Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Controverse privind PLAFONAREA SUBVENŢIILOR

Publicat: 14 februarie 2020 - 12:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Confuzie generală în ceea ce priveşte poziţia României vizavi de plafonarea subvenţiilor europene în cadrul reformei Politicii Agricole Comune post-2020.

Prezent la conferinţa anuală a Clubului Fermierilor Români, Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a vorbit despre stadiul negocierilor europene pentru adoptarea bugetului multianual european, a noii PAC şi impactul pe care le vor avea asupra fermierilor. În ceea ce priveşte plafonarea subvenţiilor, ministrul Oros a declarat atunci că "România susţine plafonarea voluntară prin aplicarea unui mecanism de plată redistributivă, dar ar putea fi de acord şi cu plafonarea obligatorie, la un plafon mai ridicat, de exemplu 300.000 de euro"!

Adrian-Oros_bAceeaşi poziţie a susţinut-o şi secretarul de stat Emil Dumitru în intervenţii publice, acesta menţionând însă şi posibilitatea acceptării propunerii Comisiei Europene la nivelul de 100.000 euro. Pe de altă parte, europarlamentarul Daniel Buda, aflat chiar în miezul negocierilor de la Bruxelles, e de părere că în acest moment nu există practic decât două opţiuni. "Fie se optează pentru plafonarea la 100.000 de euro, cu deducerea a 50 la sută din cheltuielile cu forţa de muncă, fie se va asuma alocarea a 10% din sumele pentru pilonul I pentru fermierii mici şi mijlocii", spunea el săptămâna trecută la Palatul Parlamentului.

Considerând că o eventuală plafonare asumată ar putea crea prejudicii importante agricultorilor performanţi de la noi din ţară, Clubul Fermierilor Români a luat poziţie condamnând declaraţiile făcute în spaţiul public de către conducerea MADR.

"În acest stadiu al negocierilor europene privind reforma PAC, orice declaraţii din România privind susţinerea plafonării obligatorii conform cu propunerea Comisiei Europene contravine intereselor fermierilor performanţi din ţara noastră şi sunt de natură să afecteze demersurile făcute până în acest moment de către europarlamentarii români din Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European, demersuri susţinute şi promovate de Clubul Fermierilor Români", se arată într-un comunicat al Clubului.

"Plafonarea plăţilor directe va determina încetinirea şi punerea la risc a procesului de dezvoltare a fermelor competitive din ţara noastră (motorul agriculturii româneşti), cu consecinţe semnificative în plan economic (producţie, randament, profitabilitate), financiar (capital românesc la risc), social (angajaţi în agricultură la risc), mediu (neasumarea noilor măsuri de mediu) - fără a genera un câştig semnificativ şi în planul competitivităţii pentru fermele mici. Poziţia fermierilor performanţi din România este deplin pro-europeană, aceştia fiind primii care îşi asumă responsabil Politica Agricolă Comună, atunci când contribuie determinant la asigurarea siguranţei şi securităţii alimentare, la respectarea măsurilor de mediu", se mai precizează în acest comunicat.

FĂRĂ GARANŢII LA BRUXELLES!

"Acceptarea principiului plafonării obligatorii la un nivel mai mare (de ex. la 300.000 euro) nu oferă vreo garanţie privind şansele României de a reuşi impunerea unui astfel de plafon, dar va individualiza ţara noastră în procesul negocierilor europene, cu şanse minime de succes deoarece nu se situează în niciunul din cele două grupuri de state membre: pro sau contra plafonării propuse de Comisia Europeană", susţin reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

În acest moment, în negocierile de la Bruxelles privind Cadrul Financiar Multianual şi Reforma PAC post-2020, conform propunerii Comisiei Europene, plafonarea plăţilor directe este menţionată ca obligatorie de la 60.000 euro (max. 100.000 euro), iar la nivelul Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European reducerea subvenţiilor este propusă a fi voluntară, dar cu aplicarea unei plăţi redistributive de minimum 10%.

În condiţiile plafonării obligatorii propuse de Comisie, de la 60.000 la 100.000 euro, peste 3.500 de ferme româneşti care lucrează peste 3 milioane de hectare vor fi puternic afectate.

Vizualizat: 3454 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

Ion şi Marin

Ion şi Marin
Ion şi Marin discută. Detalii