Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

30.000 de FERMIERI NU au INTRAT nici ACUM pe LISTA de PLATĂ pentru SUBVENȚIILE pe 2015!

Publicat: 01 iulie 2016 - 09:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

BLOCAȚI LA PLATĂ. Eșantionul de control, din care au făcut parte 57.000 de fermieri români, a fost deblocat la plata subvențiilor. În schimb, în acest moment, sunt 30.000 de agricultori care nu au intrat, în procedura de autorizare pentru plata subvențiilor pe 2015. Sunt pe o listă de așteptare la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din pricina mai multor motive.

AGROINFO l-a întrebat pe directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) despre soarta acestor fermieri.

Ce faceți cu fermierii care au erori, neconformități în cererea unică din 2015 sau au făcut transfer de exploatații agricole, etc. ?

Noi mai avem în sens concret 30.000 de fermieri care așteaptă în continuare să primească plăți de la APIA, declară Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Situația acestor fermieri care apar pe lista de erori, de neconformități, ar fi fost unul dintre motivele pentru care ministrul agriculturii, Achim Irimescu, după o discuție cu șeful APIA, a decis să prelungească termenul limită de achitare a subvențiilor cu două luni, adică până la 30 septembrie 2016. În felul acesta, APIA este precaută, își ia mai mult timp să rezolve situația acestor fermieri, și evită sancțiunile Comisiei Europene.

Noi mai avem la ora aceasta 5% din totalul de fermieri care nu au intrat în procedură efectivă de plată, adaugă șeful APIA.

Lista de situații, erori, neconformități este o chestiune care nu are nicio legătură cu eșantionul de control. Potrivit APIA, în aprilie 2016, înainte de sărbătorile pascale, pe această listă figurau 53.000 de fermieri. Între timp numărul lor a scăzut la 30.000. Fermierii deblocați pentru plata subvențiilor și-au rezolvat, probabil, erorile sau neconformitățile.

Ce motive îl pot împiedica pe un fermier român să-și primească subvențiile?  Nicolae Horumbă, directorul general adjunct al Agenției de Plăți, explică în detaliu care sunt motivele pentru care un fermier ar putea fi blocat la plată chiar dacă nu face parte din eșantionul de control.

Transferul de exploatație. În cazul transferului de exploatație la fermierii mici lucrurile se nuanțează. Plata pentru micul fermier este o sumă din mai multe scheme de plată pe care fermierul le accesează din FEGA. În cazul în care transferul de exploatație se face între doi mici fermieri sau între doi fermieri, unul care este înregistrat în schema de mici fermieri și unul care nu este, lucrurile se complică. Este o situație în care plata trebuie gândită în așa fel încât să se plafoneze la 1.250 euro (maximul sumei acordată pentru schema de mici fermieri). Sunt 7 sau 8 situații pe care le-am reglementat împreună cu colegii de la direcția de specialitate pentru a fi implementate în sistem aceste reguli. Sigur că, fiind atât de diverse spețele, necesită ca setul de reguli să fie bine implementat în sistem, astfel încât să nu avem probleme după aceea.

Sancțiuni multianuale sector vegetal. Sunt fermieri de la care trebuie să recuperăm sancțiunile multianuale și această porțiune de aplicație care ține de autorizarea plăților este încă în testare. Este vorba despre fermierii cărora, în anii trecuți, li s-au calculat sancțiuni multianuale și acum trebuie recuperate. Sunt 7.100 de fermieri în această situație.

Sancțiuni multianuale pe schemele de zootehnie.Trebuie recuperate și aceste sancțiuni. Și asta necesită o dezvoltare foarte riguroasă în partea de calcul și autorizare a plăților.

Sprijin cuplat. Sunt situațiile în care fermierii care au dreptul la schema pentru micii fermieri (maxim 1.250 euro/exploatație/an, pentru agricultorii care lucrează până-n 7 ha) au solicitat și sprijinul cuplat. În cazul acesta, sprijinul cuplat fiind calculat și plătit din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA), la momentul acesta nu avem cuantumul final al plății ca să știm cum trebuie să plafonăm ca să ajungem la maxim 1.250 de euro. Sunt circa 8.700 de fermieri în această situație.

Bifă greșită în cererea de plată. Mai sunt fermieri care în cererea de plată și-au pus bifa de mic fermier, solicitarea schemei de mici fermieri, și după aceea au venit cu retragere din schema respectivă de mic fermier. Și aici sunt niște probleme pe autorizarea lor la plată.

Erori în declarația de suprafață. Am mai avut fermieri care au erori în ce privește declararea pe același amplasament a terenurilor necultivate. După cum știți, începând cu anul 2015 există restricția de a nu putea să declari teren necultivat pe aceeași parcelă, în același amplasament, mai mult de un an. Și atunci a trebuit să dezvoltăm un control administrativ special pentru aceste situații. Majoritatea acestor fermieri au fost deblocați. (deblocarea pentru fermierii din această categorie  ar fi făcut-o APIA pe 28 aprilie 2016  n.r.)

Pentru fermierii care nu au astfel de probleme și nu au fost nici în eșantionul de control așteptarea banilor se poate prelungi din motive tehnice. Florin Faur descrie pentru fermierii români, în linii mari, ce implică procedura de autorizare la plată.

Un fermier, odată intrat pe circuitul de plăți, ca să-i putem iniția o nouă plată trebuie să-i facem plățile până la capăt pe acea schemă. Adică, dacă mâine, să zicem, îmi intră un fermier cu ordin de plată pentru ajutorul național tranzitoriu la bovine de lapte, ANT7, și ajutor național tranzitoriu pentru bovine de carne, ANT8, ca să poată primi și schema de sprijin cuplat trebuie să-i facem plata din bugetul național care durează cam o săptămână din momentul inițierii.

Ajutoarele naționale tranzitorii, atât în vegetal, cât și în zootehnie, sunt plătite din bugetul național, în timp ce sprijinul cuplat este o schemă de sprijin acoperită din fonduri europene. Cu alte cuvinte, din cele spuse de șeful APIA, un fermier care e în curs de autorizare la plată pentru ANT, va trebui să aștepte să-și primească această subvenție și abia după aceea va primi și banii pentru restul schemelor de plată accesate.

Vizualizat: 6474 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! APAN Horticultură - Indagra 2019

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii