Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APIA nu face plăţi. Se eliberează adeverinţe pentru accesarea creditelor

Publicat: 15 ianuarie 2013 - 15:49
8 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care nu au primit subvenţiile pot apela la soluţia creditului agricol, întrucât Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Timiş a anunţat că eliberează adeverinţe pentru beneficiarii schemei de plată naţională directă complementară (PNDC1).

“Valoarea creditului va fi de până la 80% din suma cuvenită din PNDC 1. Plătile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5383 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2012”, se arată în comunicatul APIA Timiş.

Dacă Buget nu e, nici plăţi nu se fac
“De regulă atunci când nu s-au făcut plăţi fizice s-a mers pe această variantă de credit punte care a funcţionat în fiecare an, din 2009 încoace”, ne-a declarat Florin Marius Faur, director APIA Timiş.
Potrivit acestuia, până la stabilirea unui buget clar pe 2013, nu se fac plăţi. “Fiind vorba de plăţi care se suportă exclusiv din bugetul naţional, aşa cum este PNDC1, este evident că până la finalizarea demersurilor pentru bugetul pe 2013 nu există posibilitatea de plată. Este necesar ca bugetul pe anul 2013 să fie aprobat, ca să se poată demara efectuarea oricărui tip de plată”, explică Florin Faur.

Cea mai mare parte a fermierilor nu a primit banii pentru PNDC1
APIA Centrală ne-a comunicat recent că “în luna decembrie, pentru schemele de plată pe suprafaţă, APIA a efectuat plăţi în valoare de 36,77 milioane de euro aferente Plăţii naţionale directe complementare pentru culturi situate în teren arabil (PNDC1)”.
Aşadar plăţi s-au făcut, dar nu pentru toţi fermierii, după cum ne-a declarat şi directorul APIA Timiş. “S-au făcut plăţi din resursele ce au mai existat din bugetul MADR pe anul 2012, însă cea mai mare parte a fermierilor nu a primit încă banii pentru PNDC1, întrucât fondurile s-au epuizat în luna decembrie, iar obligativitatea de plată merge până la data de 30 iunie a anului următor, conform regulamentelor europene”, spune Faur.

Creditul agricol – o alternativă “la îndemână”
De fiecare dată când APIA nu poate efectua plăţi către fermieri le oferă acestora drept alternativă – adeverinţe.
Cu acestea, fermierii care au nevoie de bani, şi care nu mai pot aştepta subvenţia, merg la băncile cu care APIA a încheiat convenţii pentru a solicita un credit. “Creditele se închid automat în momentul în care se fac plăţile de la APIA. Practic ele sunt girate de Agenţie printr-o adeverinţă şi în baza acesteia, în momentul în care se achită plata se închide creditul. Girăm de fapt cu cererea depusă de fermier şi cu sumele aferente. Este o decizie la latitudinea fermierului, dacă acceptă sau nu adeverinţa de credit”, adaugă directorul APIA Timiş.

Din ce bani se plătesc restanţele SAPS
Depre PNDC1 am fost lămuriţi: plăţile se vor face abia după stabilirea bugetului MADR pe 2013, dar restanţele din 2012? Tot din bugetul anului 2013, până vin banii europeni. “PNDC fiind exclusiv cu finanţare din bugetul naţiona, va fi plătit din Bugetul pe 2013, în schimb SAPS-ul este o plată din fonduri europene, statul român va asigura prefinanţarea, dar banii respectivi vor fi rambursaţi de UE în a treia zi lucrătoare de la trimiterea declaraţiei de plată la Bruxelles, conform regulamentului”, conchide Florin Faur.
Aşadar, nici restanţele din SAPS nu se pot efectua, tot până la stabilirea bugetului MADR pe 2013.

Vizualizat: 10655 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PLĂȚI FĂCUTE DE AFIR! DATE OFICIALE OCTOMBRIE 2020!

PLĂȚI FĂCUTE DE AFIR! DATE OFICIALE OCTOMBRIE 2020!

16 octombrie 2020 - 12:57

OFICIAL! Ținta de plăți asumată de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru anul 2020 a fost în octombrie 2019 de 550 de milioane de euro. În ciuda crizei sanitare, AFIR susține că a reușit să depășească acest obiectiv. Astfel, plățile făcute de AFIR anul acesta se ridică la suma de 656 milioane de euro.

DOUĂ MILIARDE DE EURO ÎN CONTURILE ROMÂNIEI PENTRU PLĂȚILE FERMIERILOR!

DOUĂ MILIARDE DE EURO ÎN CONTURILE ROMÂNIEI PENTRU PLĂȚILE FERMIERILOR!

16 octombrie 2020 - 12:44

SUMĂ RAMBURSATĂ DE COMISIA EUROPEANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că României i-au fost rambursate de către Comisia Europeană, anul acesta, în total, două miliarde de euro. Suma reprezintă plățile făcute către fermierii români pentru anul de campanie 2019.

VEȘTI DE LA BRUXELLES despre POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ!

VEȘTI DE LA BRUXELLES despre POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ!

14 octombrie 2020 - 07:47

COMUNICAT. Trei din patru europeni au auzit de politica agricolă comună (PAC) și consideră că toți cetățenii beneficiază de pe urma acesteia, conform celui mai recent sondaj de opinie public realizat de Eurobarometru la nivelul UE cu privire la agricultură și PAC, publicat marți, 13 octombrie, de Comisia Europeană.

AFIR: UN NOU GHID PENTRU AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

AFIR: UN NOU GHID PENTRU AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

02 octombrie 2020 - 18:57

SIMPLIFICAREA CONDIȚIILOR! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), pe pagina oficială de internet, www.afir.info, la secțiunea Transparență decizională.

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

29 septembrie 2020 - 07:58

TERMEN LIMITĂ CERERE. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță tinerii fermieri că termenul limită pentru depunerea cererii pentru obținerea ajutorului de 50.000 de euro la instalarea ca șefi de exploatație agricolă este 15 octombrie 2020, ora 15:59.

LISTA LICEELOR AGRICOLE CARE PRIMESC BANI DE LA MINISTERUL AGRICULTURII!

LISTA LICEELOR AGRICOLE CARE PRIMESC BANI DE LA MINISTERUL AGRICULTURII!

22 septembrie 2020 - 20:18

COMUNICAT MADR. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se află în plin proces de semnare a contractelor de finanțare pentru investiții specifice și asigurarea unor cheltuieli materiale pentru un număr de 56 de licee tehnologice cu profil preponderent agricol. Valoarea totală a finanțării pentru anul 2020 este de 10 milioane lei.

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI despre AJUTORUL DE 50.000 DE EURO pentru TINERII FERMIERI!

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI despre AJUTORUL DE 50.000 DE EURO pentru TINERII FERMIERI!

15 septembrie 2020 - 09:17

COMUNICAT. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale primește până în data de 15 octombrie 2020 solicitări de finanțare prin submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Pragul de calitate pentru primirea proiectelor, începând cu 16 septembrie, este de 25 de puncte.

VEȘTI IMPORTANTE DESPRE SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR ROMÂNI!

VEȘTI IMPORTANTE DESPRE SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR ROMÂNI!

14 septembrie 2020 - 11:19

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PLĂȚILE DIRECTE ALE FERMIERILOR? A crescut bugetul pentru agricultură, pentru noul exercițiu financiar 2021-2027. Plafonarea subvențiilor la suma de 100.000 de euro va fi aplicată doar pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS) sunt câteva dintre veștile aduse de la Bruxelles de reprezentanții fermierilor români, care au participat la discuții, Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR). Inserăm comunicatul APPR.

CÂȚI CRESCĂTORI DE ANIMALE CER AJUTORUL DE 300.000 EURO PENTRU UN ABATOR?

CÂȚI CRESCĂTORI DE ANIMALE CER AJUTORUL DE 300.000 EURO PENTRU UN ABATOR?

13 septembrie 2020 - 10:26

BANI PENTRU ABATOARE ÎN ZONA MONTANĂ. Niciun crescător de animale nu solicită, până la această dată, ajutorul european pentru construirea unui abator în zona montană. Ministerul Agriculturii a alocat peste 12 milioane de euro pentru această măsură deschisă în PNDR 2020, investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană. Potrivit informațiilor Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ajutorul de 300.000 de euro pentru un abator nu a tentat pe nimeni până la această dată.

EURODEPUTAT BUDA: INTERZIS STATELOR MEMBRE UE SĂ ÎMPOVĂREZE FERMIERII CU CONDIȚII ÎN PLUS FAȚĂ DE REGULAMENTELE EUROPENE!

EURODEPUTAT BUDA: INTERZIS STATELOR MEMBRE UE SĂ ÎMPOVĂREZE FERMIERII CU CONDIȚII ÎN PLUS FAȚĂ DE REGULAMENTELE EUROPENE!

11 septembrie 2020 - 08:53

FĂRĂ BIROCRAȚIE. Regulamentele europene sunt interpretate în România, de multe ori, prin adăugarea de noi condiții pentru obținerea subvențiilor europene, de sarcini administrative în plus pentru fermieri. Regulile europene nu sunt făcute să încurajeze birocrația. Este interzis statelor membre UE să adauge sarcini în plus, dincolo de regulamentele europene, fermierilor, a declarat europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [8]  
Pagini: [1]  1   
8.
Viorel
|
01. 17, 2013. Thursday 13:00

Domnilor parca...intr-un comunicat tot de la APIA intrbati fiind de redactia ''FERMA''cum e cu platile subventii transa a doua au raspuns ca vor urma a se face platile restante in saptamina 14-20 ianuarie (vezi articol Ferma) atunci cum mai este????,o harababura de nedescris nu stie nimeni ce sa inteleaga!!! DE CE NU DA UN COMUNICAT DE PRESA DL. MINISTRU AL AGRICULTURII SA SPUNA CE AVEM DE FACUT ???Vorbim intre noi ,ne consultam dar nimeni nu stie ceva concret.O ZI BUNA TUTUROR!

7.
ildiko
|
01. 17, 2013. Thursday 07:24

problema e ca numai se spune ca 80% in realitate 60% le c e c GHeorgheni-Harghita,fiindca asa este GRILA

6.
Vasile_si_atat
|
01. 16, 2013. Wednesday 20:53

Asta meritam. In locul drepturilor noastre, si acelea putine, constand in subventi si alte ajutoare infime, primim...cate-o flegma, constand in adeverinte pentru accesarea creditelor bancare. In traducere, ni se ia si din putinul care ni se cuvine! Sistemul bancar, in tara noastra, e o camatarie, doar ca e legala. Ce face guvernul in privinta asta? Absolut nimic! Ce facem noi see you privire la nemultumirile noastre? Absolut nimic. Asadar, inchei exact see you ce am inceput: Asta meritam.

5.
tony
|
01. 16, 2013. Wednesday 12:20

oare cind se va naste si pentru Romania un conducator adevarat ?

4.
maldaianu
|
01. 16, 2013. Wednesday 08:57

au luat votul cu minciuni nu este nici o deosebire intre ei

3.
Radulescu Florin
|
01. 16, 2013. Wednesday 08:48

Doresc sa va adresez o singura intrebare: Fermierii cand primesc subventiile la bovine de pe anul 2012?, intrucat nu au primit nimic de la APIA pentru acest sector agricol. Datorita secetei din anul 2012 sunt fermieri care sunt nevoiti sa achizitioneze furajele necesare pentru animale dar daca acestia nu beneficiaza de banii din subventia respectiva, la timp, sunt nevoiti sa le vanda sau sa le sacrifice datorita acestui sistem de plati care nu-si onoreaza promisiunile.

2.
tanase emil
|
01. 15, 2013. Tuesday 19:39

Lupul isi schimba parul da`naravul ba, asai si cu politicieni nostri,hotii deghizati in moralisti, s-au laudat ca au marit subventile,faceau calendare de plata totala a SAPS pana la finalul anului,a PNDC la fel si toate astea de pomana ca n-au facut nimic,RUSINE DOMNILOR GUVERNANTII

1.
cosnean calin
|
01. 15, 2013. Tuesday 17:55

HALAL mod de a spijini agricultura domnilor guvernanti. Acestea sunt masurile cu care v-ati laudat ca o sa sprijiniti agricultura. Dupa un an dezastruos in agricultura singurele noastre sperante se indreptau spre subventii dar se pare ca le vom primii poate prea tarziu pentru unii dintre noi. Sunteti la fel ca ceilalti MINCINOSI sau poate chiar mai rau

Rezultate: [8]  
Pagini: [1]  1   

Video

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019: sistemul TrueView şi semănătoarea PL 5800. Sistemul TrueView este format dintr-un set de senzori electronici (montaţi pe colţi grapei de la Turbo Max) prin care sunt colectate, în timp real, date privind: umiditatea, temperatura, masă organică, pH-ul şi structura solului. Astfel se face o cartografierea solelor şi sunt alcătuite hărţi care pot fi apoi folosite pentru semănat cu rată variabilă pe semănătoarea Great Plains PL 5800, dotată şi cu sistemul AccuShot.

 

Interviu cu Alexandru Berghin, reprezentant Great Plains în România.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii