139.599 de fermieri români sunt blocați la plata SUBVENȚIEI pe suprafață! O parte dintre acești agricultori reprezintă eșantionul de control pe teren și prin teledetecție, iar o parte au fost descoperiți cu diverse erori, spun sursele noastre de încredere din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) București.
Sunt mai multe motive pentru care 139.599 de fermieri români nu intră acum pe listele pentru plata subvenției pe suprafață. O parte dintre agricultori sunt selectați la controlul pe teren și prin teledetecție și vor primi banii abia după finalizarea tuturor rapoartelor și introducerea lor în sistemul informatic (Sistemul Integrat de Administrare și Control, IACS) cu care lucrează APIA.
O altă parte sunt fermierii care au fost detectați de sistemul informatic cu anumite erori și neconformități. Fermieri care au operat un transfer de exploatație agricolă în scopul creării unei condiții artificiale, o astfel de situație este cel mai des întâlnită la schema de plată pentru tineri fermieri.
Sunt fermieri care expoatează mai mult de 7 ha și au bifat și schema pentru micii fermieri, în cuantum de 1.250 euro/exploatație, deși nu sunt eligibili pentru această schemă.
Sistemul informatic APIA a mai detectat fermieri pentru care trebuie recuperate sancțiunile multianuale, fermieri care nu au respectat regulile de ecocondiționalitate, au cultivat trei ani consecutiv floarea-soarelui deși erau obligați să facă rotația culturilor, fermieri care au sancțiuni multianuale înregistrate la măsurile de ajutor de stat, cum sunt crescătorii de animale care și-au declarat mai multe capete de animale decât dețin în realitate.
În funcție de procentul calculat pentru fiecare neconformitate sau eroare, acești fermieri pot să primească integral subvențiile, o parte din sumă sau deloc și să fie înregistrați cu sancțiuni multianuale. Concret, dacă neconformitate nu depășește 3%, fermierul respectiv va primi integral subvenția la care are dreptul. Dacă neconformitatea este între 3% și 20% va primi o sumă diminuată, dacă neconformitatea se situează între 20% și 50% agricultorul pierde subvenția pentru anul de cerere 2015, însă nu este înregistrat cu sancțiune și poate primi subvențiile aferente campaniei 2016.
La o neconformitate calculată la peste 50%, de exemplu, fermierul lucrează 50 ha și a declarat la APIA că lucrează 100 ha, e o situație ipotetică, aleasă la întâmplare, nu va primi niciun leu din subvenție și se va alege și cu o sancțiune multianuală. Concret, fermierii cu o neconformitate care depășește procentul de 50% vor fi urmăriți de APIA timp de trei ani pentru recuperarea sumei cu care au fost sancționați. Dacă subvențiile care li se cuvin în anii următori depășesc cuantumul sancțiunii, fermierii vor încasa diferența. După trei ani, sancțiunea se șterge.
Calculul sumelor, sancțiunilor pe fiecare speță în parte este făcută de sistemul informatic cu care lucrează APIA.
Agenția de Plăți a comunicat pe 15 aprilie că, în prima săptămână de plată a subvenției pe suprafață, a transferat 219,7 milioane de euro pentru 585.776 de fermieri.
Potrivit APIA, 943.454 de fermieri au depus cererea unică în campania 2015. Dintre aceștia, 602.159 de fermieri au primit, la sfârșitul anului trecut, un avans pe suprafață de cca 53 euro/ha.
Agenția de Plăți a autorizat pe 8 aprilie 2016 plata subvenției pe suprafață, fără plata pe înverzire, și schema de plată pentru micii fermieri.