România va continua să împărtăşească Republicii Moldova din experienţa sa din procesul de aderare la UE pentru a ajuta Chişinăul să nu comită erorile pe care ea nu le-a evitat, dar şi pentru ca producătorii de peste Prut să fie suficient de pregătiţi pentru a face faţă concurenţei de pe piaţa europeană, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Ministrul a participat la Chişinău la consultările informale în vederea pregătirii Conferinţei Regionale pentru Europa a Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO). Acesta a menţionat că între Ministerele Agriculturii dintre cele două state există mai multe parteneriate, dar printre cele mai importante sunt cele care ţin de programe de schimb de informaţii cu privire la adaptarea instituţională a Republicii Moldova la ceea ce înseamnă statutul de stat membru al UE. „Şi România a trecut foarte greu de această perioadă în anii 2005-2006, atunci când a trebuit să înfiinţeze instituţii similare celor din UE. Avem toată deschiderea şi vom susţine cu tot ce putem noi, în primul rând cu cunoştinţele pe care le-am căpătat în această perioadă”, a declarat ministrul Constantin.
Şeful MADR a menţionat că Republica Moldova şi agenţii economici din acest stat trebuie să acorde atenţie în special pregătirii pentru a face faţă concurenţei de pe piaţa comunitară şi să nu repete greşelile pe care le-a făcut România. „Sfatul meu este să-şi pregătească foarte bine domeniile principale din punct de vedere economic pentru competiţia pe care o vor avea pe piaţa UE. Îmi amintesc că, în 2007, atunci când am aderat, foarte multe unităţi de procesare a laptelui, a cărnii au fost nevoite să fie închise. De aceea trebuie să se concentreze, aşa cum ar fi trebuit să ne concentrăm şi noi, pe pregătirea domeniilor principale pentru competiţia europeană, pentru câştigarea pieţei unice”, a declarat Daniel Constantin.
Referindu-se la reuniunea de la Chişinău, el a menţionat că România a vrut ca aceasta să se desfăşoare în capitala Republicii Moldova pentru că „am vrut să arătăm deschiderea pe care România o are pentru Republica Moldova şi este o bună oportunitate pentru Republica Moldova să arate progresele pe care le-a făcut şi ambiţia de aliniere a agriculturii la ceea ce înseamnă contextul european şi cel mondial”. sursa: Agerpres