Adama
Vinasa Rompak

Taxa pe pârloagă, o dorinţă personală a ministrului agriculturii?

Publicat: 18 mai 2011 - 01:55
9 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii a declarat, încă de la preluarea mandatului, că intenţionează să elaboreze un act normativ conform căruia fermierii care nu îşi lucrează terenurile agricole vor fi obligaţi să plătească o taxă asemănătoare cu subvenţia pe care o plăteşte ministerul la hectar. 

Acest subiect a fost de interes încă de când s-a pomenit primul cuvânt. Subiectul a ajuns deja în dezbatere parlamentară, cu toate că există viziuni extrem de diferite.

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Florin Marius Faur, consideră că legea privind penalităţile în cazul nelucrării terenurilor agricole, elaborată de Ministerul Agriculturii, va intra în vigoare în acest an, deşi tot mai multe voci afirmă că legea nu va fi aprobată din cauza impactului social asupra viitoarelor alegeri legislative din 2012.
"Consider că pachetul legislativ privind penalităţile va intra mai mult ca sigur în vigoare în acest an. Ministrul Agriculturii are o poziţie foarte tranşantă faţă de penalizarea celor care greşesc şi cred că va merge în continuare cu această lege, indiferent de impactul social", a declarat directorul general al APIA, Florin Marius Faur.

În opinia acestuia, legea face "dreptate pentru cei care fac ceva cu adevărat pentru agricultura României, chiar dacă unii o pot considera o nedreptate. Este important ca, în paralel, legea să vină cu nişte măsuri care să ajute la comasarea terenurilor. Nu poţi arunca ceva fără să ajuţi într-un fel", a mai spus Faur.

Camp arat_b


Recent,în cadrul ultimei conferinţe de presă susţinute la minister, Valeriu Tabără cosidera că “teama legată de apariţia legii privind penalităţile în cazul nelucrării terenurilor agricole a contribuit la creşterea suprafeţei cultivată în România în 2011 cu circa două milioane de hectare, până la aproape 7 milioane de hectare.Cred că ne vom duce în acest an la aproape 7 milioane de hectare cultivate, faţă de 5 milioane hectare anul trecut. (...) În acest an apreciez că suprafaţa nelucrată va fi sub un milion de hectare pentru că s-au lucrat, în plus, două milioane de hectare, care au intrat efectiv în circuitul agricol. Cred că acest lucru a fost posibil pentru că producţia din 2010 a fost valorificată foarte bine, dar şi teama pentru acea lege privind penalităţile în cazul nelucrării terenurilor agricole a contribuit la creşterea suprafeţei cultivate".

Astăzi, Valeriu Steriu, preşedintele Comisiei Prezidentiale pentru Politici Agricole susţine că suprafaţa de teren nelucrat va fi de aproximativ 1,5 milioane hectare. "Această cifră va fi ştiută cu exactitate în cursul lunii iunie când vom afla primele date din recensământul agricol. În orice caz sunt mai puţine hectare decât anul precedent, deoarece avem o dublă  pierdere a terenului agricol: o dată prin eroziunea solului, iar a doua oară prin convertirile din teren arabil în intravilan pentru construcţii. Măsura de taxare a terenurilor ar trebui să fie una de încurajare a celor care lucrează pământ, în sensul în care deţinătorul de teren care nu lucrează să nu i se plătească subvenţie pe suprafaţă, suma rămasă fiind redirecţionată către cel care lucrează pământul şi care astfel poate lua bani mai mulţi pe SAPS, astfel încât să se apropie ca valoare de o subvenţie a unui fermier european”.

În încheiere, vin şi întreb fermierii români, a căror opinie nu cred că a fost ascultată de actualul ministru, ameninţarea cu impunerea unei taxe pe pământul necultivat a avut vreun efect asupra dumneavoastră?


Vizualizat: 4907 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [9]  
Pagini: [1]  1   
9.
|
05. 20, 2011. Friday 09:59
Normal ca ar trebui sa le dai mai mult decat subventia. Tu incasezi subventia si mai scoti profit si de pe urma pamantului lor. Vrei sa castigi de doua ori inseland pe cei care iti da pamantul in arenda.
8.
Horvat Mihai
|
05. 19, 2011. Thursday 23:31
Foarte bun comentariu, il sustin
7.
Horvat Mihai
|
05. 19, 2011. Thursday 23:29
@ion:
Ar fi bine sa fie cat subventia intretinerea, defapt cultivarea. Se vede ca nu lucrati teren numai luati subventia.
6.
Horvat Mihai
|
05. 19, 2011. Thursday 23:26
Ar fi cea mai buna lege, da si acest zvon a facut ceva dar trebuie sa se concretizeze. Nici un fermier care lucreaza nu trebuie sa se teama.
5.
Un fermier
|
05. 19, 2011. Thursday 21:19
La nivelul omului de rand e o mare sperietoare aceasta taxa. Cele 2 milioane de hectare nelucrate in Romania nu sunt din acele jumatati de hectar ale unor batrani care nu isi mai pot lucra terenurile, ci din marile suprafetele cumparate de straini si lasate nelucrate, incasand subventia pe suprafata, fara a cheltui pentru cultivarea terenului.
4.
ion
|
05. 19, 2011. Thursday 14:01
E o prostie.Intretinerea costa cit subventia,altceva ce mai doriti.Numai Ceau a vrut sa fie lucrat
orice teren chiar cu pierdere.E cineva din minister cu scoala de partid?
3.
nicu
|
05. 19, 2011. Thursday 11:53
in sfarsit o decizie buna a acestui cabinet.lucrez in domeniu,in acest moment lucrez aprox 130 de ha,si ma lovesc de unii proprietari,care nu numai ca nu lucreaza terenul ,dar nici macar nu il intretin,asa ca va dati seama ca pe langa ei pot sa erbicidez cat vreau,catot degeaba.cand le propun sa il dea in arenda,raspunsul lor este:daca imi dai arenda mai mare decat subventia sunt de acord,pentru ca ei declara terenul pajisti temporare si iau aceeasi subventie ca si mine care investesc 600-700 euro la ha.mai asteptam legea fermierului,care sa sprijine fermele familiare cu dimensiuni intre 80-200 de ha,legea proprietatii,astfel incat cand prinzi un cioban cu oile pe culturile tale sa poti sa iei masuri,si altele.
2.
relosu
|
05. 19, 2011. Thursday 09:08
Oare guvernantii vorbesc din statistici? Nu cred ca atatea ha din terenul arabil a ramas nelucrat, cel putin in zona in care stau (Braila) n-am vazut teren lasat parloaga, ca nu este declarat la APIA asta-i alta problema, aici sunt de vina cei care au cumparat si inca nu l-au dat in arenda. Hectarele in plus lucrate in 2010 sunt de fapt doar in acte pentru ca ele au fost lucrate si inainte dar fara forme legale ca ele sa fie declarate. De anul trecut, dar si de anul asta (sa vedeti cu cat o sa creasca suprafata lucrata), proprietarii de pamanturi au venit si au incheiat contracte de arendare cu fermierii mari din zona (vorbesc de zona Braila). Asadar vechea problema a guvernantului roman - n-are nicio treaba cu realitatea.
1.
pmnovaci
|
05. 18, 2011. Wednesday 09:14
Cred că soluţia este bună,în afara cazurilor în care omul, realmente,nu-l poate arenda pentru că în zona sau localitatea respectivă nu este un arendaş.
Rezultate: [9]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii