Atunci când, în cadrul Universităţilor Politehnice din ţară, a fost înfiinţată specializarea “Maşini şi Instalaţii pentru Agricultură şi Industrie Alimentară - MIAIA”, agricultura a profitat din plin, pentru că această specializare a dat în timp specialişti.
Aceştia au confirmat buna pregătire în domeniul proiectării, construcţiei, exploatării şi întreţinerii tractoarelor şi maşinilor agricole.
Însă după 2005, de această dată în cadrul Universităţilor de Ştiinte Agricole, a fost introdusă o altă specializare - “Exploatarea Maşinilor şi a Instalaţiilor pentru Agricultură şi Industrie Alimentară”, încercându-se astfel eliminarea specializării deja consacrată, MIAIA. Adevărul este că, după 1989 a existat o adevărată "politică de distrugere" a specializării MIAIA, fără a exista vreo logică sau o explicaţie concludentă în acest sens. Dar introducerea noii specializări, în acest context, nu poate să nu ridice o problemă dureroasă: a fost lansată pentru a pregăti mai bine specialiştii în acest domeniu sau pentru a da ore mai multe inginerilor agronomi în detrimentul inginerilor mecanici agricoli?
Pentru a face norme unora, introducând discipline care nu au de-a face cu domeniul mecanicii agricole, în detrimentul bunei pregătiri a celor care vor să se specializeze în mecanizare? Întrebarea e legitimă, întrucât a doua specializare este destinată doar pentru “exploatarea, întreţinerea şi repararea tractoarelor, maşinilor şi instalaţiilor folosite în agricultură”, deci se elimină complet partea privind proiectarea şi construcţia în domeniul maşinilor agricole!
La Universitatea de Ştiinţe Agricole din Timişoara s-a înfiinţat în anul 2003 specializarea MIAIA, instituţia timişoreană devenind singura din România în care funcţionează această specializare în domeniul ingineriei mecanice. Bucuria a fost mare în anul 2012, când MIAIA a fost acreditată definitiv. În aceste condiţii am fost neplăcut surprins când am aflat că s-a hotărât “în mare taină”, anul trecut, înfiinţarea specializării de exploatare în ingineria agricolă, care să funcţioneze la început în paralel cu specializarea MIAIA, pentru ca, în final, cea din urmă să fie desfiinţată!!!
E trist că interese meschine, mascate în intenţii nobile, caută să disipeze această specializare, care are căutare pe piaţa muncii, introducând discipline care nu au nimic în comun cu mecanica agricolă. Cele două specializări pot pur şi simplu să coexiste!
Aş fi foarte curios să aflu care este viziunea Ministerului Educaţiei şi a Ministerului Agriculturii privind pregătirea viitorilor specialişti în domeniul tehnicii agricole! Mai ales că, având posibilitatea să vizitez câteva firme constructoare de maşini agricole din lume, am constatat că în departamentele de proiectare, cercetare şi execuţie lucrau exclusiv ingineri mecanici!!! Mai mult, 70 la sută dintre absolvenţii specializării MIAIA lucrează la firme din domeniul pregătirii lor profesionale.
Aşadar, deşi există cerere de ingineri mecanici agricoli pe piaţa muncii, se pare că unii îşi doresc ca aceştia să devină o specie pe cale de dispariţie... La noi în ţară, interesul bate orice logică!