Nici în 2019 fermierul român nu ajunge la subvenția pe suprafață pe care o încasează fermierul francez. Ministrul agriculturii Achim Irimescu spune că aceasta va crește la o medie de 196 euro/ha.
Subvenția pe suprafață va ajunge la 196 de euro/ha/an în condițiile în care pentru 2015 subvenția a fost de 170 euro/ha/an pentru fermierii care exploatează până-n 5 ha și 220 euro/ha/an pentru cei care explotează între 5 ha și 30 ha.
Plata redistributivă face diferența la subvenție între fermierii care explotează până-n 5 ha și cei care exploatează între 5 ha și 30 ha. Indiferent de mărimea exploatației agricole, plata redistributivă nu se acordă decât până la limita de 30 ha. Pentru primele 5 hectare însă suma este mult mai mică, 5 euro/ha, în timp ce pentru următoarele 25 hectare suma crește la 46,75 euro/ha.
Anul acesta vom transfera 3 miliarde de euro către agricultorii noștri, a declarat, pentru TVR 2, ministrul agriculturii. Suma cuprinde atât componenta europeană a schemelor de sprijin, cât și cea națională reprezentată de ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) în sectoarele vegetal și zootehnic. Potrivit regulamentelor europene, plafonul național maxim alocat României pentru plata subvențiilor în 2016 este de 1.813.795.000 euro.
85% dintre fermierii români care primesc subvenții au până-n 5 hectare!
Dintr-un milion de fermieri români care solicită subvenții, un procent mic este reprezentat de marii fermieri, iar 85% ar fi fermierii care exploatează suprafețe extrem de mici, până la 5 hectare.
Noi, practic, avem cei mai mari fermieri care au profit, au cunoștințe, au tot ce trebuie pentru a realiza agricultură de performanță, dar reprezintă doar câteva procente din milionul de fermieri care cer subvenții. Dar avem, în schimb, un număr imens de mici fermieri, 85% dintre fermierii care cer subvenții explotează până-n 5 hectare, a declarat, pentru TVR2, ministrul agriculturii.
Achim Irimescu a subliniat încă o dată că singura șansă a acestor mici producători de a ajunge pe piață este să fie ajutați să se asocieze în cooperative.
Nu se poate face performanță cu ferme care obțin 2 tone la hectar, a adăugat ministrul. Legea cooperației care acordă facilități fiscale, atât pentru fermieri, pe care-i impulsionează să se asocieze, cât și pentru cooperative, așteaptă să fie adoptată.