BANII I-AU FUGIT PRINTRE DEGETE. Un fermier român cunoscut a pierdut 40.000 de euro din SUBVENȚII din pricina unei bife pusă greșit în cererea unică de plată depusă la APIA pentru 2015! Cine este fermierul și cum de s-a întâmplat să rămână fără o sumă considerabilă care i se cuvenea din banii europeni?
A pățit-o chiar un lider al agricultorilor, vocal și cunoscut, care a făcut greva foamei în fața Ministerului Agriculturii și care spune că nu se dă bătut până când nu le sunt plătite subvențiile fermierilor români. Este vorba despre fermierul Costel Caraș, veteranul grevei foamei. Tocmai el a pierdut 40.000 de euro pentru că a pus o bifă greșită în cererea pentru subvenții. Necazul mare, spune fermierul, este că mereu cei vinovați sunt fermierii și niciodată vina nu este asumată de angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Am pierdut 40.000 de euro din cauza unei bife. Deci, ei (APIA n.r.) sunt super-preciși și super-catolici când e vorba de noi și de răspunderea noastră în fața legii, dar când trebuie să răspundă ei în fața legii, ei nu răspund cu nimic, măi frate. Pentru ei, legea nu există. Există statul care face tot și-și permite să încalce legea așa și existăm noi, prostimea, care o bifă dacă nu am pus, ne-am pierdut pielea de pe noi.
Deci, am pierdut 40.000 de euro! Am 85 de hectare de lucernă, toată lucerna am dat-o la vaci. Am pus lucernă certificată, deci îndeplinesc absolut toate condițiile pentru sprijinul cuplat și pentru că o fată de la APIA, am întrebat-o: măi, explică-mi un pic aici. Nu e, domnule, poți să pui bifa unde vrei că tot la plante furajere intră. Și atunci am pus bifa și eu la plante furajere. Greșeala a fost a mea. Dacă citeam cu atenție, nu mă lăsam eu așa, dar cum e la fermieri să aduni documente, să le faci pe toate, m-am dus în ultima zi, era potop de oameni.
Nu am pus bifa la sprijinul cuplat și am pierdut 40.000 de euro de la Uniunea Europeană. Să ne înțelegem, banii ăștia vin în România de la Uniunea Europeană. Și m-am dus, le-am spus: haideți, domnilor, să facem o comisie, să vină niște funcționari ai statului, lucerna există, vacile există, totul există, facem un proces-verbal, o revenire, o rectificare. Nu se poate, domnule, că deja am trimis. Bine că ei s-au acoperit că nu au reușit să plătească subvențiile până la 30 iunie. Repede au vorbit pe la Bruxelles, ei și alții ca ei, că mai sunt prin Europa nesimțiți, și au amânat până pe 30 septembrie. Și s-au acoperit, ei sunt în legalitate acum, acuză fermierul Costel Caraș, vicepreședintele Asociației Holstein.Ro.
Cuantumul sprijinului cuplat pentru lucernă este 520,41 euro/ha pentru anul 2015.