Pe 12 mai 2017, în Aula Magna a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, o parte din cercetătorii care au lucrat la cele 53 de lucrări de cercetare au prezentat referate ştiinţifice în faţa colegilor şi a extrem de puţini fermieri şi presă de specialitate (l-am recunoscut în public doar pe Nelu Cioroianu, vicepreşedinte AFR, care a pus întrebări pertinente şi a venit cu propuneri interesante).
Sala aproape s-a umplut cu lumea bună din acest sector. Chiar şi MADR a trimis un secretar de stat cu un mesaj. Cristian Hera, vicepreşedintelee Academiei Române dar şi noul director general al INCDA Fundulea, Pompiliu Mustăţea au luat loc în prezidiu înainte ca academicianul Nicolae Săulescu să modereze sesiunea de prezentări.
Am asistat la prezentarea celor 11 referate care a avut loc în plenul sesiunii şi mi-am aruncat ochii pe cele 42 de referate afişate ca postere. Îmbucurător a fost faptul că şi mai tinerii cercetători au prezentat o parte din aceste referate.
Teme interesante, de actualitate pentru fermierii care nu şi-au găsit timp să participe, fiind probabil ocupaţi cu depunerea cererilor unice. Ar fi avut ce asculta, atât despre cum să amelioreze procentul de proteină în boabele de grâu, sau să afle despre noile soiuri de orz de toamnă Onix şi Gabriela, create de INCDA Fundulea dar şi despre combaterea răţişoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis Gyll). Chiar şi despre manifestarea ruginii galbene la cultura grâului sau despre soiul semiprecoce de soia Fabiana F, ori pur şi simplu despre hibrizii noi de floarea-soarelui rezistenţi la erbicide de tip imidazolinone şi sulfolinilureic creaţi la INCDA Fundulea.
Cu siguranţă fermierii vor semna o prezenţă mult mai numeroasă la Ziua Grâului şi a Orzului. Acolo, în câmp, fermierii se simt mult mai aproape de cercetători!
Pe larg în revista Ferma!