clasic, pe supracontrol sau pe GAEC 4 (...) și nu trebuie să se considere că ar avea cineva ceva cu el, este de acord și șeful APIA, Ioan Merca.
Așadar, așa cum am mai spus, alegerea fermierilor pentru controlul clasic, în teren etc. și a zonelor pentru controlul prin teledetecție este făcută de o comisie de eșantionare formată la nivel central. Agricultorii români care explotează suprafețe mari, încasează subvenții substanțiale sau care au accesat mai multe scheme de sprijin pot să fie selectați ani la rând, consecutiv, în eșantioanele de control.
Se întâmplă asta pentru că procentul de 75% din criteriul de eșantionare este reprezentat de factorii de risc: suprafețe întinse, sume mari de încasat, mai multe scheme de sprijin, parcele dispersate în mai multe unități administrativ teritoriale, etc.