Din toată ţara însă, doar în Timiş şi în Suceava au fost organizate alegeri pentru înfiinţarea noilor Camere Agricole respectând acest termen. În judeţul Caraş-Severin, alegerile pentru înfiinţarea Camerei Agricole se vor desfăşura în 13 octombrie, în Mehendinţi, alegerile sunt programate pentru 27 octombrie, iar în alte judeţe s-ar putea să întârzie şi mai mult.
Cauza: probleme de organizare şi lipsă de fonduri. În acelaşi timp, în toată ţara sunt angajaţi ai Camerelor Agricole din subordinea Consiliilor Judeţene care nu şi-au primit salariile de luni de zile. Ministrul Agriculturii susţine în continuare că legea, modificată, este foarte bună, iar preşedintele ţării îl contrazice şi ameninţă că n-o va promulga, deşi comisarul Dacian Cioloş transmite „că ar trebui oprite odată toate modificările astea de legislaţie, şi iar ordonanţe de urgenţă, şi încă o altă modificare, şi trecut la treabă, concret, pe teren”.
„12 septembrie a fost un termen de recomandare. Eu nu cred că acolo unde se fac alegeri după 12 septembrie, alegerile vor fi declarate nelegale şi nu pot să intre reprezentanţii acelor judeţe în Camera Agricolă Naţională. Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă nici nu a ajuns în Parlament şi acolo sigur termenul se va modifica”, susţine Nicolae Oprea, secretarul Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş, ales membru în Colegiul Camerei Agricole Timiş şi desemnat să se ocupe de chestiuni de organizare până când va fi aleasă conducerea noii Camere Agricole.
„Am totuşi această nemulţumire cu forţarea termenului alegerilor, pentru că s-au adus unele prejudicii fermierilor care trebuia să voteze şi care nu au avut timpul necesar să cunoască toţi candidaţii, celor care nu au avut timp să se înscrie pentru candidaturi, dar şi celor care au candidat, care nu au avut timp să se prezinte şi să îşi prezinte oferta”, afirmă Oprea.
Mai multe detalii despre alegerile pentru înfiinţarea Camerelor Agricole puteţi citi în revista Ferma – septembrie 2013.