Aproximativ 100.000 de hectare, ceea ce reprezintă o treime din suprafaţa agricolă totală a judeţului Bistriţa-Năsăud, sunt afectate de secetă, după ce în ultimele două luni a plouat foarte puţin.
Potrivit datelor comunicate de Ioan Onişor, consilier în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa Năsăud, citate de Agerpres, culturile de pe o suprafaţă de 2.653 ha sunt calamitate în proporţie de 100% din cauza secetei, în acestea fiind incluse, printre altele, 1.527 ha cultivate cu porumb, 180 ha cu cartof, 72 ha cu legume şi 7 ha de livezi.
Pe lângă porumb şi cartof, mai sunt afectate şi culturile de floarea soarelui, soia, sfeclă de zahăr, grâu de primăvară, orzoaică de primăvară, leguminoase, culturile viticole şi cele pomicole, dar şi păşunile naturale.
Cele mai afectate zone sunt cele de câmpie, unde apa lipseşte nu doar din sol, ci şi din fântânile oamenilor, ceea ce constituie o problemă şi pentru animale. Reprezentatul DADR Bistriţa-Năsăud afirmă că suprafeţele unde seceta creează probleme cresc de la o săptămână la alta, deoarece precipitaţiile continuă să lipsească în zona de câmpie şi de deal a judeţului.
Potrivit datelor citate de Agerpres, în judeţul Bistriţa-Năsăud,suprafaţa agricolă totală se ridică la circa 295.000 ha.