Adama
Vinasa Rompak

Fost primar dâmboviţean şi un funcţionar APIA, judecaţi pentru fraudarea banilor pentru păşuni

Publicat: 04 iulie 2011 - 20:54
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fostul primar al comunei Cornăţelu, judeţul Dâmboviţa, Liviu Georgescu, Sorin Bărbulescu, funcţionar din cadrul Centrului Local Târgovişte al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) şi administratorul SC Mateus SRL, Cristian-Alexandru Matei, au fost trimişi în judecată de DNA pentru fraudare de fonduri comunitare, fiind acuzaţi că au fraudat bugetul UE şi bugetul naţional cu 23.000 euro din banii acordaţi pentru păşuni.

Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, în rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în mai 2007, Georgescu, în calitate de primar, l-a determinat pe administratorul Mateus SRL şi pe mai mulţi locuitori ai comunei Cornăţelu să formuleze cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă acordate din fonduri FEGA şi FADR, asigurându-i că banii astfel obţinuţi vor fi folosiţi de primărie pentru îngrijirea păşunii comunale.

“Inculpatul Georgescu cunoştea că cererile conţin menţiuni false, întrucât păşunile respective, în suprafaţă totală de aproximativ 345 de hectare, erau în proprietatea Consiliului Local al comunei Cornăţelu. Acest demers a fost sprijinit de inculpatul Bărbulescu, care a redactat cererile de plată pentru solicitanţi, a primit documentaţia incomplet întocmită şi a înregistrat-o, cunoscând că cererile conţin menţiuni false şi a omis să solicite documente valabile care să ateste dreptul de folosinţă a suprafeţelor de teren pentru care s-au solicitat plăţile”, susţin procurorii.

Aceleaşi surse susţin că, în mod similar, în 26 aprilie 2007, inculpatul Matei a solicitat în nume personal fonduri europene pentru păşune fără a deţine sub nici un titlu terenul pentru care a solicitat banii, fiind ajutat de Sorin Bărbulescu, care a înregistrat cererea fără să solicite documente justificative cu privire la dreptul de folosinţă a terenului.

În comunicatul citat de Agerpres, DNA precizează că, în acest mod, inculpaţii au cauzat general al Comunităţilor Europene şi bugetului naţional un prejudiciu în sumă totală de peste 77.000 lei (aproximativ 23.000 euro), însă acesta a fost în cea mai mare parte recuperat în cursul urmăririi penale.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Răcari.

Vizualizat: 6195 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

APAF: Consiliile Locale încasează necuvenit fonduri europene destinate întreţinerii păşunilor

APAF: Consiliile Locale încasează necuvenit fonduri europene destinate întreţinerii păşunilor

Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale şi Altor Abuzuri ale Statului (APAF) acuză primarii şi Consiliile Locale din majoritatea comunelor din România că încasează necuvenit fondurile europene alocate pentru întreţinerea păşunilor şi islazurilor, deşi principalii beneficiari ar trebui să fie crescătorii de animale.

Vaslui: Primarul şi secretarul unei comune, acuzaţi că au încasat ilegal subvenţii de la APIA

Vaslui: Primarul şi secretarul unei comune, acuzaţi că au încasat ilegal subvenţii de la APIA

Procurorii au dispus trimiterea în judecată şi a unui referent din APIA, sub acuzaţia de neglijenţă în serviciu, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de DNA.

Cei patru vor fi judecaţi de magistraţii Judecătoriei Vaslui, primul termen al procesului fiind programat pentru 30 martie.

Procurorii Serviciului Teritorial Iaşi al DNA au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Codăeşti, Mitu Rusu, a secretarului comunei, Valeriu Raba, şi a preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Animare Codăeşti, Fănică Adam, sub acuzaţia de fals intelectual şi obţinerea ilegală de fonduri europene.

Botoşani: Prefectul a solicitat suspendarea plăţilor subvenţiei pentru păşuni

Botoşani: Prefectul a solicitat suspendarea plăţilor subvenţiei pentru păşuni

El a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că există indicii de comitere a unor ilegalităţi în atribuirea contractelor de închiriere a păşunilor. Potrivit acestuia, suprafeţele de păşunat sunt puse la dispoziţia unor persoane juridice sau fizice apropiate primarilor, în scopul obţinerii de către acestea a subvenţiilor acordate de Uniunea Europeană (de 50 euro/hectar).

Nu luăm noi, nu luaţi nici voi!

Nu luăm noi, nu luaţi nici voi!

Cam aşa pun consilierii locali şi primarii problema când vine vorba de păşunea comunală şi mai ales de plăţile directe pe suprafaţă. Nu vor şi pace să încheie contracte de concesionare sau închiriere cu crescătorii de animale sau asociaţiile acestora, chiar şi cu riscul să se piardă banii şi păşunea să rămână într-o veşnică paragină...

Păşunea-i tot mai disputată

Păşunea-i tot mai disputată

“Am propus în nenumărate rânduri Ministerului Agriculturii modificarea Ord. 246/2008 privind acordarea subvenţiei pe suprafaţă, prin înlocuirea punctului 7 al art. 5, care permite consiliilor locale să depună cerere pentru plata pe suprafaţă, cu o prevedere prin care doar crescătorul de animale, care este şi utilizatorul păşunii, să poată beneficia de subvenţie, aşa cum prevede legislaţia europeană, cu menţiunea că acolo unde nu există crescători de animale sau cereri de arendare a păşunilor adresate primăriilor către crescători să se accepte şi primăriile.

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
gygy78
|
07. 26, 2011. Tuesday 22:49
buna seara!
in legatura cu aceasta frauda,la noi in comuna,com.borcea jud.calarasi,fara dovezi dar mai mult ca sigur,se intampla cam acelasi lucru.crescatorii de animale si cei ce ingrijesc animalele locuitorilor comunei,nu mai au decat o mica parte din suprafata de vreo 250-300 ha din pasunea care era odata.dece cred ca se intampla asa,?domnull primar are in folosinta o mare parte de teren in aceasta pasune,pe care il foloseste pentru cultivarea cerealelor,in folos propriu!tin sa mentionez ca respectivul primar nu este un copil al comunei noastre,dansul este de loc de prin jud dolj.....
1.
bil63
|
07. 05, 2011. Tuesday 08:47
Stimati domni si doamne,
Aceiasi problema exista si in localitatea mea, Cincu, jud. Brasov. Primaria a desemnat o persoana, recte d-nul Popelca sa administreze prin firma infiintata de primarie sau el, nu stiu precis, pasunea comunala. Subventia pe pasunat a fost ridicata de d-nul Popelca, iar cu acesti bani, aproximativ 28.000 euro, d-nul Popelca a deschis o discoteca si un bar in comuna, a achizitionat 2 autoturisme, un tractor cu remorca si multe alte nimicuri. Toate acestea la preturi supraevaluate. A fost chemat si dansul la DNA, dar pana acum nu s-a intamplat nimic. Si toate acestea in detrimentul crescatorilor de animale si cu ajutorul unui consilier judetean PNL, d-nul Grapa si a unui consilier local in Fagaras, al carui nume imi scapa acum. Sper ca ziua dreptatii sa vina si pentru locuitorii din Cincu.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii