Adama
Vinasa Rompak

Controverse privind PLAFONAREA SUBVENŢIILOR

Publicat: 14 februarie 2020 - 12:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Confuzie generală în ceea ce priveşte poziţia României vizavi de plafonarea subvenţiilor europene în cadrul reformei Politicii Agricole Comune post-2020.

Prezent la conferinţa anuală a Clubului Fermierilor Români, Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a vorbit despre stadiul negocierilor europene pentru adoptarea bugetului multianual european, a noii PAC şi impactul pe care le vor avea asupra fermierilor. În ceea ce priveşte plafonarea subvenţiilor, ministrul Oros a declarat atunci că "România susţine plafonarea voluntară prin aplicarea unui mecanism de plată redistributivă, dar ar putea fi de acord şi cu plafonarea obligatorie, la un plafon mai ridicat, de exemplu 300.000 de euro"!

Adrian-Oros_bAceeaşi poziţie a susţinut-o şi secretarul de stat Emil Dumitru în intervenţii publice, acesta menţionând însă şi posibilitatea acceptării propunerii Comisiei Europene la nivelul de 100.000 euro. Pe de altă parte, europarlamentarul Daniel Buda, aflat chiar în miezul negocierilor de la Bruxelles, e de părere că în acest moment nu există practic decât două opţiuni. "Fie se optează pentru plafonarea la 100.000 de euro, cu deducerea a 50 la sută din cheltuielile cu forţa de muncă, fie se va asuma alocarea a 10% din sumele pentru pilonul I pentru fermierii mici şi mijlocii", spunea el săptămâna trecută la Palatul Parlamentului.

Considerând că o eventuală plafonare asumată ar putea crea prejudicii importante agricultorilor performanţi de la noi din ţară, Clubul Fermierilor Români a luat poziţie condamnând declaraţiile făcute în spaţiul public de către conducerea MADR.

"În acest stadiu al negocierilor europene privind reforma PAC, orice declaraţii din România privind susţinerea plafonării obligatorii conform cu propunerea Comisiei Europene contravine intereselor fermierilor performanţi din ţara noastră şi sunt de natură să afecteze demersurile făcute până în acest moment de către europarlamentarii români din Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European, demersuri susţinute şi promovate de Clubul Fermierilor Români", se arată într-un comunicat al Clubului.

"Plafonarea plăţilor directe va determina încetinirea şi punerea la risc a procesului de dezvoltare a fermelor competitive din ţara noastră (motorul agriculturii româneşti), cu consecinţe semnificative în plan economic (producţie, randament, profitabilitate), financiar (capital românesc la risc), social (angajaţi în agricultură la risc), mediu (neasumarea noilor măsuri de mediu) - fără a genera un câştig semnificativ şi în planul competitivităţii pentru fermele mici. Poziţia fermierilor performanţi din România este deplin pro-europeană, aceştia fiind primii care îşi asumă responsabil Politica Agricolă Comună, atunci când contribuie determinant la asigurarea siguranţei şi securităţii alimentare, la respectarea măsurilor de mediu", se mai precizează în acest comunicat.

FĂRĂ GARANŢII LA BRUXELLES!

"Acceptarea principiului plafonării obligatorii la un nivel mai mare (de ex. la 300.000 euro) nu oferă vreo garanţie privind şansele României de a reuşi impunerea unui astfel de plafon, dar va individualiza ţara noastră în procesul negocierilor europene, cu şanse minime de succes deoarece nu se situează în niciunul din cele două grupuri de state membre: pro sau contra plafonării propuse de Comisia Europeană", susţin reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

În acest moment, în negocierile de la Bruxelles privind Cadrul Financiar Multianual şi Reforma PAC post-2020, conform propunerii Comisiei Europene, plafonarea plăţilor directe este menţionată ca obligatorie de la 60.000 euro (max. 100.000 euro), iar la nivelul Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European reducerea subvenţiilor este propusă a fi voluntară, dar cu aplicarea unei plăţi redistributive de minimum 10%.

În condiţiile plafonării obligatorii propuse de Comisie, de la 60.000 la 100.000 euro, peste 3.500 de ferme româneşti care lucrează peste 3 milioane de hectare vor fi puternic afectate.

Vizualizat: 5367 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Start Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare!

Start Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare!

19 noiembrie 2024 - 22:52

Programul Rabla pentru tractoare se deschide pe 22 noiembrie 2024, cu etapa înscrierii în program a dealerilor de mașini agricole.

Start plată ajutor secetă 1.000 euro/ha!

Start plată ajutor secetă 1.000 euro/ha!

14 noiembrie 2024 - 22:20

Direcțiile agricole au început plata către fermieri a ajutorului de secetă în valoare de 1.000 lei pe hectar, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Plăți APIA la zi: Câți fermieri au primit avansul din subvenții!

Plăți APIA la zi: Câți fermieri au primit avansul din subvenții!

14 noiembrie 2024 - 18:16

APIA anunță câți fermieri au primit avansul din subvențiile pentru acest an în prima lună de la startul campaniei de plăți în avans și ce sume încasează acesta din plăți directe.

Ajutoare mai mari pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Ajutoare mai mari pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

16 iunie 2024 - 21:34

Fermierii, crescătorii de animale din România vor primi ajutoare de stat mai mari. Vezi suma aprobată de Comisia Europeană!

Fermierii maghiari se roagă la Dumnezeu să NU ne trezim! Ce subvenții primesc pe litrul de lapte!

Fermierii maghiari se roagă la Dumnezeu să NU ne trezim! Ce subvenții primesc pe litrul de lapte!

16 iunie 2024 - 17:49

Principalele probleme pentru crescătorii de vaci de lapte din România sunt modul cum sunt direcționați banii către ferme și faptul că fermierii români sunt mai slab organizați decât cei din alte țări.

AZI: Sprijinul cuplat, la plata APIA! Sume pe hectar și cap de animal!

AZI: Sprijinul cuplat, la plata APIA! Sume pe hectar și cap de animal!

11 iunie 2024 - 16:08

APIA anunță fermierii că a început autorizarea la plată către fermieri a sumelor pe care aceștia le au de primit în contul sprijinului cuplat vegetal și zootehnic.

Bani pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă subvențiile APIA!

Bani pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă subvențiile APIA!

10 iunie 2024 - 23:57

Fermierii, crescătorii de animale pot lua credite în contul subvențiilor APIA pe care le au de primit pentru acest an.

Decizia MADR pentru fermierii români: Cum va fi aplicată derogarea GAEC 8!

Decizia MADR pentru fermierii români: Cum va fi aplicată derogarea GAEC 8!

19 februarie 2024 - 23:51

Cum pot aplica fermierii români derogarea GAEC 8 anul acesta! Reprezentanții fermierilor români s-au întâlnit pe 19 februarie cu ministrul Florin Barbu și echipa MADR pentru a discuta cum vor fi aplicate standardul GAEC 8 și Ecoschema PD-04 (înverzire) în acest an.

URGENT plată APIA înverzire și ajutor național tranzitoriu!

URGENT plată APIA înverzire și ajutor național tranzitoriu!

15 februarie 2024 - 12:14

Plata de urgență către fermierii români a subvențiilor APIA pentru anul de cerere 2023 care sunt blocate în acest moment!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

14 februarie 2024 - 23:36

Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Retezatul-Haţeg”, a sesizat o serie de inechități pe care le suportă oieritul din România față de alte sectoare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii