Un singur producător de legume din judeţul Olt a solicitat despăgubiri în urma epidemiei cauzate de bacteria E.coli, pentru o cantitate de legume de numai trei tone, potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt, Dan Bărăgan.
Acesta a explicat că a fost depusă doar o singură cerere din cauză că legumicultorii din judeţ nu au putut dovedi cu documente ce cantităţi de produse au rămas nevândute şi s-au deteriorat din cauza epidemiei cauzate de E.coli, în condiţiile în care majoritatea legumicultorilor din judeţ lucrează terenurile individual şi nu au contracte ferme pentru distribuirea şi vânzarea producţiei de legume.
Legumicultorii din Olt produc mult şi bun, dar vând prea ieftin pentru a fi rentabil
Şeful Direcţiei Agricole Olt a precizat că legumicultorii din judeţ sunt în dificultate mai ales din cauza preţurilor scăzute, care nu acoperă nici costurile de producere şi de desfacere a legumelor.
“În judeţ se produce mult, de calitate, dar se vinde la preţuri atât de mici anul acesta încât legumicultorii riscă să nu acopere costurile de producere şi desfacere a legumelor. Cauzele sunt reducerea puterii de cumpărare şi faptul că generaţia tânără nu mai cumpără legume pentru compoturi, murături şi alte preparate pentru iarnă. Preţul la poarta producătorului este foarte mic şi nici o cultură de legume nu a adus anul acesta profit. S-au ratat producţiile de salată, ceapă verde, ridichi, varză, roşii, vinete, iar cea de castraveţi a fost distrusă de epidemia provocată de E.coli. În judeţ, legumicultura este cel mai avansat sector agricol din punct de vedere al tehnologiei folosite, calităţii produselor, cantităţii, evident raportate la suprafaţa cultivată. Profit s-a obţinut doar de către producătorii de fructe şi flori”, a spus directorul DADR Olt, citat de Agerpres.
În localităţile preponderent legumicole din lunca Oltului un kilogram de vinete este vândut cu 0,5 lei, roşiile cu cel mult 1 leu/kilogram, iar varza, chiar şi cu 0,15 lei/kilogram.