Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

VEŞTI PENTRU OIERI: UNA BUNĂ, RESTUL AŞA ŞI AŞA!

Publicat: 28 ianuarie 2017 - 10:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUNT ŞANSE MARI ca Sprijinul Cuplat Zootehnic pentru ovine să fie accesat de un număr MULT MAI MARE de crescători faţă de anii 2015 şi 2016, iar cuantumul să crească la 18 euro/animal de reproducţie, respectiv 13 euro/animal de producţie.

Oficialii de la Bruxelles ar fi de acord ca schema de plată a SCZ pentru ovine/caprine să rămână în forma în care a fost notificată către Bruxelles în luna august 2016, propusă de către reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale oierilor.   

Secretarul de stat Alexandru Potor s-a întors cu veşti bune de la Bruxelles. La ovine n-ar fi obiecţii vizavi de modalitatea de acordare a SCZ. Un răspuns final îl vom avea la finalul primei decade a lunii februarie, când va avea loc întâlnirea delegaţiei MADR cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a clarifica SCZ-ul”, a declarat Ionică Nechifor, secretar general al federaţiei Romovis, la întâlnirea membrilor Romovis desfăşurată în perioada 27-28 ianuarie la Bazna, în judeţul Sibiu.

Citeşte AICI despre condiţiile de plată a subvenţiilor APIA în perioada 2017-2020!

”Mai bine de n-ar mai făta oile!”
Semnalele negative pentru sector vin dinspre piaţa de valorificare a cărnii în viu. “Suntem în plin sezon al fătărilor şi vedem că nu avem unde să ne valorificăm produşii. Aproape că-i dau dreptate unui coleg care mi-a spus că în situaţia de faţă şi-ar fi dorit ca oile lui să nu mai fete”, a mărturisit Nicolae Cioranu, preşedintele Romovis.

Suntem ţara cu CEL MAI MIC CONSUM DE CARNE DE OAIE din Europa
“Oficial, consumul total de carne în România este de 64,20 kg/ cap de locuitor. Carnea de oaie reprezintă doar 3,42%, adică 2,2 kg/cap de locuitor. Suntem cei mai mari crescatori de oi din Europa, dar avem cel mai mic consum de carne de oaie”, arăta conducerea Romovis.

Asta în principal din cauză că românul nu are acces la carnea de oaie produsă în România. Speranţa oierilor este dată de Ordinul 140, în vigoare începând din 27 ianuarie 2017, care le va da crescătorilor posibilitatea să sacrifice animalele în fermă, cu obligaţia să le vândă măcelăriilor, nu direct consumatorilor.
Avem legislaţia, haideţi de săptămâna viitoare să facem aceste puncte de sacrificare în ferme. Eu mă pun pe treabă. Ca să vedem unde ar putea apărea blocajele. Aşa vom ajunge în piaţa autohtonă şi românul va învăţa să consume şi carne de oaie”, şi-a îndemnat Nicu Cioranu colegii de breaslă.

DEFICIT IMENS DE CARNE SI LAPTE DE OAIE PE PIATA EUROPEANA
Specialistul Ioan Pădeanu, şeful Catedrei Ovine şi Caprine din cadrul USAMVB Timişoara, le-a prezentat oierilor reuniti la Bazna direcţiile şi tendinţele pieţei internationale a cărnii şi a laptelui de oaie. Piaţa europeană înregistrează un deficit imens la produsele provenite de la ovine, estimat numai la carne la circa 350 mii tone anual. Am putea sa-l acoperim, dar cu produse de calitate. Specialistul timisorean a prezentat câteva soluţii profesionale şi sfaturi practice pentru a creşte profitul fermei şi pentru “a închide lanţul la leu”, adica valoarea adăugată să rămână în fermă, după cum s-a exprimat Ioan Pădeanu.

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM: ÎNTÂLNIREA PROFESIONALĂ A OIERILOR CONTINUĂ!
Crescătorii de ovine din Federaţia Romovis dezbat, timp de două zile, la Bazna, în jud. Sibiu, problemele fierbinţi ale oieritului la început de an 2017.

Romovis - Bazna 2017_b


Întârzierea plăţii subvenţiilor APIA, propuneri de modificare a Legii Zootehniei, activitatea de COP şi de gestionare a Registrelor Genealogice, cum se va acorda Sprijinul Cuplat pentru oieri în perioada 2017-2020, cum se va derula exportul de ovine în viu şi în carcasă, posibilitatea de sacrificare a animalelor în ferme, demesuri pentru omologarea de noi rase de ovine specializate pe producţie, identificarea animalelor, organizarea formelor asociative in oierit sunt principalele teme pe ordinea de zi a întâlnirii asociaţiilor de ovine membre Romovis.

Cu detalii vom reveni în viitoarele ediţii ale revistei Ferma.

Vizualizat: 9070 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii