Adama
Vinasa Rompak

În ce condiţii vor putea fi concesionate/închiriate pajiştile publice?

Publicat: 04 iunie 2013 - 22:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Ministerul Agriculturii a publicat modelele de contracte de concesiune/închiere a pajiştilor

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au elaborat un proiect de Ordin pentru aprobarea contractelor-cadru de concesiune și închiriere a suprafeţelor de pajişti aflate în domeniul public/privat al comunelor, oraşelor, respectiv municipiilor.

Documentul stabileşte conținutul-cadru al contractelor de concesiune, respectiv de închiriere a suprafeţelor de pajişti aflate în domeniul public/privat al comunelor, oraşelor, respectiv municipiilor şi care sunt supuse regimului de organizare, administrare şi exploatare prevăzute la art. 3 lit.b) și d) din OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, precum și precizări specifice exploatării pajiștilor.

Modelele de contract de concesiune, respectiv de închiriere prezentate în proiecul de ordin prevăd că predarea-primirea obiectului concesiunii/închirierii se efectuează pe bază de proces-verbal în termen de 5 zile de la data semnării contractului, proces-verbal care devine act adițional al acestuia.

Modelele de contract includ şi categoriile de bunuri ce vor fi utilizate de concesionar/locatar în derularea concesiunii/închirierii şi condiţiile utilizării acestora.

În ambele modele de contracte se precizează şi că obiectivele concedentului (cel care dă în concesiune)/locatorului (cel care dă spre închierere pajiştea) sunt:
a) menținerea suprafeței de pajiște;
b) realizarea pășunatului rațional pe grupe de animale și pe tarlale, cu scopul menținerii calității
covorului vegetal;
c) creșterea producției de masă verde pe ha pajiște.

Contractele de concesiune/închiriere pot fi încheiate pe maxim 5 ani şi pot fi prelungite maxim 2,5 ani în cazul concesiunii, respectiv maxim 5 ani, în cazul închirierii

Potrivit documentului, durata concesiunii este de maxim 5 ani, iar contractul de concesiune poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa inițială.

În cazul închirierii, durata este tot de 5 ani, însă contractul de închiriere poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult durata sa inițială, ţinând cont de respectarea clauzelor contractuale, valoarea investiţiilor efectuate de către locatar pe pajişte și alte asemenea.

Preţul de concesiune/închiriere a pajiştii nu poate depăşi 50% din valoarea masei verzi/ha, calculată în funcție de prețul mediu stabilit de Consiliul Județean

Preţul concesiunii, respectiv al închirierii pajiştilor din domeniul public se stabileşte în lei/ha/an, fără a depăși 50% din valoarea masei verzi pe hectar calculată în funcție de prețul mediu stabilit de Consiliul Județean. Redevenţa totală anuală (nr. ha x preț pe ha) va fi plătită prin ordin de plată în contul primăriei sau în numerar la casieria primăriei, în două tranșe, de 30% şi 70%, conform datelor înscrise în contract, cu penalizări de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, cuantum ce nu se va modifica pe parcursul derulării contractului.

Drepturile şi obligațiile părţilor

1. Drepturile concesionarului/locatarului:
a) de a exploata în mod direct, pe riscul și pe răspunderea sa pajiștile care fac obiectul contractului de concesiune/închiriere

2. Drepturile concedentului/locatorului:
a) să inspecteze suprafețele de pajiști concesionate/închiriate, verificând respectarea obligatiilor asumate de concesionar/locatar, numai cu notificarea prealabilă și în conditii stabilite prin contract;
b) să predea pajiștea concesionarului/locatarului, indicându-i limitele, precum şi inventarul existent pe bază de proces-verbal;
c) să solicite utilizatorului situaţia lucrărilor realizate cu valoarea exactă a acestora şi devizul aferent, conform legislaţiei în vigoare;
d) să-și dea acordul de principiu pentru lucrările ce urmează a fi executate de concesionar/locatar pe pajiște;
e) să participe la recepţionarea lucrărilor executate de către concesionar/locatar pe pajiște şi să confirme prin semnătură executarea acestora.

3. Obligațiile concesionarului/locatarului:
a) să asigure exploatarea eficace în regim de continuitate și de permanență a pajiștilor ce fac obiectul contractului;
b) nu poate subconcesiona/subînchiria bunurile care fac obiectul contractului. Subconcesiunea pentru pajiştile aflate în proprietate publică se face cu respectarea prevederilor art. 8 din O.U.G. nr.54/2006.
În cazul închirierii, subînchirierea totală sau parțială este interzisă, sub sancțiunea nulității absolute. Cu acordul scris al locatorului, locatarul poate să cesioneze contractul de închiriere soţului care participă la exploatarea bunurilor închiriate sau descendenţilor săi majori.
c) să plătească redevenţa/chiria la termenul stabilit;
d) să respecte cel puţin încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha în toate zilele perioadei de păşunat;
e) să comunice în scris primăriei, în termen de 5 zile, de la vânzarea animalelor sau a unora dintre acestea, în vederea verificării respectării încărcăturii minime de 0,3 UVM/ha în toate zilele perioadei de păşunat;
f) să păşuneze animalele exclusiv pe terenul concesionat/închiriat.
g) să practice un păşunat raţional pe grupe de animale şi pe tarlale;
h) să introducă animalele la pășunat numai în perioada de pășunat stabilită;
i) să nu introducă animalele la pășunat în cazul excesului de umiditate a pajiștii;
j) să realizeze pe cheltuiala sa lucrări de eliminare a vegetației nefolositoare și a excesului de apă, de fertilizare, anual;
k) să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
l) să restituie concedentului/locatorului, în deplină proprietate, bunurile de retur, în mod gratuit și libere de orice sarcini, la încetarea contractului de concesiune/închiriere prin ajungere la termen;
m) să restituie concedentului/locatorului suprafața de pajiște ce face obiectul contractului, în condiții cel puțin egale cu cele de la momentul încheierii contractului;
n) să plătească 30% din prima de asigurare.

4. Obligațiile concedentului/locatorului:
a) să nu îl tulbure pe concesionar/locatar în exercițiul drepturilor rezultate din contractul de concesiune/închiriere.
b) nu are dreptul să modifice în mod unilateral contractul de concesiune/închiriere, în afară de cazurile prevăzute expres de lege.
c) este obligat să notifice concesionarului/locatarului apariţia oricăror împrejurări de natură să aducă atingere drepturilor concesionarului/locatarului.
d) să constate și să comunice concesionarului/locatarului, orice atenţionare referitoare la nerespectarea clauzelor contractului.

Modelele de contracte din proiectul publicat de Ministerul Agriuculturii mai includ şi clauze contractuale referitoare la împărţirea responsabilităților de mediu între părți, precum şi prevederi privind răspunderea contractuală.

Apariţia si încetarea cazului de forţă majoră se va comunica celeilalte părţi în termen de 5 zile, prin telefon, fax, urmat de o notificare scrisă, cu confirmarea constatării evenimentelor de acest gen de către autorităţile competente, mai prevede proiectul.

Documentul mai prevede şi că printre situaţiile în care un contract de concesiune încetează este păşunatul altor animale decît cele înregistrate în RNE sau în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin denunţarea unilaterală de către concedent/locator în baza documentelor oficiale, cu plata unei despăgubiri juste şi prealabile în sarcina acestuia, în caz de dezacord fiind competentă instanţa de judecată.

Modelele complete de contracte se găsesc pe site-ul Ministerului Agriculturii la secţiunea Transparenţă: Proiecte de acte normative

Vizualizat: 25105 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Guvernul a adoptat OUG privind exploatarea pajiştilor permanente

Guvernul a adoptat OUG privind exploatarea pajiştilor permanente

Guvernul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind reglementarea organizării, administrării şi exploatării pajiştilor permanente. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, luni, 13 mai a.c..

Legea pajiştilor modificată va fi aprobată miercuri; vor beneficia de plăţile pe suprafaţă doar crescătorii de animale

Legea pajiştilor modificată va fi aprobată miercuri; vor beneficia de plăţile pe suprafaţă doar crescătorii de animale

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea legii pajiştilor va fi aprobată miercuri, 23 aprilie, în şedinţa de Guvern, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Legea pajiştilor: întrebări de la crescătorii de animale, răspunsuri de la MADR

Legea pajiştilor: întrebări de la crescătorii de animale, răspunsuri de la MADR

La cererea cititorilor noştri, crescători de animale, am solicitat Ministerului Agriculturii lămuriri cu privire la modul de implementare a legislaţiei specifice, care sunt prevederile legale în baza cărora se vor exploata pajiştile comunale în 2013 şi care este stadiul actual de elaborare/modificare a Legii nr. 214/2011, formulând întrebări precum: 

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii