Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

4.000 de proiecte depuse pe noul PNDR! Fostul PNDR modificat de 15 ori!

Publicat: 09 octombrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

11 măsuri de finanțare au fost deschise în PNDR 2014-2020 și au fost depuse, până la această oră, 4.000 de proiecte, spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Măsurile de finanțare au fost deschise atât pentru activități agricole, mare parte din PNDR, cât și pe activități nonagricole și infrastructură rurală. Depunerea online a proiectelor și simplificarea procedurii au tentat mai mulți fermieri, de data aceasta, să acceseze fondurile europene puse la dispoziție pentru sesiunea 2015. Și banii nu sunt puțini, 1,5 miliarde de euro.

Crearea fiecărei măsuri de finanțare s-a încercat să fie cât de simplă. Aveam probleme în trecut cu criteriile de selecție mult prea detaliate și trebuia să modificăm  programul. L-am modificat de vreo 15 ori. Procedura s-a simplificat și se pot derula mai ușor măsurile de finanțare, spune Turtoi.

De la procedura de depunere online au fost excluse proiectele fermelor mici și ale tinerilor fermieri. Paradoxal, cele mai multe proiecte  au fost depuse de tinerii fermierii.

Secretarul de stat MADR a adăugat că, în această perioadă, se închide fostul PNDR 2007-2013. Atingem 88% grad de absorbție, vrem să depășim 90%. Factori externi au determinat ca ținta de 100% să nu poată fi atinsă. Adică, au fost reziliate contracte din pricina cofinanțării, a crizei economice. Vorbim despre contracte cu o valoare de câteva sute de mii de euro. Am avut probleme și pe partea de plăți directe, la măsurile de agro-mediu. S-au schimbat regulile, iar beneficiarii au avut posibilitatea să-și încheie angajamentele.

O bună parte din fermieri a renunțat la aceste angajamente de agro-mediu.  De fapt, sunt mulți agricultori români care s-au trezit că trebuie să returneze subvențiile încasate pe agro-mediu din diferite motive. Alții sunt nemulțumiți pentru că nu și-au mai primit subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA). La un moment dat, erau 700 de fermieri în toată țara cu o situație incertă, oamenii au rămas fără ajutorul financiar alocat pentru pachetul 4 de agro-mediu.

Dintre cele 11 linii de finanțare deschise, trei s-au închis deja, dacă luăm în calcul și măsura LEADER destinată Grupurilor Locale de Acțiune (GAL). Banii pregătiți pentru sesiunea de anul acesta au fost epuizați.

George Turtoi participă la conferința Oportunități pentru Agricultură, organizată de compania Euractiv la hotelul Intercontinental din București. Alături de secretarul de stat MADR mai sunt prezenți Nicolae Popa, director adjunct AFIR și Mihai Herciu, director AM-PNDR.

Vizualizat: 1343 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Se termină banii europeni! Ce măsuri PNDR au rămas fără fonduri în 2015?

Se termină banii europeni! Ce măsuri PNDR au rămas fără fonduri în 2015?

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunţă că, în 2 octombrie 2015, mai erau disponibili doar aproximativ 8,6 milioane euro pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, în sesiunea din acest an. Ce măsuri au rămas deja fără fonduri pentru acest an şi câţi bani mai sunt disponibili prin PNDR 2014-2020?

87% grad de absorbție pe fostul  PNDR 2007-2013!

87% grad de absorbție pe fostul PNDR 2007-2013!

Avem până-n momentul de față un grad de absorbție de 87% (PNDR 2007-2013 n.r.) și cred că, până la sfârșitul anului, putem să depășim 90%, spune Daniel Constantin.

Cheltuielile făcute după 1 ianuarie 2016 în proiectele din fostul PNDR sunt decontate din banii noului PNDR!

Cheltuielile făcute după 1 ianuarie 2016 în proiectele din fostul PNDR sunt decontate din banii noului PNDR!

Veste bună pentru fermierii care au contractat proiecte pe bani europeni în fostul PNDR 2007-2013 și nu au apucat să-și finalizeze investițiile și să-și facă decontările. Daniel Constantin susține că toate cheltuielile făcute după 1 ianuarie 2016 vor fi decontate din noul PNDR 2014-2020.

Banii PNDR pentru modernizarea fermelor vegetale s-au terminat!

Banii PNDR pentru modernizarea fermelor vegetale s-au terminat!

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că valoarea totală nerambursabilă a tuturor cererilor de finanțare depuse până în acest moment pentru sectorul vegetal din cadrul submăsurii 4.1 ,,Investiții în exploatații agricole’’  din PNDR 2014-2020 a atins nivelul maxim al valorii publice disponibile pentru această sesiune de depunere, mai precis 120% din alocarea anuală disponibilă, de 72 milioane euro.

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

22 aprilie 2021 - 17:50

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 550.655 cereri, pentru o suprafață de 3.793.501,08 ha.

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

22 aprilie 2021 - 12:17

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

22 aprilie 2021 - 09:20

Un primar din județul Gorj a fost condamnat miercuri, 21 aprilie 2021, la doi ani și trei luni de închisoare cu executare pentru că a încasat ajutoare europene pentru o fermă care există doar pe hârtie. Primarul a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Decizia instanței este definitivă, iar primarul a fost încarcerat.

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

22 aprilie 2021 - 08:16

Din 10 mai 2021, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

21 aprilie 2021 - 20:21

Prin Planul Național Strategic se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului agroalimentar, anunță  secretarul de stat MADR Marius Mihai Micu, care a participat astăzi la videoconferința miniștrilor agriculturii din grupul Visegrad și Bulgaria, Croația, România, Slovenia.

Subvenția APIA de 2.000 de euro este plătită fermierilor pentru o singură cultură agricolă!

Subvenția APIA de 2.000 de euro este plătită fermierilor pentru o singură cultură agricolă!

21 aprilie 2021 - 10:56

Un fermier întreabă Agroinfo dacă poate încasa subvenția de 2.000 de euro/1.000 mp pentru două culturi agricole. Dacă pe suprafața minimă de 1000 mp cultivăm 500 mp ardei și 500 mp tomate suntem eligibili pentru accesarea ajutorului de minimis? Ne întreabă fermierul.

Prognoza agrometeorologică 21 - 27 Aprilie 2021!

Prognoza agrometeorologică 21 - 27 Aprilie 2021!

21 aprilie 2021 - 07:32

Caracteristici meteorologice. Vremea normală de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire, la nivelul întregii țări.

Ministrul Oros: Ajutorul național tranzitoriu este foarte mic! Ce ajutor le promite fermierilor șeful MADR!

Ministrul Oros: Ajutorul național tranzitoriu este foarte mic! Ce ajutor le promite fermierilor șeful MADR!

20 aprilie 2021 - 19:14

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că bugetul pentru anul acesta a permis să fie continuate toate schemele de sprijin, toate măsurile din bugetul naţional, dar "la o intensitate mai redusă, iar în cazul ajutorului naţional tranzitoriu s-a ajuns undeva la 50-55% din intensitatea de sprijin pentru anul trecut."

Comunicat APIA: Ajutor de stat pentru fermieri și crescători de animale!

Comunicat APIA: Ajutor de stat pentru fermieri și crescători de animale!

20 aprilie 2021 - 17:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează, într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo, că primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină aferente trimestrului I al anului 2021.

Șeful APIA, anunț despre plățile către fermieri!

Șeful APIA, anunț despre plățile către fermieri!

20 aprilie 2021 - 09:14

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță fermierii despre plata subvențiilor APIA aferente anului de cerere 2020 și despre cererile unice de plată depuse de fermieri pentru anul 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii