Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Controverse privind PLAFONAREA SUBVENŢIILOR

Publicat: 14 februarie 2020 - 12:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Confuzie generală în ceea ce priveşte poziţia României vizavi de plafonarea subvenţiilor europene în cadrul reformei Politicii Agricole Comune post-2020.

Prezent la conferinţa anuală a Clubului Fermierilor Români, Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a vorbit despre stadiul negocierilor europene pentru adoptarea bugetului multianual european, a noii PAC şi impactul pe care le vor avea asupra fermierilor. În ceea ce priveşte plafonarea subvenţiilor, ministrul Oros a declarat atunci că "România susţine plafonarea voluntară prin aplicarea unui mecanism de plată redistributivă, dar ar putea fi de acord şi cu plafonarea obligatorie, la un plafon mai ridicat, de exemplu 300.000 de euro"!

Adrian-Oros_bAceeaşi poziţie a susţinut-o şi secretarul de stat Emil Dumitru în intervenţii publice, acesta menţionând însă şi posibilitatea acceptării propunerii Comisiei Europene la nivelul de 100.000 euro. Pe de altă parte, europarlamentarul Daniel Buda, aflat chiar în miezul negocierilor de la Bruxelles, e de părere că în acest moment nu există practic decât două opţiuni. "Fie se optează pentru plafonarea la 100.000 de euro, cu deducerea a 50 la sută din cheltuielile cu forţa de muncă, fie se va asuma alocarea a 10% din sumele pentru pilonul I pentru fermierii mici şi mijlocii", spunea el săptămâna trecută la Palatul Parlamentului.

Considerând că o eventuală plafonare asumată ar putea crea prejudicii importante agricultorilor performanţi de la noi din ţară, Clubul Fermierilor Români a luat poziţie condamnând declaraţiile făcute în spaţiul public de către conducerea MADR.

"În acest stadiu al negocierilor europene privind reforma PAC, orice declaraţii din România privind susţinerea plafonării obligatorii conform cu propunerea Comisiei Europene contravine intereselor fermierilor performanţi din ţara noastră şi sunt de natură să afecteze demersurile făcute până în acest moment de către europarlamentarii români din Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European, demersuri susţinute şi promovate de Clubul Fermierilor Români", se arată într-un comunicat al Clubului.

"Plafonarea plăţilor directe va determina încetinirea şi punerea la risc a procesului de dezvoltare a fermelor competitive din ţara noastră (motorul agriculturii româneşti), cu consecinţe semnificative în plan economic (producţie, randament, profitabilitate), financiar (capital românesc la risc), social (angajaţi în agricultură la risc), mediu (neasumarea noilor măsuri de mediu) - fără a genera un câştig semnificativ şi în planul competitivităţii pentru fermele mici. Poziţia fermierilor performanţi din România este deplin pro-europeană, aceştia fiind primii care îşi asumă responsabil Politica Agricolă Comună, atunci când contribuie determinant la asigurarea siguranţei şi securităţii alimentare, la respectarea măsurilor de mediu", se mai precizează în acest comunicat.

FĂRĂ GARANŢII LA BRUXELLES!

"Acceptarea principiului plafonării obligatorii la un nivel mai mare (de ex. la 300.000 euro) nu oferă vreo garanţie privind şansele României de a reuşi impunerea unui astfel de plafon, dar va individualiza ţara noastră în procesul negocierilor europene, cu şanse minime de succes deoarece nu se situează în niciunul din cele două grupuri de state membre: pro sau contra plafonării propuse de Comisia Europeană", susţin reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

În acest moment, în negocierile de la Bruxelles privind Cadrul Financiar Multianual şi Reforma PAC post-2020, conform propunerii Comisiei Europene, plafonarea plăţilor directe este menţionată ca obligatorie de la 60.000 euro (max. 100.000 euro), iar la nivelul Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European reducerea subvenţiilor este propusă a fi voluntară, dar cu aplicarea unei plăţi redistributive de minimum 10%.

În condiţiile plafonării obligatorii propuse de Comisie, de la 60.000 la 100.000 euro, peste 3.500 de ferme româneşti care lucrează peste 3 milioane de hectare vor fi puternic afectate.

Vizualizat: 4454 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

ANUNŢ APIA: 153 MILIOANE EURO, ÎN CONTURILE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

ANUNŢ APIA: 153 MILIOANE EURO, ÎN CONTURILE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

13 ianuarie 2021 - 19:01

AUTORIZARE PLĂŢI. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă sumele autorizate la plată pentru sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) aferent Campaniei 2020.

PLĂŢI APIA LA ZI! CÂŢI FERMIERI AU PRIMIT SUBVENŢIA PE HECTAR!

PLĂŢI APIA LA ZI! CÂŢI FERMIERI AU PRIMIT SUBVENŢIA PE HECTAR!

13 ianuarie 2021 - 16:53

SUBVENŢII AGRICULTURĂ. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă stadiul plăţilor efectuate către fermieri pentru Campania 2020.

DESPĂGUBIRI SECETĂ PORUMB şi FLOAREA SOARELUI. OROS: NUMĂRUL CERERILOR ESTE MAI MULT DECÂT DUBLU, SPER SĂ FIE CORECTE!

DESPĂGUBIRI SECETĂ PORUMB şi FLOAREA SOARELUI. OROS: NUMĂRUL CERERILOR ESTE MAI MULT DECÂT DUBLU, SPER SĂ FIE CORECTE!

12 ianuarie 2021 - 19:32

BANI SECETĂ. Ministerul Agriculturii caută „resurse bugetare” pentru a plăti despăgubiri fermierilor ale căror culturi agricole de primăvară au fost afectate de secetă în 2020, spune ministrul Adrian Oros. Când şi cum vor fi plătiţi aceşti bani.

SUBVENŢIA DE MII DE EURO PE HECTAR CARE CONTINUĂ ŞI ÎN 2021

SUBVENŢIA DE MII DE EURO PE HECTAR CARE CONTINUĂ ŞI ÎN 2021

12 ianuarie 2021 - 14:45

AJUTOR DE MINIMIS. Sprijinul financiar acordat de Guvern în ultimii doi ani a redus cu 30% importurile de usturoi, arată date oficiale ale MADR.

ADRIAN OROS: PROGRAMUL TOMATA NU VA CONTINUA! CE AJUTOARE PRIMESC FERMIERII ÎN 2021!

ADRIAN OROS: PROGRAMUL TOMATA NU VA CONTINUA! CE AJUTOARE PRIMESC FERMIERII ÎN 2021!

11 ianuarie 2021 - 21:43

BANI PENTRU AGRICULTURĂ. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat că MADR nu va mai finanţa Programul „Tomata”. Cu ce va fi acesta înlocuit şi ce ajutoare din bugetul naţional vor primi fermierii români în 2021.

TERMEN APIA pentru CRESCĂTORII de ANIMALE: 29 IANUARIE!

TERMEN APIA pentru CRESCĂTORII de ANIMALE: 29 IANUARIE!

07 ianuarie 2021 - 12:48

DEPUNERE CERERI ŞI DOCUMENTE JUSTIFICATIVE. Anunţul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru crescătorii de porcine şi de păsări care au încheiate angajamente pentru bunăstarea animalelor

PLĂŢILE pentru FERMIERI care DEPIND de BUGETUL NAŢIONAL în 2021!

PLĂŢILE pentru FERMIERI care DEPIND de BUGETUL NAŢIONAL în 2021!

06 ianuarie 2021 - 23:44

BANI AGRICULTURĂ. Subvenţiile pentru fermieri vor fi plătite la fel ca până acum, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ce plăţi din bugetul de stat aşteaptă fermierii români în 2021.

TERMEN LIMITĂ la APIA pentru AJUTOR de STAT: 29 IANUARIE

TERMEN LIMITĂ la APIA pentru AJUTOR de STAT: 29 IANUARIE

06 ianuarie 2021 - 22:11

ACTE NECESARE. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că fermierii pot depune cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în luna decembrie şi în trimestrul al IV-lea al anului 2020 până la data 29 ianuarie 2021 inclusiv.

OFICIAL GUVERN: AJUTOR 80 DE MILIOANE EURO PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE ȘI CAPRINE!

OFICIAL GUVERN: AJUTOR 80 DE MILIOANE EURO PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE ȘI CAPRINE!

26 decembrie 2020 - 11:32

PROGRAM GUVERNARE! Pentru ajutoare în sectorul de creștere a ovinelor și caprinelor, Guvernul Cîțu anunță, în Programul de guvernare, că alocă 80 de milioane de euro pentru perioada 2021-2024. Printre măsuri se află și sprijinul pentru înființarea de ferme noi de îngrășare a tineretului ovin/caprin.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii