Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Controverse privind PLAFONAREA SUBVENŢIILOR

Publicat: 14 februarie 2020 - 12:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Confuzie generală în ceea ce priveşte poziţia României vizavi de plafonarea subvenţiilor europene în cadrul reformei Politicii Agricole Comune post-2020.

Prezent la conferinţa anuală a Clubului Fermierilor Români, Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a vorbit despre stadiul negocierilor europene pentru adoptarea bugetului multianual european, a noii PAC şi impactul pe care le vor avea asupra fermierilor. În ceea ce priveşte plafonarea subvenţiilor, ministrul Oros a declarat atunci că "România susţine plafonarea voluntară prin aplicarea unui mecanism de plată redistributivă, dar ar putea fi de acord şi cu plafonarea obligatorie, la un plafon mai ridicat, de exemplu 300.000 de euro"!

Adrian-Oros_bAceeaşi poziţie a susţinut-o şi secretarul de stat Emil Dumitru în intervenţii publice, acesta menţionând însă şi posibilitatea acceptării propunerii Comisiei Europene la nivelul de 100.000 euro. Pe de altă parte, europarlamentarul Daniel Buda, aflat chiar în miezul negocierilor de la Bruxelles, e de părere că în acest moment nu există practic decât două opţiuni. "Fie se optează pentru plafonarea la 100.000 de euro, cu deducerea a 50 la sută din cheltuielile cu forţa de muncă, fie se va asuma alocarea a 10% din sumele pentru pilonul I pentru fermierii mici şi mijlocii", spunea el săptămâna trecută la Palatul Parlamentului.

Considerând că o eventuală plafonare asumată ar putea crea prejudicii importante agricultorilor performanţi de la noi din ţară, Clubul Fermierilor Români a luat poziţie condamnând declaraţiile făcute în spaţiul public de către conducerea MADR.

"În acest stadiu al negocierilor europene privind reforma PAC, orice declaraţii din România privind susţinerea plafonării obligatorii conform cu propunerea Comisiei Europene contravine intereselor fermierilor performanţi din ţara noastră şi sunt de natură să afecteze demersurile făcute până în acest moment de către europarlamentarii români din Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European, demersuri susţinute şi promovate de Clubul Fermierilor Români", se arată într-un comunicat al Clubului.

"Plafonarea plăţilor directe va determina încetinirea şi punerea la risc a procesului de dezvoltare a fermelor competitive din ţara noastră (motorul agriculturii româneşti), cu consecinţe semnificative în plan economic (producţie, randament, profitabilitate), financiar (capital românesc la risc), social (angajaţi în agricultură la risc), mediu (neasumarea noilor măsuri de mediu) - fără a genera un câştig semnificativ şi în planul competitivităţii pentru fermele mici. Poziţia fermierilor performanţi din România este deplin pro-europeană, aceştia fiind primii care îşi asumă responsabil Politica Agricolă Comună, atunci când contribuie determinant la asigurarea siguranţei şi securităţii alimentare, la respectarea măsurilor de mediu", se mai precizează în acest comunicat.

FĂRĂ GARANŢII LA BRUXELLES!

"Acceptarea principiului plafonării obligatorii la un nivel mai mare (de ex. la 300.000 euro) nu oferă vreo garanţie privind şansele României de a reuşi impunerea unui astfel de plafon, dar va individualiza ţara noastră în procesul negocierilor europene, cu şanse minime de succes deoarece nu se situează în niciunul din cele două grupuri de state membre: pro sau contra plafonării propuse de Comisia Europeană", susţin reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

În acest moment, în negocierile de la Bruxelles privind Cadrul Financiar Multianual şi Reforma PAC post-2020, conform propunerii Comisiei Europene, plafonarea plăţilor directe este menţionată ca obligatorie de la 60.000 euro (max. 100.000 euro), iar la nivelul Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European reducerea subvenţiilor este propusă a fi voluntară, dar cu aplicarea unei plăţi redistributive de minimum 10%.

În condiţiile plafonării obligatorii propuse de Comisie, de la 60.000 la 100.000 euro, peste 3.500 de ferme româneşti care lucrează peste 3 milioane de hectare vor fi puternic afectate.

Vizualizat: 4117 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

AJUTOR pentru CARNEA DE OAIE, VITĂ ȘI CAPRĂ! NU A MAI FOST ACORDAT DE 20 DE ANI!

AJUTOR pentru CARNEA DE OAIE, VITĂ ȘI CAPRĂ! NU A MAI FOST ACORDAT DE 20 DE ANI!

01 mai 2020 - 08:29

OFICIAL PARLAMENTUL EUROPEAN! De 20 de ani nu a mai fost acordat acest ajutor pentru carnea de oaie și capră, iar ajutorul pentru carnea de vită era prevăzut ca o măsură standard, dar nu a fst acordat fermierilor niciodată, a spus comisarul european pentru Agricultură și Dzvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, în discursul său din Comisia AGRI, Parlamentul European, întrunită pe 30 aprilie 2020. Despre ce ajutoare este vorba?

PLĂŢI APIA AZI: 67 MILIOANE EURO în conturile FERMIERILOR!

PLĂŢI APIA AZI: 67 MILIOANE EURO în conturile FERMIERILOR!

10 aprilie 2020 - 09:39

BANI FERMIERI. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că plăteşte azi, 10 aprilie, 67 de milioane de euro în conturile fermierilor români, pentru cereri de plată depuse în anul 2019.

OPRIŢI EXPORTURILE de CEREALE! MAI AVEM DOAR 700.000 TONE de GRÂU, CU TOT CU REZERVA DE STAT!

OPRIŢI EXPORTURILE de CEREALE! MAI AVEM DOAR 700.000 TONE de GRÂU, CU TOT CU REZERVA DE STAT!

08 aprilie 2020 - 20:57

CIRC FĂRĂ PÂINE! Consilierul onorific al premierului Ludovic Orban, deputatul Remus Borza, avertizează că în România urmează o criză alimentară. Acesta afirmă că stocurile de grâu şi de carne sunt insuficiente pentru a hrăni populaţia, iar anul agricol 2020 se anunţă slab, din cauza secetei, şi propune suspendarea exporturilor de cereale pe perioada stării de urgenţă.

FERMIERII cer DECLARAREA STĂRII de CALAMITATE din cauza SECETEI! PRODUCŢIA de CEREALE din 2020, în PERICOL!

FERMIERII cer DECLARAREA STĂRII de CALAMITATE din cauza SECETEI! PRODUCŢIA de CEREALE din 2020, în PERICOL!

08 aprilie 2020 - 19:04

RISC PENTRU SECURITATEA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) solicită, din nou, autorităţilor române sprijin pentru soluţionarea problemelor grave cu care se confruntă fermierii din sectorul vegetal în această perioadă.

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

08 aprilie 2020 - 17:07

Probabil aţi observat deja, de la prima privire, că FERMA arată complet diferit. Am decis să schimbăm grafica, dar şi modalitatea de redare a conţinutului, cu accent pe informaţiile esenţiale pentru ca totul să fie uşor de citit, mai atractiv, dar şi mult mai rapid - ştim că timpul este esenţial pentru fermieri!

ARD PĂDURILE în HUNEDOARA! PESTE 200 HA DISTRUSE de FLĂCĂRI! Ce RISCĂ FERMIERII care DAU FOC TERENURILOR!

ARD PĂDURILE în HUNEDOARA! PESTE 200 HA DISTRUSE de FLĂCĂRI! Ce RISCĂ FERMIERII care DAU FOC TERENURILOR!

08 aprilie 2020 - 15:53

DEZASTRU PROVOCAT DE FOC! Peste 200 de hectare de litieră de pădure şi 15 hectare de vegetaţie uscată au fost afectate de 14 incendii izbucnite pe 7 aprilie, pe teritoriul judeţului Hunedoara. Pompierii se luptă de mai mult de o zi cu flăcările, care încă nu au fost stinse în totalitate.

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

07 aprilie 2020 - 23:31

Mereu cu un pas înainte, Revista FERMA revoluţionează designul publicaţiilor agricole româneşti. Subiecte la zi, CELULA DE CRIZA FERMA – constituită special în contextul pandemiei COVID-19 - minut cu minut în contact cu fermierii, CAMPANIE de SUSŢINERE A PRODUCĂTORILOR LOCALI, toate într-un layout unic, special creat pentru dumneavoastră, pentru noi toţi, pentru AGRICULTURA VIITORULUI nostru!

Pintea (APIA): NU E NEVOIE ca FERMIERII SĂ AIBĂ INTERNET pentru DEPUNEREA CERERII! CÂŢI au depus cererile PRIN TELEFON!

Pintea (APIA): NU E NEVOIE ca FERMIERII SĂ AIBĂ INTERNET pentru DEPUNEREA CERERII! CÂŢI au depus cererile PRIN TELEFON!

07 aprilie 2020 - 18:42

CERERI SUBVENŢII APIA 2020. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că, în cele două zile de depunere electronică, s-a depus deja un număr de 16.698 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 111.448 hectare, pentru subvenţiile aferente anului 2020.

Şeful APIA: CÂND ÎNCEPE plata SPRIJINULUI CUPLAT VEGETAL! SUMELE pe care le vor primi FERMIERII!

Şeful APIA: CÂND ÎNCEPE plata SPRIJINULUI CUPLAT VEGETAL! SUMELE pe care le vor primi FERMIERII!

07 aprilie 2020 - 15:26

SUBVENŢII APIA 2019. Fermierii români aşteaptă de la APIA subvenţiile cele mai consistente pe care le mai au de primit pentru anul 2019 şi din care nu le-a fost plătit până acum nici un leu: sprijinul cuplat vegetal. AGROINFO l-a întrebat pe şeful Agenţiei de Plăţi, Adrian Pintea, când vor ajunge aceşti bani la fermieri.

PESTE 2 MILIARDE de EURO de la Comisia Europeană pentru PLĂŢILE către FERMIERII ROMÂNI!

PESTE 2 MILIARDE de EURO de la Comisia Europeană pentru PLĂŢILE către FERMIERII ROMÂNI!

07 aprilie 2020 - 12:32

BANI PENTRU PLATA SUBVENŢIILOR AGRICOLE. România a primit în acest an de la Comisia Europeană peste două miliarde de euro din sumele utilizate de la bugetul de stat pentru plăţile directe în agricultură, a anunţat Ministerul Agriculturii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii