Ministrul Agriculturii a declarat, încă de la preluarea mandatului, că intenţionează să elaboreze un act normativ conform căruia fermierii care nu îşi lucrează terenurile agricole vor fi obligaţi să plătească o taxă asemănătoare cu subvenţia pe care o plăteşte ministerul la hectar.
Acest subiect a fost de interes încă de când s-a pomenit primul cuvânt. Subiectul a ajuns deja în dezbatere parlamentară, cu toate că există viziuni extrem de diferite.
Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Florin Marius Faur, consideră că legea privind penalităţile în cazul nelucrării terenurilor agricole, elaborată de Ministerul Agriculturii, va intra în vigoare în acest an, deşi tot mai multe voci afirmă că legea nu va fi aprobată din cauza impactului social asupra viitoarelor alegeri legislative din 2012.
"Consider că pachetul legislativ privind penalităţile va intra mai mult ca sigur în vigoare în acest an. Ministrul Agriculturii are o poziţie foarte tranşantă faţă de penalizarea celor care greşesc şi cred că va merge în continuare cu această lege, indiferent de impactul social", a declarat directorul general al APIA, Florin Marius Faur.
În opinia acestuia, legea face "dreptate pentru cei care fac ceva cu adevărat pentru agricultura României, chiar dacă unii o pot considera o nedreptate. Este important ca, în paralel, legea să vină cu nişte măsuri care să ajute la comasarea terenurilor. Nu poţi arunca ceva fără să ajuţi într-un fel", a mai spus Faur.
Recent,în cadrul ultimei conferinţe de presă susţinute la minister, Valeriu Tabără cosidera că “teama legată de apariţia legii privind penalităţile în cazul nelucrării terenurilor agricole a contribuit la creşterea suprafeţei cultivată în România în 2011 cu circa două milioane de hectare, până la aproape 7 milioane de hectare.Cred că ne vom duce în acest an la aproape 7 milioane de hectare cultivate, faţă de 5 milioane hectare anul trecut. (...) În acest an apreciez că suprafaţa nelucrată va fi sub un milion de hectare pentru că s-au lucrat, în plus, două milioane de hectare, care au intrat efectiv în circuitul agricol. Cred că acest lucru a fost posibil pentru că producţia din 2010 a fost valorificată foarte bine, dar şi teama pentru acea lege privind penalităţile în cazul nelucrării terenurilor agricole a contribuit la creşterea suprafeţei cultivate".
Astăzi, Valeriu Steriu, preşedintele Comisiei Prezidentiale pentru Politici Agricole susţine că suprafaţa de teren nelucrat va fi de aproximativ 1,5 milioane hectare. "Această cifră va fi ştiută cu exactitate în cursul lunii iunie când vom afla primele date din recensământul agricol. În orice caz sunt mai puţine hectare decât anul precedent, deoarece avem o dublă pierdere a terenului agricol: o dată prin eroziunea solului, iar a doua oară prin convertirile din teren arabil în intravilan pentru construcţii. Măsura de taxare a terenurilor ar trebui să fie una de încurajare a celor care lucrează pământ, în sensul în care deţinătorul de teren care nu lucrează să nu i se plătească subvenţie pe suprafaţă, suma rămasă fiind redirecţionată către cel care lucrează pământul şi care astfel poate lua bani mai mulţi pe SAPS, astfel încât să se apropie ca valoare de o subvenţie a unui fermier european”.
În încheiere, vin şi întreb fermierii români, a căror opinie nu cred că a fost ascultată de actualul ministru, ameninţarea cu impunerea unei taxe pe pământul necultivat a avut vreun efect asupra dumneavoastră?