Proiectul de act normativ prin care Ministerul Agriculturii propune să fie plătite de la bugetul de stat cotizațiile cerute de organizațiile europene la care aderă fermierii români a stârnit nemulțumirea sindicatului AGROSTAR.
Actul normativ, care deja a început să agite spiritele din agricultură, prevede:
art. 3 (1): Valoarea totală maximă anuală a sumei pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar este de 3.150.000 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
(2) Suma alocată pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice aferent trimestrului IV al anului 2015, este de maximum 550.707.000 de lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2015.
Sumele vor fi acoperite din bugetul de stat în limita plafoanelor bugetare anuale aprobate pentru sprijinirea producătorilor agricoli.Sindicatul AGROSTAR este deranjat de această decizie și cere Ministerului Agriculturii retragerea proiectului de hotărâre de Guvern.
Organizațiile profesionale/interprofesionale care au drept scop reprezentarea intereselor membrilor săi trebuie să aibă capacitatea să își plătească cotizațiile la structurile europene la care sunt afiliate din cotizațiile membrilor, și nu din bani publici. Dacă nu sunt capabile să facă acest lucru, înseamnă că ori nu au membri, ori membrii pe care îi au nu își plătesc cotizația considerând că organizația nu le reprezintă interesele. Prin acest act act normativ, considerăm că se urmărește reprezentarea artificială a fermierilor în grupurile de dialog civil de la nivelul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, iar graba cu care se face acest lucru, nerespectându-se termenul legal de intrare a legii în vigoare, ridică mari semen de întrebare, declară secretarul general al AGROSTAR, Horațiu Raicu.
Reprezentantul sindicatului fermierilor mai spune că organizațiile profesionale ale fermierilor nu sunt de utilitate publică, sunt entități private, potente financiar și legal ar fi să nu beneficieze de niciun leu. AGROSTAR este afiliată european la două structuri de prestigiu, UITA și EFFAT, și își plătește din surse proprii cotizațiile, spune Raicu
Fermierul român nu mai trebuie să fie ultimul din Europa
Nu vreau să intru în polemică cu nimeni. AGROSTAR este sindicat, Federația Pro Agro este o organizație profesională. Dacă sindicatul are experți buni care să se alăture echipei noastre de experți și să ne aducă un plus la negocierile din Copa Cogeca, noi suntem deschiși. Este foarte important că pe plăcuță scrie România, că fermierii români sunt membri în Copa Cogeca, cea mai puternică organizație a fermierilor din Europa. Fermierul român nu mai trebuie să fie ultimul din Europa, spune Emil Florian Dumitru, președintele Federației Pro Agro.
Emil Florian Dumitru, președintele Federației Pro Agro
Federația Pro Agro a fost acceptată pe 24 septembrie ca membru cu drepturi depline în Copa Cogeca. Până la acel moment, pentru că nu și-a plătit cotizația, organizația fermierilor români a fost ținută, oarecum, pe banca de rezervă. Cotizația anuală pe care trebuie să o plătească este 550.000 de euro, în sumă sunt incluse și serviciile lingvistice. Astfel, ajutorul de la bugetul de stat este binevenit. Pot să-i asigur pe cei care se opun acestui proiect de act normativ că schema de ajutor de stat se află sub controlul autorităților române și vom da socoteală pentru fiecare euro plătit. Nu cred că pentru un stat suma de 700.000 de euro reprezintă un efort bugetar chiar atât de mare, adaugă Dumitru.
Copa reunește 57 de organizații ale fermierilor europeni, iar Cogeca, 31 de organizații ale cooperativelor agricole. Copa Cogeca reprezintă 28 de milioane de fermieri și familiile lor și 38.000 de cooperative din Europa.
Până-n acest moment, 17 organizații profesionale ale fermierilor ar putea fi ajutate să-și achite cotizațiile la organizațiile europene la care sunt afiliate.