Adama
Agreena
AGRICOVER

De la asociaţie la cooperativă. Noile condiţii pentru accesarea Măsurii 112 aduc noi piedici tinerilor fermieri

Publicat: 12 decembrie 2011 - 19:10
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

După ce au scăpat de obligativitatea formei de învăţământ „liceul obligatoriu”, tinerii fermieri se confruntă acum cu alte probleme birocratice. Astfel, pentru a acumula punctajul maxim, aceştia au nevoie de apartenenţa fie la un grup de producători, fie la o cooperativă agricolă, întrucât din noul Ghid al solicitantului structura de asociaţie profesională cu profil agricol a fost exclusă.

Conform noului Ghid al Solicitantului pe Măsura 112, pentru a atinge punctajul necesar unui proiect eligibil, solicitantul trebuie „să facă parte dintr-o formă asociativă, recunoscută conform legislaţiei în vigoare*”

Ce modificări aduce noul Ghid la criteriile de selecţie?
„Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selecţie, solicitantul ataşează la Cererea de Finanţare documente prin care să demonstreze că acesta este membru al uneia din următoarele forme asociative, cu condiţia ca solicitantul să facă parte dintr-o asociaţie în domeniul proiectului”, se specifică în Ghid.

Astfel, pe lângă grupurile de producători sunt prevăzute ca forme asociative acceptate cooperativele agricole: „- societate cooperativa agricolă, constituită conform Legii nr. 1/2005 sau cooperative agricole constituite conform Legii nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare”.

În Ghidul anterior celui publicat la 5 decembrie 2011, era prevăzută o cu totul altfel apartenenţa la o formă asociativă. Pe lângă grupurile de producători recunoscute în conformitate cu Legea nr. 338/2005, cu modificările şi completările ulterioare erau menţionate şi "asociaţiile profesionale cu profil agricol constituite conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 26/2000, cu modificările şi completările ulterioare".

Aşadar, nu mai este suficient ca tinerii fermieri să fie înscrişi într-o asociaţie de profil, ci este nevoie de afilierea la o cooperativă agricolă.

Cooperativele agricole trebuie să fie funcţionale sau doar pe hârtie?
Aceasta este întrebarea care îi nedumireşte pe unii dintre crescătorii de animale. Tinerii fermieri se arată nemulţumiţi de actuala schimbare, susţinând că elaborarea unui astfel de ghid nu este plauzibilă şi chiar ilogică, atâta timp cât beneficiarii nu au fost consultaţi cu privire la principalele aspecte.  „Pentru a face parte dintr-o cooperativă este nevoie ca valorificarea produselor să fie făcută, în proporţie de cel puţin 75% prin intermediul cooperativei. În acelaşi timp, acest lucru nu se întâmplă într-o cooperativă înfiinţată dintr-o greşeală, care nu funcţionează ca o cooperativă, ci cel mult ca o asociaţie, dar care are ştampilă valabilă pentru accesarea Măsurii 112”, ne-a declarat un fermier din judeţul Timiş, neîncrezător în activitatea unor cooperative.

„Cooperativa înseamnă fiscalizare, iar crescătorul nu vrea ca până în 2013 să fie fiscalizat”
Cei care au înfiinţat o cooperativă agricolă, fie ea activă şi acoperind în proporţie de sută la sută activităţile specifice unei cooperative, sau doar o parte dintre acestea, sunt poate cei mai câştigaţi la momentul actual.

Aşa se întâmplă şi cu Cooperativa Ciobănaşu Bănăţan din Localitatea Ştiuca, judeţul Timiş, cooperativă înfiinţată chiar pe Legea nr. 1/2005.
„Noi suntem o cooperativă locală formată din 32 de membri, iar la adunarea generală s-a decis să primim membri şi din alte localităţi, având în vedere că suntem singurii pe zonă. Ne-am informat din legislaţia Uniunii Europene şi din acest motiv am înfiinţat direct cooperativă, am fost oarecum cu un pas înainte”, ne-a declarat Ioan Cubin, membru onorific al Cooperativei Ciobănaşu Bănăţean din Localitatea Ştiuca, judeţul Timiş.

Pentru ca un fermier să poată fi înscris în cooperativă, acesta trebuie să participe cu o taxă de înscriere, spun reprezentanţii cooperativei, cu precizarea că, mai târziu, toate actele necesare pentru dosar, adeverinţe şi stampile pe proiect, vor fi acordate cu titlu gratuit. „Este vorba de 0,50 lei/cap de oaie, reprezentând taxa de înscriere, iar cotizaţia pentru cooperativă este de 1 leu/cap de animal/an”, a adăugat Ioan Cubin.

Vom reveni...

Vizualizat: 9788 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ministrul Agriculturii: Noua PAC aduce fonduri mai consistente pentru zonele montane

Ministrul Agriculturii: Noua PAC aduce fonduri mai consistente pentru zonele montane

Potrivit ministrului agriculturii Valeriu Tabără, zonele montane vor beneficia de un sprijin financiar mai consistent prin noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020, de acest sprijin urmând să beneficieze şi România.

Cioloş a analizat parametrii de calitate şi evoluţia absorbţiei fondurilor UE din APIA şi APDRP

Cioloş a analizat parametrii de calitate şi evoluţia absorbţiei fondurilor UE din APIA şi APDRP

Cu ocazia vizitei sale în România,comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a analizat împreună cu şefii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP)  parametri de calitate înregistraţi în cele două agenţii de plăţi din România precum şi evoluţia absorbţiei fondurilor europene din 2007 şi până în prezent.

CE a propus un nou fond european pentru pescuit şi afaceri maritime

CE a propus un nou fond european pentru pescuit şi afaceri maritime

Comisia Europeană a propus un nou fond pentru politicile UE în domeniile pescuitului şi afacerilor maritime pentru perioada 2014-2020: Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime (EMFF).

Parlamentul European măreşte co-finanţarea acordată proiectelor de dezvoltare regională cu 10 procente

Parlamentul European măreşte co-finanţarea acordată proiectelor de dezvoltare regională cu 10 procente

Parlamentul European a votat în ședința plenară de ieri, 01 decembrie 2011, acordarea unui ajutor suplimentar pentru proiectele de dezvoltare regională finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul Social European (FSE). Pe lista statelor care vor beneficia de noua măsură UE se află şi România, alături de Ungaria, Letonia, Portugalia, Grecia şi Irlanda.

APDRP: Din 2 decembrie se deschide o nouă sesiune pentru Măsura 221 -

APDRP: Din 2 decembrie se deschide o nouă sesiune pentru Măsura 221 - " Prima împădurire a terenurilor agricole"

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) deschide, vineri, 2 decembrie, a patra sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de finanţare aferente Măsurii 221 – „Prima împădurire a terenurilor agricole”. Sesiunea se va încheia pe 30 decembrie 2011.

CEC Bank finanţează capitalul de lucru pentru beneficiarii PNDR

CEC Bank finanţează capitalul de lucru pentru beneficiarii PNDR

CEC Bank a încheiat cu Agenţia de Plăţi pentru Intervenţii în Agricultură (APIA) şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), o convenţie privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii măsurilor de dezvoltare rurală.

Tabără: Plăţile directe acordate în agricultură vor totaliza 7 miliarde euro, în februarie 2012

Tabără: Plăţile directe acordate în agricultură vor totaliza 7 miliarde euro, în februarie 2012

Plăţile directe acordate în agricultură se vor ridica la cinci miliarde euro în decembrie 2011, urmând ca în februarie 2012 acestea să totalizeze şapte miliarde euro, adâugându-se şi fodurile alocate din Planul Naţionale de Dezvoltare Rurală, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Olt: Sute de tineri fermieri solicită fonduri prin accesarea Măsurii 112

Olt: Sute de tineri fermieri solicită fonduri prin accesarea Măsurii 112

Circa 300 de tineri fermieri din judeţul Olt speră să obţină câte o parte din totalul fondurilor alocate de 50 de milioane de euro, prin accesarea Măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri”.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
florin post
|
12. 14, 2011. Wednesday 21:01

astia schimba conditile de accesare a acestei masuri chiar in mijlocul sesiunii de realizare a dosarelor .oare responsabilii acestor lucruri chiar nu au capul pe umeri sau i-si bat joc de noisau mai bine sa moara capra vecinului conform spiritului mirsav al romanului ajuns sef pe undeva

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

O comunitate primitoare şi o întreprindere socială de inserţie a femeilor! Aceasta este, pe scurt, „Curtea Culorilor”, un proiect de suflet pe care Adriana Formenti l-a implementat în localitatea Sârbova din judeţul Timiş, unde tinere provenite din medii defavorizate au şansa la integrare socială, precum şi posibilitatea de a-şi câştiga existenţa cu ajutorul unui mic business din domeniul producţiei de lactate.

În prezent, alături de ea se află patru fete şi un băiețel. Împreună, acestea lucrează pământul, cresc păsări de curte şi se ocupă de procesarea laptelui în microferma de lângă Timișoara în care au investit toate resursele de care dispun. Fără experienţă în agricultură, Adriana a învăţat totul pe parcurs. Informaţiile şi le-a luat direct de la sursă, în sensul că s-a inspirat de la producători din Italia, care sunt renumiţi pentru calitatea şi diversitatea brânzeturilor.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii