3,4 milioane de euro, încasați dintr-o singură subvenție! Sunt 1.200 de fermieri români care au luat acești bani, fără să lucreze pământul. Este o plată compensatorie care se acordă doar în România, nicăieri în altă parte din Europa. De ce primesc doar fermierii români acești bani?
Specia care a obținut cei mai mulți bani de la Uniunea Europeană este fluturele albastru (maculinea). Sunt patru fluturi albaștri care apar izolat în Europa. Există două locuri în România (Bucovina și Cluj) unde sunt toți patru, sunt unicele locuri din Europa unde apar toți patru. Ca să salvăm această unicitate a acestor fluturi, cu mai mulți ani în urmă, am mers la Ministerul Agriculturii și am depus o cerere.
Am dovedit ce importante sunt aceste specii de fluturi albaștri și avem astăzi o subvenție care favorizează fermierii, țăranii, care aplică metodele pe care le spunem noi. Pe scurt, fermierii trebuie să cosească după data de 25 august. Cei care știu ce înseamnă cositul pentru fân întreabă imediat: ce să mai fac eu cu fânul ăla?! Tocmai că nu prea ai ce face cu fânul, primești o compensație, iar compensația acoperă de două ori fânul pe care l-ai face dacă ai cosi la începutul lui iulie.
În ultimii 4 ani, 1.200 de fermieri au primit 3,4 milioane de euro. Au primit banii pentru a proteja acest fluture. Este singurul exemplu din Europa unde s-au dat bani pentru fluturi și funcționează acest sistem, spune prof. dr. Laszlo Rakosy, de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca.
Fermierii români beneficiază și în 2016 de compensații pentru fluturele albastru. Aceste compensații fac parte din plățile pe agromediu, măsura 10 PNDR 2014-2020. Este vorba despre pachetul 6 – pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.).
Fermierii primesc 361 euro/ha/an (lucrări manuale) și 282 euro/ha/an (lucrări cu utilaje ușoare).